Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 270
  • 803
  •   1
Отговори
# 405
Килограми имам доста,стоя на стол зад компа непрекъснато.След.работа ходя по 3-4 километра пеш и вкъщи карам колело,но това след като ми откриха ИР.За което се чувствам доста виновно,преди това се пробвах с диети но така и не смъкнах нищо.Това бе и повода да се консултирам с ендо,плюс това че от 3 години се опитваме за бебе но без резолтат.Изпих сумати хормонални лекарства.И реших да проверя каде е проблема и се видя де.Инсулина преди глюкозата ми бе 75.4 а след нея 249.8 кръвната захар е в нормата.

# 406
На гладно ли беше 75 инсулинът? Rolling Eyes
И не ти каза изобщо да спреш въглехидратите? Rolling Eyes

# 407
Килограми имам доста,стоя на стол зад компа непрекъснато.След.работа ходя по 3-4 километра пеш и вкъщи карам колело,но това след като ми откриха ИР.За което се чувствам доста виновно,преди това се пробвах с диети но така и не смъкнах нищо.Това бе и повода да се консултирам с ендо,плюс това че от 3 години се опитваме за бебе но без резолтат.Изпих сумати хормонални лекарства.И реших да проверя каде е проблема и се видя де.Инсулина преди глюкозата ми бе 75.4 а след нея 249.8 кръвната захар е в нормата.

Каква е тази "златна" работа, която налага да работиш без почивка?
Да не ядеш цял ден води точно до хормонални проблеми. А да се натъпчеш като се прибереш също. От опит го казвам.
Изчети темата и всички статии за ИР. Хляба трябва да го спреш напълно.
На работа в момента върша работа на двама човека. Моята и на колежката, която съкратиха.
Но имам три определени почивки. Две по 15 и една 30 минутна. И си ги ползвам. И не ме интересува колко работа се е натрупала.
Незаконно е един работодател да не пуска в почивка служителите си. Вредни ще ти плаща ли? Той ли ще ти възстанови хормоните. И 5 000 да взимаш, това няма да ти компенсира здравето.
Ако е толкова наложително е длъжен да намери заместник по време на почивката.
Договор нямаш ли? Там си пише определената почивка.
Преди години съм попадала на работодатели, които не пускаха в почивка. Случи се да ми стане лошо от глад. И ми писна. Уведомих шефа си, че смятам от утре да си използвам почивката, която ми се полага по договори като нормално човешко същество и това, че няма кой да ме замести е въпрос, който не решавам аз, а той като ръководител.
Откакто се храня редовно - три пъти на ден и съм махнала сладко, тесто и сокове, съм отслабнала 35 кг. Вече съм 75.
Инсулина ти е ужасно висок и може да доведе до диабет, ако не си промениш начина на хранене.

# 408
Цитат
Да вземаш глюкофаж само, когато ядеш въглехидрати е същото като да вземаш лекарство за кръвно само ,когато ти е високо.
Има лекарства,които се взимат САМО,когато кръвното е много високо-мъжа ми пие такова,по препоръка на кардиолог-само при кръвно над 180.
Метформина се взима само,когато има въглехидратно хранене-при 2 светила-ендокринолози съм ходила,едната ми го изписа тъкмо с тия думи-сутрин примерно с яйцето и кафето е абсурд да пия метформин.Конкретно при мен страничните ефекти бяха повече от полезните и не съм го и пила,де,с диета и спорт свалих една част от кг,другата я мъча още.Хляба не съм го спирала тотално-минах на по-малки количества пълнозърнест.Сладкото в началото ми беше проблем,вече не е.
Радинка,моля те-резултат.

# 409
Шоколадче, аз пък от двама ендокринолози знам, че глюкофажа се взима на всяко ядене, без значение какво е. И не бива да се пропуска. Аз така и правя. Ама всъщност със суровите ядки сутрин не взимам. Свикнала съм на обед и вечеря да го пия. Абе ще карам така още 2 месеца и съм решила вече да смъкна дозата, а до края на годината да го спра. Ще видим.

# 410
Шоколадче, аз пък от двама ендокринолози знам, че глюкофажа се взима на всяко ядене, без значение какво е. И не бива да се пропуска. Аз така и правя. Ама всъщност със суровите ядки сутрин не взимам. Свикнала съм на обед и вечеря да го пия. Абе ще карам така още 2 месеца и съм решила вече да смъкна дозата, а до края на годината да го спра. Ще видим.

И за Радинка може да е ОК така.

