Минималистичен начин на живот

• 559 450
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 760
  • SF
Аз така съм предлагала да дам, да подаря книга, която съм прочела и препоръчвам, но са ми отказвали с обяснението, че ще си я намерят електронна и не искат да разнасят книги вкъщи.
Едно време холовете са били книгохранилището на дома, както и библиотеките в детските стаи. Сега такава мебел в детските е абсолютно излишна. Повече внимание и средства се отделят за геймърско бюро, геймърски стол, мишка, слушалки... А холовете са заедно с кухните, където се готви и се яде, няма място, а и не е практично там да са и  огромните стелажи с книги.
Някое луксозно издание върху холната масичка, затиснато с красива свещ и до него орхидея като част от декорацията и това изчерпва цялата необходимост от книги в дома.

# 11 761
  • Между гори и планини
Моят хол е отделно, както и кухнята от трапезарията . А в детската ( тийн стая ) си има бюро за учене, но о етажерка с книгите които синът ми харесва. Е хола си има отделна част с детска литература и на български и английски.

# 11 762
...
Същото е както със снимките - на днешно време са основно дигитални и сме склонни да държим много повече от тях, отколкото когато всички снимки бяха проявени на хартия и ги трупахме из къщите си. Поне за мен де, с книгите е същото.
И много по-малко да ги разглеждаме и много повече да забравяме и повече да ги губим Sad

# 11 763
Чета и на хартиен носител, често и на електронни устройства. Имам място, имам и много книги. Имаме домашен офис където целите стени са в библиотеки. Имаме книги и в стаята на детето, неговите си книги. Като се позапълни неговата библиотека книгите заминават към библиотеката в морската ни къща.

# 11 764
Ако живеех в достатъчно голяма къща, бих имала ако не отделна стая библиотека, то поне кът оформен като читалня  -  много книги и удобно кресло. Но признавам, че изобщо не ми е първа необходимост, по-скоро ще е мост към детството ми и дома, в който съм отраснала. Но пък толкова отдавна съм го напуснала този дом, че вече не изпитвам кой знае каква връзка с него. А и той вече е продаден, повечето му книги раздадени и изхвърлени и сега баща ми усилено трупа усилено на новото място.Simple Smile
Чета на телефон, четец, хартиен носител, но като цяло чета много по-малко, отколкото преди години. Всеки формат си има предимствата. Ако е харесван автор и имам високи очаквания, предпочитам книга. Ако е нещо, което не ми говори нищо, но амазон ми го предлага упорито, купувам в е-формат. Честно казано, и библиотеката в киндъла вече ме дразни - доста заглавия започнати и недовършени. Може би и там трябва да си пазя само избрани неща.

# 11 765
Вкъщи има огромно количество книги от родителите ми, някои са специализирана литература. Всичко си пазя, а ако нещо не ми представлява интерес вече и нямам сантимент към него - продавам на символична цена. Зимата така разпродадох около 20-30 книги.

Откакто започнах да чета електронни книги на телефона, направо се родих. В момента в електронната ми библиотека имам 250 книги, които не ми заемат никакво място вкъщи. Не съм дала пари за тях и освен това са ми достъпни по всяко време - на плажа, в автобуса, докато чакам някъде или на разходка в парка.

# 11 766
Книги съм носила в Университетска библиотека, в дом за стари хора, в дом за лица с умствена изостаналост ( там и конци и панама за шиене носех), дрехи също.

# 11 767
Книги съм давала по благотворителни базари. Последно така махнах "Живот в скалите", "Името ми е Червен" и "Любов" на Елиф Шафак. По базарите книги много бързо се разпродават. Преди години, когато се разчистваше майка ми, преровихме цялата ѝ библиотека и двете прочетохме всичко - в това число и някакви комунистически - за РЕМС-истите, за Митко Палаузов и какви ли не още пропагандни. После ги подарихме на едно селско читалище, защото в нашето, "градското", не ги искаха. Много си почетох по онова време и трябва да кажа, че от всяка книга съм си взела по нещо, всяка ме е обогатила, освен една много глупава, "Ювенилно море". Тази ми води класацията за най-абсурдна книга.

# 11 768
Аз пък имам 50-на книги на хартиен носител и огромна колекция електронни. Но от няколко години посещавам редовно библиотеката ни и това е най-доброто решение, което съм взимала по въпроса с трупането на книги. Чета, връщам и дотам. Ако някоя книга мнооого ме впечатли, си я купувам, но до момента това се случи само с 4-5.
Сега съм на вълна разчистване на детски играчки, понеже ще правим и ново обзавеждане на детската... Та вече позабравени от малките ми момичета играчки оставих на две детски площадки в квартала, да им се радват други деца и да имат с какво да играят там.
Дрехи редовно прехвърлям на приятелки с по-малки момичета (детските дрешки), а от моите и на мъжа ми - в контейнери за рециклиране.

# 11 769
За който чете само на български електронната книга не е оферта,обаче ...да не говорим ,че не е и евтино, пък и много малко книги излизат в ел.вариант.Библиотеките са супер опция .

# 11 770
  • София /Абсурдистан
Има и на български електронни книги безплатно, само трябва да се потърси.

# 11 771
  • София
А от професионалната литература също ли се отървавате?

# 11 772
  • София /Абсурдистан
Категорично не. Много са, заемат много място, но ми трябват.

# 11 773
  • Mediterraneo
Чета само на български, само електронни книги, не е вярно, че няма книги. Имам огромна колекция, която не знам дали ще прочета някога. И постоянно се увеличава. Тук не мога да съм минималистична.

# 11 774
  • Somewhere beyond the moon and stars

С удоволствие, вече всичко е електронно; но не се търси особено. Joy
Само няколко книги са особено ценни, енциклопедични в съответната наука и искам да задържа. Част от тях съм оставила в офиса, за лесни справки.

Заделила съм си един кът в дома за четене, както казва Блу, даже до прозорец; само трябва да си купя удобен стол или фотьойл за него и евентуално параван, който да го прегради и отдели. Само ми трябва и повечко време за четене, за да има смисъл.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 22:39 от ~Emerald~

Общи условия

Активация на акаунт