За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 393
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Ето за глутамата
https://lineikata.bg/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0 … 1%8F%D1%82%D0%BE/
Увеличава апетита ,използва се масово в китайските ресторанти.
Чела съм че е  вреден и по време на бременнтост.
Бульони използвам био .В тях няма глутамат.Или си правя.Само за едни 'сърдити картофи'използвам гъбена супа на Маги ,но ги правя рядко.

# 451
  • София
,,В почти всички храни ”...и какво остава да ядем ?!?!?!?

# 452
Не е в почти всички храни,това е пресилено -в пакетирани и по ресторанти го използват често обаче.
За Хепи ми беше казвала приятелка ,работеща там,но може и да не е така Rolling Eyes

# 453
Мисля, че почти цялата храна, която се продава по магазините не е добра, но все пак не можем да спрем да се храним. Ако ядеш селско пиле - да, нямаш нужда от нищо. Но тия бройлери, поне на мен на нищо хубаво не ми миришат, половин кубче бульон за една тенджера супа не е чак толкова, а все пак облагородява бройлера.

# 454

Момичета и чат пат момчета, един бърз въпрос рано сутринта. Дайте ми моля, изпитано указание за стерилизиране на овче кисело мляко. Искам максимално да запази вкусовите си и ако може полезни съставки.

# 455
  • München, Deutschland
Натриевият глутамат като хим. съединение е вид сол.
Според приятелка, която хабилитира в областта на хранително-вкусовата химия, досега не е доказано нито да е полезен, нито да е вреден. Познавайки я, знам, че е изчела всичко, което може да се изчете в областта и то на по-високо научно ниво, отколкото аз бих могла да разбера и тя самата се чуди откъде идва чак толкова лошото мнение за него.

Не става въпрос всеки само с глутамат да готви, променя вкуса също така, но чак пък такова превъзнасяне колко вреден бил...

След този дълъг разговор с нея, аз самата рових и търсих. Не намерих нито едно научно изследване, което да описва защо, аджеба, е толкова вреден тоя глутамат и с какво по-точно. Иначе статийки по вестници колкото искаш...

Не съм капацитет в областта, ама филмирането на всички по глутамата ми идва малко в повече...

# 456
  • В градината...
Аз спрях да ползвам бульони и фиксове преди 15 г., много трудно ми беше да свикна с истинския вкус на храната след това. Може би затова казват, че глутаматът води до пристрастяване. Неслучайно в чипсове и снаксове е пълно с него - не можеш да се спреш да ядеш.
Оказа се, че основна съставка на сухите фиксове е сушеният лук и целина. Започнах да си суша листа от целина  и да слагам в манджите повече лук и чесън и докарах донякъде вкуса, който се постига с добавките.

# 457
  • София
Аз спрях да ползвам бульони и фиксове преди 15 г., много трудно ми беше да свикна с истинския вкус на храната след това. Може би затова казват, че глутаматът води до пристрастяване. Неслучайно в чипсове и снаксове е пълно с него - не можеш да се спреш да ядеш.
Оказа се, че основна съставка на сухите фиксове е сушеният лук и целина. Започнах да си суша листа от целина  и да слагам в манджите повече лук и чесън и докарах донякъде вкуса, който се постига с добавките.
Исушавате кромид лук и листа от целина и това слагате в манджите ?Не че нещо но ако се получава всички да правим така ☺
А иначе да спреш да ядеш нещо много вкусно си трябва воля ,
Представям си утре децата ни като порастнат ...немога да му кажа няма да ядеш това и онова а другите деца го ядат .... тогава какво правим ?!Ще се крие и ще яде ! Не е вариянт

# 458
Оказа се, че основна съставка на сухите фиксове е сушеният лук и целина. Започнах да си суша листа от целина  и да слагам в манджите повече лук и чесън и докарах донякъде вкуса, който се постига с добавките.

Аз ги ограничавам, но не съм маниак да не ги ползвам, не ми е трудно да ям и без бульони и фиксове, но има случаи в които наистина подобряват вкуса на храната. Аз лично нямам село и биопродукти, купувам месо и пилешко от магазините, а там не винаги е най-доброто. В последно време ми прави впечатление, че когато купя месо, като се прибера и отворя плика, няма абсолютно никаква миризма. За мен това значи, че абсолютно сигурно месото е размразено, и то дълбоко размразено. Когато месото е само охладено винаги има миризма

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 11:11 от Poni69

# 459
  • В градината...
Моите деца засега не ядат боклуци, научила съм ги, не харесват и вкуса на снаксовете.
Лук не суша, но целина, риган, мащерка, девисил ... Коренно променят вкуса на яденето.

# 460
  • На брега на реката
В пакетираните храни често се слага и соев продукт, а те често са ГМО, за които пък има много статии, че са канцерогенни. За глутаматът се твърди, че е набеден за вреден, все пак първоначално е синтезиран от ферментацията на водорасли.
От Кауфланд съм си купувала микс сушени зеленчуци и подправки. На опаковката не са описани други добавки и ми харесва как овкусява яхнии и супи, а готови фиксове и бульони не ползвам. Децата се стремя да ги ограничавам, доста от джънка съм го заменила с домашен - и чипс им правя, кубети и гризини също.,

# 461
По магазините си продават И само сушени зеленцуци, без сол и глутамат. Когато готвя слагам от пресните зеленчуци, от сушените и малко вегета. Не мисля, че глутамата е най- голямото зло. Дори в кулинарни предавания го използват.

# 462

Исушавате кромид лук и листа от целина и това слагате в манджите ?Не че нещо но ако се получава всички да правим така ☺
А иначе да спреш да ядеш нещо много вкусно си трябва воля ,
Представям си утре децата ни като порастнат ...немога да му кажа няма да ядеш това и онова а другите деца го ядат .... тогава какво правим ?!Ще се крие и ще яде ! Не е вариянт
ВариАнт е и още как. Дете, свикнало с истински продукти, усеща изкуствените добавки. Както писаха и нагоре. Че ще опитват, ще опитват. Но боклуците няма да са в хранителните им навици.
И естествено! не се забранява просто с 'няма да го ядеш'. Това си е култура, градена от самото начало.
Преди 3 години си взех дехидратор и през лятото суша всичко, къето ми хареса. Смесвам и смилам различни вегети. Аз си слагам сол, аз си слагам пипер. Така пробутвам на децата и тиквички, и целина, и чесън. Сушена коприва имахме цяла зима за чорба.

# 463
  • WonderLand
Разводнихте темата за кулинарни въпроси и отговори.

# 464
Точно така, Тити е много права!
Много е важно още от малки да имат правилни хранителни навици. Едно е домашен кекс, съвсем друго е да яде купешки сладкиш с хиляди добавки и оцветители.  Ама е по-лесно, да не кажа и по-евтино да се купи поредния боклук, отнема много по-малко време.
Моят син вече е голям и чете много и се интересува, та ми е лесно. Сам решава кое е полезно за него и кое - не. Отдавна е спрял всякакви купешки тестеняци и сладкиши, като и пакетирани боклуци и газирани. Изобщо и не купуваме такива неща.

Да не е толкова глупав да се самоубива, защото Пешо и Гошо го правят Simple Smile  Ай по-сериозно.
Представям си пък по-малко дете, което не може да чете и да се интересува. Ами ако вие родителите не му контролирате храната, само ли очаквате да направи преценка?! И ще му давате да яде боклуци, защото...не можете да му кажете какво да яде?!?! Не е сериозно това.

Извинявам се за грубия тон, но наистина не разбирам някои родители. Висят с часове по кафетата и после "нямат време" да направят един кекс, който отнема 15 минути. И детето постоянно тъпче боклуци, още малко пък вече с корем като балон, а те му се радват как хубаво яде  Shocked

Извинявайте! Наистина се ядосах! Няма повече!

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 13:14 от ЕваНиколова

Общи условия

Активация на акаунт