Минималистичен начин на живот

• 558 627
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 12 075
Купувам, едно, две, ей така за настроение...и пак съм се натрупала. Хем украсявам съвсем символично. Но докато беше малко детето искаше елха до тавана, бррр. И още стоят...

# 12 076
  • Mediterraneo
В последните две години даже не вадя елха и украси, накрая просто ще ги занеса в чарити шопа.

# 12 077
Всяка година прибавям нещо ново и дребничко към коледната украса, дори и да не съм изхвърлила нещо от старо. От едно време, когато играчките за елха бяха само стъклени и чупливи, ми е останало това за ново нещо всяка година. И пак, украсата ми не е пищна и тежка, но не мога без нея. Създава ми настроение, усещане за уют, топлина и ми помага по-лесно да преодолея кратките мрачни декемврийски дни. Имаме и други семейни поводи за празнуване през коледния период, така че украсата ни е важна.

# 12 078
  • София
Купуваме по една играчка от стария тип.
По принцип още пазя кашона с най- старите играчки, някои не ги слагам, защото са много рехави вече, други си ти ползвам вече не знам коя година. От дете се помня как ги развивах от "опаковките" им и всеки път грижливо ги връзвах на елхата. Много топло спомени ми носи и никога не бих го хвърлила. Особено пък за новите пластмасови боклучки.
Имаме и такива топки, някои да красиви, но не могат да се сравнят с другите. Затова вече не купувам, а добавям по една от другите и те пак не са като старите руски, но се доближават. Взимала съм и от olx да си допълня старите.

# 12 079
  • София
Обичам естествена украса - клонки, шишарки, слагам няколко ароматни свещи с подходящ аромат, които изгарят и изхвърлям после.
Класическа украса имам от години - една пластмасова кутия с размери на кутия за обувки - няколко гирлянда с лампички, няколко керамични фигурки, един декоративен свещник, венец за входната врата. Обичам да си купувам всяка година по една малка жива коледна звезда в саксия и после си я пресаждам в по-голяма на терасата, в която вече има няколко такива от предни Коледи. Всеки член от семейството, вкл. кучетата, си има по едно чорапче, което закача в стаята си и редовно намира в него бонбонче, бисквитка, стихче.

# 12 080
  • София
Ние откакто сме без деца, не украсяваме елха. Имам една с декорация ако ще идват децата сега с бебетата.

# 12 081
  • София /Абсурдистан
Купувам, едно, две, ей така за настроение...и пак съм се натрупала. Хем украсявам съвсем символично. Но докато беше малко детето искаше елха до тавана, бррр. И още стоят...
При теб поне детето е искало, у нас ММ настоява Simple Smile
Иначе аз бих си купила дръвче с диодни лампички, скоро видях да продават такова. Обаче той не иска, това не било истинска елха. И вадя елхата. Всички играчки по нея са ръчно изработени. Мен лично вече ме мързи да украсявам.

# 12 082
Аз всяка година украсявам, голяма елха с много играчки. Харесва ни и на двамата с мъжа ми. Ама започва да ми тежи.

# 12 083
Последните три години и аз пропускам украсата, само двама сме и не се задържаме вкъщи така или иначе. Преди това го правех като от коледна картичка, но се и събирахме вкъщи и настроението беше различно. Сега ме мързи и не виждам смисъл от това.

# 12 084
Оу да пропуснем? Още края на ноември като отворят местата за продажба на елхи отиваме и по-малкото ми момче, вече на 15 обаче избира най-хубавата елха. Той обича това. И после я подреждат с баща им. Аз не се вкл. защото обикн. елхата е доста висока. Но да, имаме много играчки за елха, много повече от необходимото. Няма обаче да ги хвърлям.

# 12 085
А, Айрън, мъжа ми има друга скрита лудост. За всяка стая имаме голяма топка глобус, която се върти с разноцветни светлини. Всяка година ги вади, но поне той си ги инсталира. Вкъщи прилича с тях като в Махалата. 🤣Подлудяват ме, ама...

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 14:57 от mimi.7299

# 12 086
Клоня към намаляване на усилия за украси, подготовка, готвене за празниците. Мързел ли е , умора ли е, липса на време за губене.... Иначе съм вярваща и си давам вътрешни равносметки, осъзнавания, премисляне, това е вътрешната работа , свързана с празниците, външната - декорации, приготовления - минимумът

# 12 087
Щях да купувам твърдо малка елха, върнах се с възможно най-големите Grinning

Одеве занесох до контейнера едни блузи  и една голяма метър декоративна ваза.
От прозореца гледам, мина една от махалата и поразрови, взе само един пъзел като, че ли ще го реши.
След 10 минути дойде комшийка - хареса си две блузи и взе вазата Grinning Тя вярно си има дворче, не е нуждаеща се, но ако и бях предложила щеше да каже - ооо, къде ти да взимам

И на мен тези дни контейнера ми е на фокус на топика, за пълнене към него имам и ще пада гледка.
Оня ден занесох телевизор - първо дойде един и взе кашона, мина втори и само оглежда, след малко трети го нарами. Работи си ТВ - то

# 12 088
Горното какво общо има с темата?

# 12 089
напоследък много се говори за хора който дори и да имат възможности избират да живеят само с най-необходимото и се разделят с ненужните си вещи.вие как сте трупате ли ненужни вещи.аз се опитвам напоследък да не трупам излишни вещи -така ми е по-лесно при почистване се губи по-малко време, а и лесно може да откриеш това което ти трябва.А и другия плюс е че ти остават повече пари.
Разбирам те напълно! Аз също се опитвам да не трупам излишни вещи. Освобождаването от ненужното наистина улеснява почистването и намирането на важните неща, а и усещането за „празнота“ вкъщи прави пространството по-спокойно.

Освен това, както казваш, остават и повече пари, защото не харчиш за неща, които реално не ти трябват. Лично за мен, когато редовно преглеждам какво имам и се разделям с излишното, се чувствам по-организиран и свободен. А ти имаш ли някаква система как решаваш кое да остане и кое да се махне?

Общи условия

Активация на акаунт