Минималистичен начин на живот

• 559 464
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 745
Не трябва ли да си наемат и да си извозват боклуците сами ? Кой хвърля така по улиците ?

# 11 746
  • Somewhere beyond the moon and stars
Да, знам, че уж има графици. Но говоря за улици, по които често минавам. Примерно, в една от пресечките на Графа е като бунище. Сега, не съм гледала шарките, дали са едни и същи, но изглежда, сякаш никой не е минавал от 5 години. Отврат направо.

Пусни един сигнал до СО, може и през приложението, за да подсигурят, че отговорната фирма ще ги събере.

Действително има график за събиране на едрогабаритни отпадъци, трябва да се оставят рано на същата сутрин или следобед/вечерта преди деня за събиране. Виждала съм да ги събират и с камион с кран. Например, ако си купите нов диван или легло и изхвърлите старите.

За строителни или много на брой отпадъци (напр. мебели от цял апартамент) трябва да се заяви контейнер.

# 11 747
Относно книгите, започнах да свалям във входа такива, които съм прочела и не държа да ми събират прах вкъщи. Общо взето пазя най-вече тези с автографи или някои със сантиментална стойност. Особено откакто чета/слушам онлайн. Винаги съм мечтала за голяма библиотека с кът пред нея, но уви, досега не съм имала пространството за нея. Та - което не отива към няякой познат, приятел, след прочит, свалям долу, заформи се своеобразна библиотечка. Гледам взимат се, слагат се други, приятно е.

# 11 748
За мен изхвърлянето изобщо не се свързва непременно с отхвърляне на литературата. Ако си ги прочел тези книги, какво да ги правиш, защо да се трупат? Предполагам всеки има някви любими, които си пази, но няма да тръгне да препрочита всяка книга. Аз затова искам на мина на електронни книги изцяло, но пазарът на електронни книги на български е супер слаб, или излизат с някакво голямо закъснение в електронен вариант.
На български са малко наистина и със забавяне, първоначално това ми беше мотивацията да започна да чета повече на английски отколкото на български. Хич не беше лесно в началото, самият език ми беше доста по-обран тогава. Към момента го броя за win-win, защото хем ми помогна да си усъвършенствам езика (не беше само това, разбира се, но помогна много), хем имам много по-голям избор на книги изобщо, хем като цяло не опирам до хартиени издания и съответно не се заривам с тях вкъщи. За електронни хич не съм минималист обаче, чета много и съответно и трупам много. Просто не ми задръстват пространството в което живея и не трупат прах и плесени (алергична съм и последното също ми е фактор).

# 11 749
Доста прочетох на киндъла ( на английски ), но съжалявам, че нямам пространство за всички книги и се налага да махам. Детските като се израстат ги подарявам. Разчистих скоро и пак гледам, че още десетина книги и няма да има къде да ги слагам. Тъкмо казах на детето , че пак ще се ходи повече на библиотека , само заради мястото. Но някои от неговите книги основно енциклопедии ( с купуването на които съм прекалила) и които в момента чете засега трупам. Аз бих чела на книжен носител, но се жертвам на киндъла.

# 11 750
  • Между гори и планини
Ние имаме в града едно заведение цялото в антики, вън - малка библиотека - който иска да си вземе и да чете. Може да върне, може да остави друга книга. Пред едно от читалищата също има. А селца тук много и доста читалища.

# 11 751
Не го имам за жертва да чета електронни, може би в това е разликата. Обичам книгите откакто се помня, просто ми е по-важно съдържанието отколкото формата. Между нямане на кой знае колко книги и това да не са ми на хартия, дори през ум не ми минава да си навиря носа спрямо електронните, както нерядко звучат коментарите как то не е същото. Разбира се че не е, но това не значи непременно по-лошо.
През годините къде финансово не ми е било по силите, къде не ги е имало на български, къде просто не съм имала пространството за повече книги - принудила съм се да държа много малък брой. И всеки път като съм се местила (а не са малко пъти) съм си мислила как щях да се чувствам ако бяха повече, знаех че няма да мога да ги задържа. От библиотеки също съм изчела много книги, когато ги е имало налични.
Тъй че си имат предимствата и електронните, хартиените са си сантимент но ми идва малко в повече като ме погледне някой около мен със съжаление че чета тях а не "истински" книги. Това от куртоазия го пиша така, за да не обяснявам в подробности колко снобско може да звучи на моменти. Говоря по принцип, да не вземе сега да се засегне някой тук, аз вас не ви познавам е не мога да кажа при кого от какво е.

# 11 752
  • Майничка
Чета на всичко, също и слушам, обаче и трупаме, трупаме, особено ММ. Не отделна стая или отделен апартамент, отделна къща му трябва, поне двуетажна.

# 11 753
Е, ако имам пространството и средствата, аз също няма да го мисля особено. Но да трупам и прескачам постоянно - няма как. Както и с всяко друго нещо, де, не само за книгите се отнася.
За някои неща има лесни компромисни решения поне, за много други нямам такава опция и изборът е между това да се затрупва и това хич да ги нямам, та става по-интересно.

# 11 754
В началото като минах ми беше супер на киндъла , даже подчертаването, бележките, превода и т.н., факта че имах достъп до още непреведени книги . Но не знам защо , сега съм на другата вълна.
Само като интересна отметка. Сега видях преведени книги на хартиен носител, които съм чела на киндъла и се учудих от обема им. Представяла съм си ги като малки книжлета.

# 11 755
Имам приятел който си купи четец точно за да не подмята из ръцете си обемни книги. Редовната ни шега беше как обича да чете легнал по гръб и ако държи в ръце Властелинът на пръстените... става твърде интересно като задреме и изпусне книгата върху муцунката си Joy Та, има си значение и това, четецът тежи има-няма 200 грама само Grinning
Но и заемат много място, не е само че тежат. А на четеца всичките са "джобен формат".

# 11 756
  • SF
Освен в малки селски читалища, обикновено на книги се радват и в пенсионерските клубове. Струва си да се попита.

Пенсионерите имат много повече книги по домовете си от младите. Точно за разчистване на пенсионерските библиотеки и тавани говорим.
На мене ми е жал да хвърлям книги, но няма на кого да ги дам, защото всеки има по един родителски дом, пълен със същите издания.
И постоянният съвет да ги дариш на някое читалище не работи.  Описан много последователно от някои от вас.
Читалищата не са място, където 15 издания от  "Принцът и просякът" и 25 от "Том Сойер" са силно желани и търсени. То пък е много популярно да се взима книга от библиотека! И пред читалищата се вият едни опашки от читатели, желаещи да ги прочетат!
Читалищата в града, в който живея, определено не страдат от недостиг на книги. Предполагам, че всяко издателство им предоставя част от  брака си (непродаденото).

# 11 757
  • Mediterraneo
Купуването на книги отдавна е минимализирано у нас, направо е нула. Четем( и купуваме) само електронни книги вече 10 години. Над 60 книги годишно изчитам, ММ още толкова, добре, че по стечение на обстоятелствата спряхме да трупаме. Един ден децата ни ще мислят как да разкарат купищата книги, които остават след нас. Това дали чета, няма нищо общо с притежаването на книги, както и с рециклирането им.

# 11 758
  • Между гори и планини
Аз също чета онлайн, обаче определени книги държа да ги имам на хартия. Докато работех в книжарница, в свободното време четях, за три години изчетох всичко което продавах, стари и нови заглавия. Но има издателства и книги които са много ценни, твърди корици, съдържание което е типично колекционерско и такива книги са скъпи и нямат голям тираж. Някои книги съм чакала да имат намаление , за да си ги купя. Чета много, но не всяка книга се задържа у дома. Ако преценя, че не е моето - давам я на някого да я прочете и не си я търся.

# 11 759
Колекционерството си е нещо различно и не точно в тая тема... Но четенето на електронни книги не е само онлайн, а пак мога да си я имам и препрочитам, ако искам. И го правя с някои, всъщност не са малко. И със сигурност не съм само аз така, далеч съм от мисълта че говоря само за себе си.
Същото е както със снимките - на днешно време са основно дигитални и сме склонни да държим много повече от тях, отколкото когато всички снимки бяха проявени на хартия и ги трупахме из къщите си. Поне за мен де, с книгите е същото.

Общи условия

Активация на акаунт