Математически турнири 1-4 клас. Тема №49

• 118 824
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моето лично мнение е, че летвата е вдигната прекалено много само за 4 клас. и е направено заради приема в МГ.
искаше ми се да видя дали и предишни години максималните резултати са били такива. и да сравня 4 с 5 и 6 клас.

п.с. 2017 НОМ е било балообразуващо, а преди това?
интересно ми е дали включването му в бала е повлияло на трудността Simple Smile

не бих правила сравнение с ТИМО, нито с МБГ или Московската математическа олимпиада - различни състезания са.

# 121
  • София
НОМ областен кръг беше балообразуващо и преди 5 години, а задачите бяха по-лесни. Но пък наборите не бяха толкова големи и истерията по мат. състезания не беше взела такива размери Simple Smile.

Последна редакция: пн, 26 фев 2018, 12:17 от Iva_D

# 122
  • София

искаше ми се да видя дали и предишни години максималните резултати са били такива. и да сравня 4 с 5 и 6 клас.

От един друг сайт дето правеха рейтинг за СМГ
2014 година
Виждате Математически рейтинг на четвъртокласниците за прием в Софийската Математическа Гимназия сметнат при зададени:
СМТ макс = 74, СМТ мин = 5, ЕК макс = 120, ЕК мин = 25, Оли макс = 20, Оли мин = 0, ОМТ макс = 45, ОМТ мин = 4.

2015 година
Виждате Математически рейтинг на четвъртокласниците за прием в Софийската Математическа Гимназия сметнат при зададени:
СМТ макс = 73, СМТ мин = 3, ЕК макс = 115, ЕК мин = 25, Оли макс = 20,5, Оли мин = 0, ОМТ макс = 42, ОМТ мин = 2.

Пак не е имало максимален резултат в четвърти клас в София и пак е имало деца с 0 точки на олимпиадата.

За мен общински кръг е прекалено лесен и за това толкова деца имат ниски резултати на областния кръг. Но според мен той е толкова лесен именно, за да се даде шанс на повече деца да отидат на областен кръг, който им е важен за кандидастване, а оттам евентуално да вземат някакви точки.

# 123
  • Пловдив
Темата се превърна в анализиране на степента на трудност на задачите от НОМ и успеваемостта на децата. Има ли някакво значение колко трудни са задачите? Нали всички сме майки на математици. Това е точна наука. Детето ги е решило - детето не ги е решило. И приключваме.
Прелиствам страници, за да намеря нещо актуално по предстоящите състезания, а само за НОМ пише.
Някой знае ли нещо за мистериозния турнир Румен Грозданов? Задачи, дата и място на провеждане, нещо?
А за кенгуруто в Пловдив?

Редактирам се. Има инфо за турнира. В омг ще е. Но за задачи ми остава отворен въпроса. Никъде не намирам.

# 124
За ЕК в Пловдив
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLiFPjA-qV0hAgUbgF1eSt … bgvqqglA/viewform
Румен Грозданов
http://sors.omg-bg.com/
10.03.2018 в ОМГ Пловдив

# 125
информацията за европейско кенгуру от кой сайт е
няма е в РУО Пловдив

# 126
информацията за европейско кенгуру от кой сайт е
няма е в РУО Пловдив
Страницата на " Патриарх Евтимий".
КРАЙНИЯТ СРОК ЗА РЕГИСТРАЦИЯ Е 11.03.2018 год., СЛЕД ТОВА ЛИНКЪТ ЩЕ БЪДЕ ДЕАКТИВИРАН.

Последна редакция: пн, 26 фев 2018, 12:48 от Анонимен

# 127
благодаря Дидева
по-добре , че записването не минава през училищата, в които учат децата
но вече не знаеш къде  ще решат да публикуват информация за състезанията
един път в РУО , друг в МГ, трети на страницата на някое си училище  ooooh!

# 128
Не виждам обсъждане на трудност на състезание да не е по темата. Какъв е проблемът. Все някой недоволен.

По темата: Наистина е голяма разликата между общински и областен. По трудност: има разлика в годините,преди определено е бил по-лесен областният. Заради популярността в последните години, според мен, трудността нараства. Не само при олиобл. Но и там също. 2012-2013 са мн по-лесни от след 2015та примерно. Горе-долу от вестоносците насам. А дали за 4ти клас са по-трудно, не мога да кажа. И ако някой има,нела сподели резултати олиобл от сф от мингод. Иначе,рейтингът също е полезен източник, използвам го.

# 129
Задачите не са били особено трудни, изискванията за описване са високи. Доста деца са решили задачите и са получили отговорите, но са им резнати точки за описание.

# 130
Явно само при нас са дали повече точки, отколкото очаквахме
Първа задача, въпреки че не е описал по критериите, са му дали всички точки
Което доста ме изненада . Явно всяко друго правилно решение се оценява максимално

# 131
  • София
Задачите не са били особено трудни, изискванията за описване са високи. Доста деца са решили задачите и са получили отговорите, но са им резнати точки за описание.

И според мен, точно от там идва проблема!!!

# 132
Не е редно да сравнявате резултатите на децата от 4 клас с тези от по-горните класове. Защото едно е дете да учи в МГ и да има 11 часа (с школата) седмично математика, от които половината извън задължителната подготовка, а съвсем друго е дете да е в СУ, та дори и да ходи 3 часа седмично на курс. Ако ще сравнявате 4ти с 5ти или 6ти клас, то трябва да извадите децата от МГ и ще получите аналогична картинка.

# 133
По нито един предмет втори кръг на Олимпиадата не е лесен, че да очакваме по Математика 4 клас да бъде.
Пак казвам, че според мен задачите си бяха идеални.
Достатъчно състезания има, в които училищните знания и малко над тях са достатъчни за медал и , в които могат да се изявят децата/ вкл и международни такива/
А относно очакванията :

И тогава отсяването щеше да е доста по-плавно и част от децата, които не се борят за МГ, а просто представляват училището си, щяха да имат шанса да отпаднат на втори кръг, но с много по-достойни точки, които нямаше да ги карат да се чувстват като...кръгла нула. За съжаление познавам някои от тези деца и никак не им е лесно сега, когато съучениците им и учителите им чакаха от тях добро представяне за училището, а те съжаляват че въобще са се явили и детската радост от класирането на първи кръг е заменена с горчилка.

В този аспект, да, МОН спестиха пари за национален кръг, но подбиха самочувствието на децата.
Това ужасно ми напомня за миналата година и емоциите покрай Кенгуруто.

Освен някои ЧУ и вероятно единици учители от ДУ/с голяма доза условност/ в обикновени училища по никакъв начин не готвят учениците си за състезания по математика . На много места, не само че няма информация ,а напротив, дезинформират .Rage  Очаквания могат да имат ,ако са положили необходимите усилия да подготвят класираните за 2 кръг. Всеизвестен факт е, че училищата се кичат с успехите на учениците си, нямайки никаква заслуга за тях. Говоря за  до 4 клас , ДУ. За ЧУ имам косвени наблюдения и не смятам да ги обсъждам във форума.
МОН не са пестили пари от 3 кръг, просто защото такъв никога не е имало. По- вероятно е догодина да си спестят парите от 1 и 2 кръг за 4 клас, да няма Олимпиада и да се приключи с родителските недоволства.

Елица, не визирам теб като родител, който недоволства, а пиша генерално.

# 134
  • София
  Лесни или трудни, задачите са били еднакви за всички. Щом има максимален резултат, значи са били решими. Нормално е, да не кажа задължително, да не са по силите на всички. Нали е Олимпиада, не може да има 60 златни медала.  Wink А за кандидатстващите в МГ даже е по-добре-тежестта на изпита ще е по-голяма, та "каквото сабя покаже".  Laughing

Последна редакция: вт, 27 фев 2018, 16:58 от aunt Ogg

Общи условия

Активация на акаунт