# 411
Да вземаш глюкофаж само, когато ядеш въглехидрати е същото като да вземаш лекарство за кръвно само ,когато ти е високо.
Въглехидрати се синтезират и от протеини ,така,че си вземайте лекарствата и  пазете диета.Когато видите чрез изследвания,че показателите са в норма,тогава,евентуално,може да се мисли за понижаване на дозата.ИР не изчезва,тя може само да се държи за юздите.
Ами те са ми почти в норма вече изследванията, благодарение на хранителния режим /което не означава, че съм се излекувала!/. При КЗ под 4 и инсулин 11-18, свален от 47, не виждам смисъл от изобщо от глюкофаж, след като и без него постигнах тези резултати. И минус 9 кг за по-малко от 2 месеца. Обаче да не ям въглехидрати и да го пия - ето в това не виждам наистина смисъла аз. Първия път, след като пих глюкофаж, изобщо не се почувствах добре, причерняваше ми. Но аз съм наистина на много ниски въглехидрати, 30-40 грама дневно, последното изследване на КЗ ми беше 3,7. И съм информирала ендото за режима ми, при което недоумявам как ми го изписа три пъти на ден. Затова послушах личния си лекар.

Цитат
Има лекарства,които се взимат САМО,когато кръвното е много високо-мъжа ми пие такова,по препоръка на кардиолог-само при кръвно над 180.
Метформина се взима само,когато има въглехидратно хранене-при 2 светила-ендокринолози съм ходила,едната ми го изписа тъкмо с тия думи-сутрин примерно с яйцето и кафето е абсурд да пия метформин.Конкретно при мен страничните ефекти бяха повече от полезните и не съм го и пила,де,с диета и спорт свалих една част от кг,другата я мъча още.Хляба не съм го спирала тотално-минах на по-малки количества пълнозърнест.Сладкото в началото ми беше проблем,вече не е.
Радинка,моля те-резултат.

Ето това ми звучи далеч по-разумно.

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 12:09 от Бледолилава

# 412

И за Радинка може да е ОК така.

Може и да е ок, ама тя е наказана от шефа да не яде  Crazy

Но е безсмислено да се тъпче с банички и хляб и да пие хапчето. Нищо не прави. Особено пък ако е ежедневно. И на мен ми се се случвало да ям баница. Но е рядко. И естествено пия хапче. Но баницата си я правим веднъж в месеца да ми се случи едното ядене да ми е баница. Но ако ям всеки ден баница пак ще стана 100 кила.

# 413
Работа в аптека.Аз съм касиер,оператор,правя стоката и всичко за което се сетите.Шефа ми е печен но управителката е нямам думи.В момента в който ме види да ям или да изляза за малко на терасата да почина,и са нужни дребни или има проблем с компа.Едната колежка умишлено или не допуска много грешки.Разбира се аз го отнасям.Като цяло напрежението ми е в повече.Храня се нездравословно иси личи.Ям сутрин към 10 и вечер към 17.Благодаря на всички за съветите,ще се опитам да променя нещата.Надявам се скоро всичко да започне да влиза в релсите.

# 414
Работа в аптека.Аз съм касиер,оператор,правя стоката и всичко за което се сетите.Шефа ми е печен но управителката е нямам думи.В момента в който ме види да ям или да изляза за малко на терасата да почина,и са нужни дребни или има проблем с компа.Едната колежка умишлено или не допуска много грешки.Разбира се аз го отнасям.Като цяло напрежението ми е в повече.Храня се нездравословно иси личи.Ям сутрин към 10 и вечер към 17.Благодаря на всички за съветите,ще се опитам да променя нещата.Надявам се скоро всичко да започне да влиза в релсите.

