Минималистичен начин на живот

• 559 457
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 850
това не е ли мокро помещение. Аз имам килер, но ми пълен със завивки всякакви сезони и фасони и чаршафи и покривки за маса и подобни неща и една ютия с дъска. Повече не побира.

# 11 851
  • София
Не, на това аз казвам "сервизна ниша".
Имам предвид "стандартните" килери, които обичайно са някъде около входната врата в панелените жилища.
Нещо такова:

Сега чета, че в старото строителство това е т.нар. сухо помещение.
Мокро е това с изходи за пералня - този тип:

Сервизните ниши обичайно са до банята или дори в самата баня зад подвижна преграда.
В новото строителство обичайно няма такъв тип помещения, но има ниши за вградени гардероби, докато тръбите минават зад стените и имат само сервизен отвор.

Не гарантирам, че съм права. Това намирам в интернет, а и така го знам от документация на жилища, която ми е минавала през ръцете.
Ще е добре някой строителен инженер да ни просветли.

# 11 852
  • Sofia
Добре е да има такова помещение.
Моят е много малък,до входната врата,1кв.м.Преди пералнята там стоеше.Пак побира доста неща,има стелаж,там си държа моите обувки в кутии,малко легени,кофи,препарати.Искаше ми се прахосмукачката и други обемни ел.уреди,но няма място за повече.

# 11 853
Килерът в апартамента преди 15 години преобразувахме в спалня.
Сега от 5 години спокойно може да бъде е в графа дрешник.
От три апартамента във входа за които знам само един е дрешник, другите съседи си направиха кухня..

# 11 854
  • София
Колко квадрата са тия килери, че да стават за самостоятелна стая?

# 11 855
оу толкова подреден килер не мога да докарам.

# 11 856
Наистина, но все пак реалността е различна. Колко хора в голян град имат пространство за дрешник.
Ми малко естествено, ние живеем двама в почти 100 квадрата апартамент и няма дрешник естествено. Едно пространство в коридора направихме на вграден гардероб. Побира почти всички връхни дрехи, но имам и в гардероба в детската. Като цяло всички гардероби са претъпкани. Ходим на работа и двамата и няма как да съм с два панталона и едни боти.

# 11 857
  • София
В старо строителство и в ЕПК обикновено има.  В ново и панел - рядко.
Останалото зависи от начина на животи от вкуса, стила, навиците и т.н.

# 11 858
В старо строителство и в ЕПК обикновено има.  В ново и панел - рядко.
Ми нашето е ново и няма...едно време строяха с мисъл хората. В блока на майка ми имахме килер. ЕПК, чудесен апартамент и с вграден гардероб готов си беше

# 11 859
Много са различни жилищата, а и нуждите и навиците във всяко домакинство - дори и да има килер който е като малка стая а не просто ниша колкото голям шкаф, пак не всеки би се лишил от него. Все пак важното е да се намери оптимално решение, то няма как да е еднакво за всички.
Един се чуди за какво са им на хората килери, друг килими, трети пердета или гардероби...

# 11 860
  • София
Да, нали има тераса и баня, това го прави двустаен, няма нужда от килери, че многостайните се търсят по- малко. Grinning

# 11 861
На мен лично много ми липсва, на предишното място където живеех си беше малка стая а не просто ниша. С добра организация ми позволяваше много неща да вкарам вътре и съответно да ми е по-разчистена останалата част от жилището. На вратата отвътре пък окачвах и връхни дрехи които са в сезон но не ми трябват са са ми окачени в коридора освен която нося в него ден, така също ставаще по-прибрано че всички знаем колко лесно става панаир в коридора като всеки има в употреба по повече от едно яке/палто зимата.
Но апартаментът беше на повече години от мен, сега предимно не предвиждат май. На мен не ми допада, на всяко нещо трябва да му търся място за прибиране поотделно. И реално сумарно заемат повече място из жилището.

# 11 862
Не си представям апартамент без килер, не съм живяла в такъв. Винаги ще има какво да се държи в него - всичко, за което няма друго подходящо място из стаите. Говоря точно за апартаменти, които се предполага, че са в блок или ЖК, като дори и да имат гаражи, то между апартамента и гаража няма директна връзка, така че гаража да може напълно да замести килера за складово помещение.
НашАта къща е с малък килер, в който държим инструменти и изобщо дребни "направи си сам" неща, дребни уреди, които не се ползват редовно, резервни крушки, прахосмукачка, чанти за лаптопи и малък багаж, някой и друг чифт обувки... все неща, за които не съм измислила друго място. В гаража вече са по-обемни инструменти и машини, големи куфари. И пак - ако гаража беше прилепен до къщата и ги свързваше вътрешна врата, бих използвала килера по друг начин.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 20:01 от Блу

# 11 863
Ние преди в старата къща имахме към кухнята отделна стая с прозорец, врата и цялата в рафтове - и аз на това му виках килер;
Сега в апартамента килер в кухнята нямаме и  ми липсва за съхранение на кухненските неща - сега са по шкафовете в кухнята;  но  пък има една 6-та стая от около 14 квадрата и нея сме направили на гардеробна - т.е. има на 3 от стените гардероби и дори настолните игри си държим там.
На морето живеем съвсем номадски, но и там в анрето има голям вграден гардероб и в него са палатки, чадъри, надуваеми неща , кърпи, чарщафи и дрехи;
Кагота живеех в гарсониера - ама панелна - в хола едната цялата стена беше с вграден гардероб.
Аз просто колкото и да няма вещи човек - все си ги представям тия вещи прибрани някъде;

# 11 864
Много са различни жилищата, а и нуждите и навиците във всяко домакинство - дори и да има килер който е като малка стая а не просто ниша колкото голям шкаф, пак не всеки би се лишил от него. Все пак важното е да се намери оптимално решение, то няма как да е еднакво за всички.
Един се чуди за какво са им на хората килери, друг килими, трети пердета или гардероби...
Точно според нуждите е наистина. Никога не бих направила гардеробна вместо килер. Нямам чак толкова много дрехи, изискващи стоене по закачалки примерно. Старая се да нося дрехи ненуждаещи се от гладене. Например ленени панталони лятото, непритенциозни тениски, зимата нося шушлякови якета предимно(Също не се нуждаят от нещо специално).

Гардеробните аз все си мисля, че са за хора със супер много или супер взискателни дрехи като рокли, памучни ризи, изискващи гладене.

Виж килер бих оползотворила бързо. Обичам да имам запасчета от храна в неголямо количество. Там бих прибрала и некрасиви неща като домашната стълба, сушилник, дъска за гладене, ютия, перилни препарати и битова химия.
Преди много години живеехме под наем в жилище с килер. Е, няма такъв кеф гардеробите да са си само за дрехи, библиотеките да са си само за книги и пр.

Общи условия

Активация на акаунт