За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 306
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Мисля да направя "ябълков пай"с  маслено тесто за основа и отгоре с ленти.Питането ми е-кубчетата ябълки сурови с канела и захар или леко "кавардисани"? Благодаря!

# 631
Надявам се днес да направя козунак. Имам кора от портокал. Kak да я вложа в него- настъргана или на бързо да я направя като сладко(разварявам, хвърлям 5-6 води и после добавям захар). Как ще е по- вкусно и ароматно според вас? Ако е рендосана кора, ароматът ще е в цялото тесто, а ако е на сладко- само хапката с парченце кора ще е ароматна.
И друго- кората ако е мината през ренде няма да навреди на замесването, нали? То ще е на ръка, а не в машина.

Ако не ти пречи био или не био е портокалът, измий го хубаво и настържи кората, но гледай да е кората, без бялото, че нагарча. Аз, когато имам повече портокали с хубава кора, режа кората на кубченца, изварявам в няколко води да се махне горчилката, слагам захар на око и правя нещо като сладко. Стои в бурканче и слагам в кексове, сладкиши, козунаци, пак се усеща ароматът. На замесването няма да навреди, аз основно на ръка меся, защото обичам да усещам тестото, помощничката ми се изживява като принцеса, рядко я ползвам за месене само. Peace

# 632
В тази рецепта за кекс 350г пюре от тиква, 2ч.ч. брашно, 1 и 1/2ч.ч. кафява захар, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, 2ч.л. канела, 1ч.ч. олио, 3 яйца брашното не е ли малко в сравнение с течните съставки? И още един въпрос - как се определят колко са 350 гр. пюре от тиква? Има ли мерки на продукти, които не се ползват масово като брашно, захар и т.н.?

# 633
  • Русе
Мисля да направя "ябълков пай"с  маслено тесто за основа и отгоре с ленти.Питането ми е-кубчетата ябълки сурови с канела и захар или леко "кавардисани"? Благодаря!

http://ipeychev9.blogspot.bg/2016/03/blog-post_18.html

# 634
  • Русе
В тази рецепта за кекс 350г пюре от тиква, 2ч.ч. брашно, 1 и 1/2ч.ч. кафява захар, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, 2ч.л. канела, 1ч.ч. олио, 3 яйца брашното не е ли малко в сравнение с течните съставки? И още един въпрос - как се определят колко са 350 гр. пюре от тиква? Има ли мерки на продукти, които не се ползват масово като брашно, захар и т.н.?

Може да опиташ и това

Ч.ч. 200 мл е около 240г тиквено пюре /зависи колко гъсто е/.

# 635
Надявам се днес да направя козунак. Имам кора от портокал. Kak да я вложа в него- настъргана или на бързо да я направя като сладко(разварявам, хвърлям 5-6 води и после добавям захар). Как ще е по- вкусно и ароматно според вас? Ако е рендосана кора, ароматът ще е в цялото тесто, а ако е на сладко- само хапката с парченце кора ще е ароматна.
И друго- кората ако е мината през ренде няма да навреди на замесването, нали? То ще е на ръка, а не в машина.

Ако не ти пречи био или не био е портокалът, измий го хубаво и настържи кората, но гледай да е кората, без бялото, че нагарча. Аз, когато имам повече портокали с хубава кора, режа кората на кубченца, изварявам в няколко води да се махне горчилката, слагам захар на око и правя нещо като сладко. Стои в бурканче и слагам в кексове, сладкиши, козунаци, пак се усеща ароматът. На замесването няма да навреди, аз основно на ръка меся, защото обичам да усещам тестото, помощничката ми се изживява като принцеса, рядко я ползвам за месене само. Peace
Лабрекс, и аз си правя такова сладко. Зачудих се как ще стане по- вкусно и за това питах. Ще действам с рендето.

# 636
  • Русе
Избирам портокали с хубава и ароматна кора. Обелвам, почиствам белите власинки от вътрешната страна. Кисна ги във вода 24-36 часа, като я сменям поне три пъти. След това настъргвам и редя в буркан. 1 пръст настъргани портокалови корички, 1 пръст захар. Най отгоре пак да остане захар, но да има разстояние до капачката. Оставям така на хладно и после ползвам за сладкиши.

# 637
Скрит текст:

Може да опиташ и това

i_peych, благодаря  bouquet Изглежда много, много вкусно и ще го направя. Само едно въпросче - суровата тиква може ли да заменя с варена или не е желателно?

# 638
Не ми е ясна тази част от рецептата - 1 кг ябълки, ½ ч.ч. Тази 1/2 ч.ч. допълнително ябълки ли са или е нещо друго?

# 639
  • София
Не ми е ясна тази част от рецептата - 1 кг ябълки, ½ ч.ч. Тази 1/2 ч.ч. допълнително ябълки ли са или е нещо друго?
това са орехите. И е уточнено че 1/2 ч.ч. орехи са 50 гр. 

Да си повторя питането
Ако в силиконова форма изсипя на дъното разтопен карамел дали ще повредя формата?

# 640
Това са орехови ядки - 1/2 ч.ч. или 50 гр.

П.П. Изпреварили са ме с отговора.

# 641
това са орехите. И е уточнено че 1/2 ч.ч. орехи са 50 гр. 

Благодаря, видях, че орехите са 50 грама и реших, че тази 1/2 чаша е нещо друго.

# 642
Благодарение на тази тема днес най-после, за пръв път през живота си направих свястна пица. Досега винаги ми ставаше твърда и жилава поради това, че я печех на 180 градуса 30-40 минути. Тук прочетох и днес я направих на най-силната степен на фурната, с духалка в допълнение за 10 минути. Стана много крехка, беше достатъчно изпечена, въобще чудна. С благодарност.
Другото ми велико откритие от днес е, че реших преди да си пусна кафето да загрея чашата на парата за капучино. Е, наистина става много по-приятно за пиене кафето

# 643
Слагам чашката с вода за малко в микровълновата, най-бързо ми е за загряване. После само изливам водата точно преди да пусна кафето в нея. Става и с парата, разбира се, но особено ако са повече кафета... няма кой да се занимава. А в студена чаша и кафето изстива бързо, и каймака на еспресото пада много бързо също.

# 644
  • Русе
Скрит текст:

Може да опиташ и това

i_peych, благодаря  bouquet Изглежда много, много вкусно и ще го направя. Само едно въпросче - суровата тиква може ли да заменя с варена или не е желателно?

Здравей!
Никога не съм го правил с варена тиква и не мога да ти кажа какъв ще бъде резултата.

Общи условия

Активация на акаунт