За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 67 849
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 12 784
По моя роден край правят супа с месо със зелевата чорба, много е вкусна. Особено точно когато се заколи прасе, там е задължителна, правят я в нещо дето е по-близко до казан, отколкото до тенджера Grin В супата има само зелев сок, месо (обикновено шаренко, а не чисто месо), праз, фиде, застройка от яйца. За който обича - суха люта чушка в добавка, за ракията няма нужда да споменавам Grinning Обикновено я готвят докато касапите все още разфасоват животинката и им я поднасят да се сгреят след това.
Понеже месото е прясно (буквално току-що) заклано, първо се слага само то в зелевия сок, на по-големи парчета, обира се пяната и след като вече не се пени, се изважда и се накълцва ситно и се слага и нарязаният праз и се продължава вече готвенето нормално. Аз не съм фен на тлъсто месо и мога да кажа че е вкусна и с чиста мръвка, че дори и с телешко.

Правила съм и супа топчета, в която част от водата е заменена със зелев сок, също става интересно. Казвам част, защото ако е само зелев сок може да стане много солено или много кисело, там си се нагажда на вкус. Отново с праз, с кромид не съм пробвала.

Мисля че майка ми слага и при варенето на сарми, но там не съм сигурна дали е само зелев сок или смесен отново с вода.

# 61
  • Мнения: 6 716
Аз слагам от зелевата чорба като готвя с кисело зеле. Иначе правя студена супа с праз, олио и червен пипер.
п.п. Ако има значение, зелевата чорба ми е домашна.

# 62
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
Мога ли да направя застройка за супа (топчета) с цедено мляко или заквасена сметана?

# 63
  • Мнения: 5 132
Интересни идеи за зелевата чорба. Супите ще са и киселички и няма да имат нужда от подкиселяване допълнително /за който обича киселичко/.  Hug

# 64
  • Мнения: 1 316
Здравейте и честита нова тема!
Малко ми е спешен случая, че прецаках един варен ориз сега, уж следвах инструкциите да стане пухкав, но въпреки това се слепи и стана гаден. Та как мога да го оправя или за какво друго мога да го използвам, че вкъщи никой не го харесва така?
Благодаря предварително!
Постни картофено-оризови кюфтета
http://trydiani.blogspot.bg/2014/03/blog-post_611.html

Терин с чушки, гъби и ориз
http://gotvenetokatohobi.blogspot.bg/2012/07/blog-post_25.html

Последна редакция: ср, 21 фев 2018, 14:41 от doroty3

# 65
  • Мнения: 1 316
Продължение на предния въпрос за киселото зеле - готвите ли със зелевата чорба, може ли да се ползва изобщо за готвене и на какво? Как я оползотворявате? Освен за пиене в определени ситуации  Joy
Опитай тази супа, стана ни любима през зимата.

Куркуда
http://vili-blog.blogspot.bg/2015/02/blog-post.html

# 66
  • Мнения: 12 784
Интересни идеи за зелевата чорба. Супите ще са и киселички и няма да имат нужда от подкиселяване допълнително /за който обича киселичко/.  Hug
Там вече на вкус се нагажда в какво съотношение да е зелев сок/вода, за да не е прекалено кисело и/или солено за вкуса ви. Така или иначе, си зависи и от зелевия сок.
И да, някъде правят такава супа с месо, като слагат и накълцано кисело зеле в нея, по моя край съм свикнала само с месото да е.

# 67
  • Sofia
  • Мнения: 26 383
Ако сложа алабаш вместо картоф в сальодка под шуба дали ще се получи нещо,ще усетят ли че не е с картофи?

# 68
  • Мнения: 3 922
Привет, кулинарки Simple Smile
Моля за помощ! Готвих спанак с ориз, но съм попрекалила с черния и белия пипер т.е. доста пикантен е.
Има ли някакъв начин да се оправи? За моя вкус е добре, но се очертава да си го ям сама, ако остане в този вид.

# 69
  • Sofia
  • Мнения: 26 383
Направи заливка и го яжте с кисело мляко

# 70
  • Мнения: 5 132
Продължение на предния въпрос за киселото зеле - готвите ли със зелевата чорба, може ли да се ползва изобщо за готвене и на какво? Как я оползотворявате? Освен за пиене в определени ситуации  Joy
Опитай тази супа, стана ни любима през зимата.

Куркуда
http://vili-blog.blogspot.bg/2015/02/blog-post.html

Заприлича ми на борш, а него така го обичам, помня в детството си по столовете го готвеха с кисело зеле и ми беше любимата супа  Heart Eyes

# 71
  • Русе
  • Мнения: 5 208
Продължение на предния въпрос за киселото зеле - готвите ли със зелевата чорба, може ли да се ползва изобщо за готвене и на какво? Как я оползотворявате? Освен за пиене в определени ситуации  Joy

https://ipeychev9.blogspot.bg/2014/10/blog-post_27.html


https://ipeychev9.blogspot.bg/2015/01/blog-post_5.html


https://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_6251.html

# 72
  • Мнения: 5 300

Ами направих пък ще видим какво ще се получи Grinning

# 73
  • Мнения: 14 079
Мога ли да направя застройка за супа (топчета) с цедено мляко или заквасена сметана?

Аз правя застройката с кисело мляко. Ще стане и с цедено, и със сметана, но трябва добре да ги разбиеш с тел или вилица, защото са гъсти, да могат лесно да се смесят с горещата супа, за да не се пресече.
Иначе много обичам при поднасянето на супата, да сложа и лъжица заквасена сметана в купичката.

# 74
  • Мнения: 5 132
i_peych, такива кулинарни изкушения, ммм, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт