Минималистичен начин на живот

• 559 464
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 835
Гардероб или дрешник са чудесно място за съхранение на всякакви вещи, изобщо не е нужно да се ограничават само до дрехи. А колкото и малко дрехи да има човек, ако живее на климат с четири ясно изразени сезона, със сигурност ще има достатъчно дрехи за гардероб.

# 11 836
  • София
Дрешникът е идеалната алтернатива.
Особено ако е тип обособен килер. Побира и рафтчета, и релси със закачалки, и място за обувки има.
Така остава необходимост само от шкафчета (аз харесвам тип комод) за съхранение на бельото, фините облекла, спалното бельо и подобни.

# 11 837
  • София
Наистина, но все пак реалността е различна. Колко хора в голян град имат пространство за дрешник.

# 11 838
Аз имам дрешник ,но той не ми стига ,за щастие имам и места за вградени гардероби в спалните ,ако нямах не бих сложила ,щях да се огранича до скринове с чекмеджета, но така или иначе един гардероб със закачалки ми е абсолютно мъст хев....
Огромно място ми заемат спортната екипировка за 4 човека,обмислям да я снема в гаража ....

# 11 839
Ако сега обзавеждам ново жилище без дрешник/гардеробна, задължително бих предвидила поне един вграден гардероб. Колкото и да е малко жилището, бих предпочела обзавеждане, което макар и да отнема повечко пространство, да събира много вещи, отколкото на пръв поглед малки "леки" мебели, които обаче да не побират всичко. Без крайности, разбира се. Но всъщност предпочитам голямо жилище, което и с достатъчно мебели да изглежда просторно-празно. Това и като отговор на въпроса "тухла или панел" - не, няма значение тухла или панел, важна е квадратурата.

# 11 840
  • София
Наистина, но все пак реалността е различна. Колко хора в голян град имат пространство за дрешник.

В голям град в апартамент спокойно може килерът да се превърне в дрешник.
В малък град в апартамент може да се ползва коридорска ниша и да се направи дрешник тип затворен гардероб.
При нас са такъв тип.
Не е нужно да е цяло помещение тип гардеробна.

# 11 841
Килери съм виждала в ролята на дрешници у познати, едните точно със съборажението че не искат гардероби в иначе неголемия апартамент. На тях им се получаваше, но пък не всеки би се навил да се лиши от килера си. Всяко домакинство си е с различни нужди и приоритети.
Харесва ми и изчистен гардероб на цяла стена от край до край, когато помещението позволява. Не е идеално понеже отнема от площта, но пък събира много и също както вграден не стои като нещо допълнително сложено а като част от стената. Ако е подходящо за семейството и жилището, могат да се спестят пък някой друг скрин или шкафче, а да е всичко в него.

# 11 842
  • София
Аз пък не се сещам за какво бих ползвала един типичен килер.

# 11 843
  • София
Ние пък нямаме килер.
Но старото строителство има коридори, в които можеш да играеш валс. На мястото на онзи 5-6-крилен гардероб, който познаваме, може да се обособи нещо като килер/дрешник. Това чудо събира чудовищно много неща... за съжаление на минималистите

Иначе... Относно предизвикателството в социалните мрежи. Аз също започнах т.нар. pan project. Отнася се до козметика. Изхабяваш всичко налично, преди да купиш ново от същия вид. За някои продукти ще ми отнеме години. Примерно, ружове, сенки, червила в гилза.

# 11 844
Място за съхранение си е, нали все някъде трябва човек да си държи нещата...
Аз сега и нямам, де, но като имах килер държах там всичките си почистващи пособия и препарати, всички обувки и какво ли не, на каето иначе трябваше да търся друго място из къщи. Малък склад си беше, всъщност много малка част от него в едно ъгълче си беше типичното "pantry", с хранителни неща. Знам че сега сигурно ще кажеш как ти нямаш у вас какво да прибираш, но вероятно ще се съгласиш и че твоето домакинство не е най-типичното за у нас. Не обичам и аз да трупам излишна покъщнина и вещи, но на всеки идеята кое е излишно не е една и съща.
За мен беше по-практично някои неща и да си ги пазарувам на едро, при положение че можех да ги слагам там и пак да не ми се пречкат - така пък си минимизирах занимавката да ги набавям често, на мен лично ми беше фактор както работех на смени тогава. Вероятно и още доста са така.

# 11 845
  • София
Кечър, не е добре да ползваш отворена козметика за по-дълъг период от 12 месеца, дори 9 или 6 е за някои продукти. Т.е. за година можеш да се отърваш.
Аз от огромната колекция парфюми успях да се отърва за 3-4 години някъде, та все се стига до края в един момент и при желание.

# 11 846
  • София

В голям град в апартамент спокойно може килерът да се превърне в дрешник.
В малък град в апартамент може да се ползва коридорска ниша и да се направи дрешник тип затворен гардероб.
При нас са такъв тип.
Не е нужно да е цяло помещение тип гардеробна.

Това пак е гардероб, а не дрешник. Първият ми апартамент, който сама си купих, беше панелна гарсониера. Сегашните, т.нар. двустайни са с чиста площ 45 кв. м. Дрешник е поне 20 кв.
Залитате или към мечти, или към вашето постигнато нещо. 90% от хората живеят в ограничено пространство, съжителствайки с поне един човек, който също има гащи и тениски.

# 11 847
  • София
Кечър, не е добре да ползваш отворена козметика за по-дълъг период от 12 месеца, дори 9 или 6 е за някои продукти. Т.е. за година можеш да се отърваш.
Аз от огромната колекция парфюми успях да се отърва за 3-4 години някъде, та все се стига до края в един момент и при желание.
Прахообразните могат да се ползват, нямат нещо в състава си, което да пречи. Няма никакъв шанс да изхабя зелени сенки за една година и после пак да ги купувам.
Палитрите на профи гримьорите също са на повече от година. А някои неща не са разпечатани, "запаси" са. Grinning
Имам и парфюми на 10г , казвала съм. На тъмно и хладно, втв фабричните им кутии, някои даже са запечатани (допълнително от мен, не неразопаковани) и са си ОК.

# 11 848
  • София
Аз под гардероб разбирам друго. Дрешник е помещение за съхранение на дрехи. Килерът се води помещение. В него можеш да влезеш, да излезеш, да поставиш рафтчета, релси. Не знам колко точно квадрата е стандартен панелен килер, но далеч не е малък.
Нашият е с размерите на споменатото сухо/мокро помещение, а в него можеш да влезеш, има пералня и сушилня, има рафтчета за препарати, пособия за гладене. Може би е около 2-3 кв.
За мен това няма как да е гардероб.
Аз през последните 30+ години винаги съм съжителствала с още 1 човек (и поне 2-3 деца на различна възраст едновременно).
Гащи и тениски не бих държала в гардероб.
Имаше питане какво замества гардероба, дадох пример кое при мен успешно замества гардероба. Т.е. на конкретен въпрос отговарям, а след това всеки си преценява кое работи за него.
Дрешник 20 кв е гардеробна стая, а в много апартаменти някои стаи са под тази площ, дори самото жилище да е трицифрени квадрати.

Кечър, поне това съм виждала по опаковките, но аз не ползвам кой знае колко козметика, а прахообразна не съм купувала от тийн и вероятно си права.
Парфюмите ги изхабих (с помощта на семейството) съвсем умишлено, защото изгубих смисъл от поддържане на колекция.

# 11 849
  • София
На това ли викате килер дето е зад входната врата и минават ВиК тръбите?
При нас е  метър на метър и мъжа ми го запълнил с какво ли не.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 17:16 от lite16

Общи условия

Активация на акаунт