За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 460
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • Русе
Съпругът ми донесе шкембе и иска шкембе чорба. Аз никога не съм готвила ( и не ям де) Моля за изпитани рецепти и някакви тънкости ако има. Благодаря.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_513.html

# 256
  • София
Съпругът ми донесе шкембе и иска шкембе чорба. Аз никога не съм готвила ( и не ям де) Моля за изпитани рецепти и някакви тънкости ако има. Благодаря.
Боса съм, много съм боса откъм шкембето, не разрешавам да се влачи у дома, самата миризма ме докарва до лудост,  ама виж, Пейч и пепи, какви хубави рецепти са ти показали. Започвай го.  Simple Smile

# 257
В рецптата пише да се измие добре шкембето. Какво значи? Просто да се изплакне ли?

# 258
ако е от магазин само се плакне, но пак го прегледай да няма косми. Един път като се загледах (добре, че се загледах) цялото в дребни забити косми, че с пинсета за вежди го чиситх. Само заради това не купувам шкембе, иначе обожаваме в нас. Отцепих се да вадя косми 1 час на мивката тогава и въобще нямам време и нерви да се знимавам.

Ако е от прясно заклано май има по-сложна обработка. Но друг да се включи.

# 259
vici75, ти сигурна ли си, че косми са били Simple Smile Няма от къде да идат косми на шкембето. Има остатъци от смляната храна, че и слама може да има - това се чисти - трябва да ти остане чисто "месцето" - и бяло. За всеки случай го натрий с пакетче сода за хляб и измий

# 260
  • Пловдив
Косми, да. Ужасно много косми има. Особено в шкембето от Лидл.
Взимаме сравнително често и пада голямо чистене.
Не го ям, но мъжът ми и приятели обожават, та ги глезя периодично. Simple Smile

Само да кажа, че го слагам в мултикукъра и на терасата. Иначе няма шанс да го готвя, дори предвид добрия абсорбатор, който имам.

# 261
Шкембето е от Лидл. Изплакнах го само. Сега го варя и мирише леко, ама съм отоврила и асорбатора е на макс. Ужасни неща казвате. Ако знаех въобще нямаше да се захвана.

Колко приблизително се вари?

# 262
Аз купувам изчистено и сварено нарязано на лентички шкембе. Замразено е обаче в тарелки по 1кг., размразявам правя запръжка и в млякото. Става много бързо и не мирише.

# 263
  • София
В рецптата пише да се измие добре шкембето. Какво значи? Просто да се изплакне ли?
До колкото зная и съм чувала много се измива, направо си се пере под водата до снежно бяло. Някои ползват даже и четка.

# 264
  • Русе
До колкото зная и съм чувала много се измива, направо си се пере под водата до снежно бяло. Някои ползват даже и четка.

Доколкото прочетох, шкембето е сложено да се вари. Купеното, от Лидл  наистина понамирисва. Него е нужно само да го премиеш добре под студена течаща вода и да го сложиш да се вари. След като кипне, смени водата. Отнема около 15-20 мин. да кипне.

Как да обработите шкембето, за да стане по-крехко и вкусно?

# 265
  • Русе
.......................................................................

Колко приблизително се вари?

Моето се свари за около 2 часа, след второто завиране. Трябва като го боднеш с вилица, последната свободно да преминава през него.

# 266
vici75, ти сигурна ли си, че косми са били Simple Smile Няма от къде да идат косми на шкембето. Има остатъци от смляната храна, че и слама може да има - това се чисти - трябва да ти остане чисто "месцето" - и бяло. За всеки случай го натрий с пакетче сода за хляб и измий

пеп-4o Grinning сега ме замисли, че верно що ще чинат косми по шкембе. Но няма да забравя никога как ги махах с пинсета за вежди и от тогава ни се отяде (то на мен ми се отправи де, не че някой се е отказал да яде шкембе). Иначе си беше чистичко, бяло, красота, ама тез космаци като ги фиксирах в последната минута, хем не нося цайси още и вече имам едно на ум. Но мога да се пробвам уикенда, може такова да съм случила, беше преди 5-6 години.

# 267
Косми по шкембето? newsm78 Да не сте сгрешили  космите със структурата на шкембето? В едната част шкембето прилича на пчелна пита, в другата като кадифе ли да го опиша? newsm78
Купих днес една тарелка от Лидл, тези дни ще го готвя.

# 268
 newsm03 както и да го описваш,  косми по шкембето просто няма от къде да има.  Освен, ако не са изтървали някое шкембе в козината  на закланото животно.

# 269
  • софия
Дано не ми се смеете много на въпроса, но тъй като не знам се престраших да питам : Мисля да правя дробчета във фурната , само че се чудя дали трябва пак да ги овалвам в яйце и брашно, както когато ги пържа, или мога да ги сложа в тавичката само с олио  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт