Минималистичен начин на живот

• 559 512
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 865
Наскоро разчиствахме тавана и стаите и ще дадем на благотворителни магазини около 100 книги и енциклопедии,  както и около 100 ДВД-та и още толкова СД-та. Моите стари учебници от университета също ще отидат в същите магазини. Всичките ми тетрадки с упражнения, както и курсови работи ще отидат за рециклиране. Имаме много нови тетрадки и бележници, които ще дадем на ученици на приятелски семейства. Приготвила съм и две големи торби с дрехи за благотворителните магазини. Отделно сканирахме сума ти документи и изхвърлихме по няколкото копия от тях от времето, в което почти всичко се пазеше в хартиен вариант и по няколко копия (пазени за всеки случай, който все не идва Simple Smile ). Поръчахме голям строителен контейнер и ще изчистим гаража, който сме напълнили с ненужни мебели, стари бюра и етажерки и всякакви други дреболии. Периодично преглеждам всички гардероби и прочиствам. Ковид много ме промени в посока минимализъм и виждане какво всъщност ни трябва в живота.

# 11 866
  • София /Абсурдистан
Аз съм пораснала в жилище с килер и знам колко добро нещо е. Сега нямам и много ми липсва, всичко си прибирах вътре. Жилището беше много старо, но беше помислено за всичко. Сега вече в съвременното строителство такива екстри няма.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 22:33 от The Iron Lady

# 11 867
  • Майничка
Като се замисля, аз пък в Пловдив стар апартамент с килер от строителя не съм виждала. Префасонирани килероподобни - да, но повечето стари са с избено и/или таванско помещение.
Около нас има няколко вида тухлени блокове и ако има нещо като килер, то или е усвоена част от тераса, или мокро помещение, или бивша малка тоалетна.

# 11 868
Ние имаме килер у дома, тип мокро помещение. Там са ми пералнята и сушилнята. Също покрепям че не е никак минималистично да имаш цяла стая дрехи. Събирам се спокойно в един гардероб с мъжа.

# 11 869
В един гардероб не можем да се съберем. Събираме се в два + ракли и шкафове.  И не, че толкова много дублиращи неща имаме, но те се трупат - дебело зимно яке, тънко зимно яке, лятно яке за дъжд, дънково яке, скиорско яке + грейка, палто за официални случаи... После полари, мидлейъри, елеци...
И с обувките е така - маратонки за лято, за сухо, за дъжд, за зима, отделно ботуши, боти, ниски, високи, сандали... Ми трупат се и всяко нещо си има смисъл.

# 11 870
Като се замисля, аз пък в Пловдив стар апартамент с килер от строителя не съм виждала. Префасонирани килероподобни - да, но повечето стари са с избено и/или таванско помещение.
Ще ти кажа къде например има. Тези, които аз поне знам и сме живяли в такъв апартамент старо строителство. На бул. "Копривщица" (при линиите) съвсем до кръстовището с "Пещерско шосе" има 4 или 5 високи блока. Нищо префасонирано няма - апартаментите са големички - две спални, хол, отделна кухня, баня, тоалетна отделно + две големи тераси. Всички помещения просторни. Видно е площ има, но към кухнята имаше и... килер с размери нещо като 1,50-1,60 на 1,50-1,60. Благодат просто.

# 11 871
  • Между гори и планини
Живяла съм и в София и Варна - големи апартаменти и никакъв килер. В единия апартамент имаше перално и то колкото да се пъхне пералнята. Човек не може един моп да скрие и прахосмукачка...
Сега по селата има нова мода - мазата да стане на механа. Не си давам мазата за нищо на света!

# 11 872
В къща да имаш удобството и на изби, и на много площ, е нормално. Като за градски апартамент обаче... това с килера е най-доброто, в което съм виждала в Пловдив. На всичкото отгоре килерът имаше и малко прозорче. Абсолютно премислено архитектурно разпределение. Явно в някакъв период през соца са измисляли нещата добре. И междублоковото пространство беше топ - прилично отстояние, много дървета.

Ако трябва да избирам между сегашните минижупи, каквито са повечето нови кооперации на средно ниво, и такъв тип старо строителство... никога не бих се напъхала в нов пилешарник. Не знам от материалите или какво, но съм забелязала, че сградите ново строителство много бързо добиват изхабен вид. Отначало изглеждат едни такива спретнати, минималистични. А после тоя остъкли балконче, онзи и той ама с друг тип остъкление, цветовете избледняват, от стойките на климатиците някъде с появяват ръждиви петна по фасадите... И става манджа с грозде.

# 11 873
Блокът, в който ни е апартамента е строен 2005 г. Тристайните апартаменти имат мазета, двустайните килер 2на 1кв.м. та разбихме стената към килера и поставихме гардероб по поръчка, който се ползваше от коридора. Намалихме коридора и премахнахме вратата към стаята. Получи се стаичка за спане, в която има приста и малък гардероб. По ковид имаше самостоятелна стая за тримата. От 5 години не живеем там.

# 11 874
В предишното ми жилище - панел от 1983г имаше и мокро помещение и килер ( такива имаха само големите апартаменти). Сегашното ни жилище има и пентри ( това ние го обособихме) и гардеробна ( по проект). В гардеробната имам само дрехи и обувки. По северно американски модел всяка ниша е вграден шкаф.

# 11 875
Много им харесвам точно това - тези вградените във всяка стая - хем събират много, хем реално не са в стаята а просто се слива със стената и нищо общо със стоящ отделно гардероб.

# 11 876
  • Между гори и планини
Аз пък не ги харесвам. В САЩ са с такива ниши, реално нищо не може да се побере.  Ние имаме красиви мебели в спалнята - голям гардероб, скринове и стои много уютно.

# 11 877
Наличието на място за съхранение за мен не е в противоречие с минимализма. Удобството и наличието на мисъл при разпределение на едно жилище за мен не е разхищение. Минимализмът  все пак освен в ограничаване вещите за мен е - простота и изчиственост - не само на вещите на и в житейските навици,  ясни форми и пространства, акцент върфу функционалността;

# 11 878
  • Най-красивата страна
Апартаментът  който живеем беше с широко антре с ниша на всичкото отгоре и дълъг 6м и много широк коридор.
Половината от антрето е направено ,като килер,нишата е шкаф.
А половината коридор е вграден гардероб.
Много ми е удобно,защото има място и за летните и за зимните дрехи,нищо не местя.
В спалните има само скринове.

В края на всеки сезон преглеждам дрехите и това ,което не се носи или вече е захабено,умаляло подарявам или изхърлям.
Правя списък какво трябва да купя за следващия сезон.

В къщата имам две малки стаи-едната  съм направила гардеробна.
Но там държа и обувки.
Втората - в нея съм прибрала дъска за гладене,ютии,прахосмукачка,надуваеми матраци,палатка,куфари,ей такива неща...Но няма нищо,което да не се ползва.
В мазата -инструменти ,косачка.

Къщата дава повече възможности за преустройство.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 12:16 от Veronikaaa

# 11 879
Аз пък не ги харесвам. В САЩ са с такива ниши, реално нищо не може да се побере.  Ние имаме красиви мебели в спалнята - голям гардероб, скринове и стои много уютно.
В САЩ не знам дали са точно същите, в Канада им се радвах аз но предполагам че са подобни. Не са някакви огромни гардероби но пък и не е един а във всяка стая и в антрето има, еквивалент на примерно двукрилен нашенски. Лост за дрехи на закачалки вътре, с още пространство под и над него. Това ако е стоящ гардероб а не просто част от стената, си заема място в стаята и променя пространството много. Скриновете са ясни, те са си отделно.

Общи условия

Активация на акаунт