Ами казваш, че си в почивка и като се наядеш ще и дадеш нужното.
Ако трябва говори с шефа си. И му обясни, че имаш сериозни здравословни проблеми. И му кажи, че е безумно да нямаш грам почивка за елементарни нужди. Заяви и на двамата, че оттук насетне смяташ да използваш напълно почивката си, която ти се полага по закон.
И каква е тая управителка, която не разбира от компютри?  Laughing
И как така отнасяш грешките на другите?  newsm78
Докато позволяваш лошо отношение, ще го получаваш. Имаш си права и дръж на тях.
И да, стреса много се отразява. А ако стреса е съчетан и с неправилно хранене - виждаш резултатите.
Честно казано съм имала работи на които ми е било скучно. Или еднообразна работа или пък съм имала моменти не съм имала какво да правя и умирам от скука. Нещо което хич не обичам.
Обичам да съм заета и в момента върша на работа много неща, но това не ме стресира. Но ако ми вземат почивките, лошо им се пише на шефовете. Като по-млада съм мълчала, но в един момент ми писна и си държа на правата.
Скрит текст:
Като бях на 20 и нещо ми прикипя от една нахална супервайзорка. Работих в производство - микроелектроника. Имаше определени почивки. Обаче на бъбрека си как да му кажа да сигнализира от 10 и 30 примерно. И към 10 ми се припика много и отивам. А и превръзка трябваше да сменям. Близо е тоалетната. Супервайзорката /на друг отдел/ след като излязох ми се разкрещя с какво право съм напускала работното си място. А вижда, че излизам от тоалетната и реално 2-3 минути ми е отнело всичко. Креснах и аз, че на бъбрека си не мога да казвам кога да сигнализира и да си гледа работата и да се държи по-възпитано. Ще пикая, когато ми се пикае и ще си сменям дамската превръзка когато ми се наложи. Точно това извиках на висок тон нарочно и то пред офисите на шефовете. Оназ млъкна и се опули, а аз се върнах на работното си място. Главните шефове са разбрали за какво става въпрос и са я насолили хубаво. Забележка от тях нямах.
Има хора си мислят, че като се сдобият с някаква мижава власт и може да унижават хората. След този случай тази не посмя да ми направи никаква забележка за каквото и да е било. Стана по-ниска от тревата, но пък продължи да се гаври с другите колежки.
Имаше една живееше срещу фирмата. Детето и сериозно се разболяло и с линейка го изнасят от апартамента, а тя не я пуска  ooooh!

# 415
Бях Ви споделила  миналата седмица:
Изследванията на дъщеря ми:
Инсулин   0,227 mU/l     2,6 -25,0  референтни стойности на гладно
60 мин.      3,41 mU/L
120 мин.    20,35 mU/l

Кръвно захарен профил:
Глюкоза   5,05 mmol/l          референтни стойности 3,8 до 6,1
втора        5,02 mmol/l
трета         5,30 mmol/l

Сега излезнаха новите резултати:

HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс   Profile   *   *
Глюкоза (Glucose)   4.81   mmol/l   веноз. от 3.8 до 6.1, капилярна от 3.5 до 5.5
HOMA (IR) индекс   3.20   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Инсулин (Insulin)   14.92   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно

Моля Ви за коментар.

# 416
Инсулина е висок, добре е да е около 6-7 някъде. НОМА е висок също, за мен си е ИР.

# 417
От 5 години вземам метфогамма и никой не ми е казал,че се взема само когато се ядат въглегидрати,нито го пише на упътването,нито някъде из статии съм го чела.А доста съм изчела за това време.Те действат на храната и черния дроб .Без храна не трябва да се вземат.
За кръвното-ако човек е с високо кръвно,то той трябва да взема лекарства регулярно,а не когато му е вдигнато кръвното.Ако при това положение се вдигне до 180,обикновено се взема диуретик,за да го смъкне постепенно,а не внезапно.Защото от много високо на много ниско ,също е много опасно.

# 418
  • София
Допълвам Liola: ендокринологът, който лекува моята роднина с ИР каза, че метформинът се пие по веме на хранене. Каза, че не трябва да се яде сладко, защото комбинацията метформин+сладко води до разстройство, един вид метформинът те "наказва", че си злоупотребил. Когато се пие редовно и когато трябва метформин и се спазва правилният режим на хранене, разстройство няма.

# 419
Цитат
т 5 години вземам метфогамма и никой не ми е казал,че се взема само когато се ядат въглегидрати,нито го пише на упътването,нито някъде из статии съм го чела.А доста съм изчела за това време.Те действат на храната и черния дроб .Без храна не трябва да се вземат.
За кръвното-ако човек е с високо кръвно,то той трябва да взема лекарства регулярно,а не когато му е вдигнато кръвното.Ако при това положение се вдигне до 180,обикновено се взема диуретик,за да го смъкне постепенно,а не внезапно.Защото от много високо на много ниско ,също е много опасно.

Написала съм,че това ми го каза ендокриноложката,на която вярвам.За мен това е правилно и не смятам да споря по въпроса,кой какво чел и разбрал ми е все едно.Относно лекарствата за кръвно,спора е още по-безсмислен.Прочети ако ти е интересно как действа диуретиците и защо не може диуретик да ти свали горна граница 180

Общи условия

Активация на акаунт