Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 489
  • 652
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ей, голям сеир!
Все едно се е случило у вас! /Визирам активно коментиращите, които анализираха от-до семейството на авторката, дадоха идеи за психотерапевт, развод и т.н. и т.н./

Голяма работа станА с тоя шамар.

Който никога не е удрял шамар на детето си, нека хвърли камъка пръв!!!!!!!!

Не е проблема в шамара, а в последвалото след това. Нещата са оставени на самотек, без да е изяснена ситуацията, без да е обсъдена. Допуснато е да се стигне до година мълчание. Ето това е фаталното.
Хвърлям камък и качвам: Никога не съм била удряна – нито от родители, нито от друг, същото се отнася и за брат ми, който беше изгонен (според мен, според майка ми си е тръгнал сам) на 18 г., както и за мъжа ми.

Сани24, не я е обидил, но е хвърлил сол в раната. Грешка.

# 316
Бащата определено се държи по-детински от детето. Имаш си 2 тийнове, единият ще порасне, но другият няма, цял живот ще си го гледаш такъв.

# 317
Бащата просто постепенно е натрупал недолство, защото е започнал да бере плодовете от възпитанието. То е много лесно да лигавиш малка принцеска и да търпиш малките бели, но малцина успяват да са равнодушни към поведението на лигаво голямо момиче. И по описанието на авторката, която със снизходителен тон съобщава за ината и дребната кражба за цигари, дреболия нали, обикновено нещо, като в същото време има очаквание бабата и дядото веднага да простят и забравят, защото тя нали се е извинила, съдя, че става дума точно за едно глезено момиче, свикнало всичко да му се прощава, явно и прекрасният баща е бил толкова прекрасен, защото до някое време й е позволявал всичко и когато е започнал да усеща, че повече така не може, са започнали дребните спречквания, стигнали до страшния шамар и мигновения извод, че тати не ме обича - инфантилни думи като за 16-годишна, чист театър. Ами да, гадно е, когато си дадеш сметка, че не си възпитал детето, както трябва, нормално е да чувстваш яд, ама за шамари е късно вече, първите седем не могат да се минат втори път.

# 318
  • Варна
Бащата е уязвил много дъщеря си с това изказване.

# 319
  • Насред хаоса

Каза и, че ще се обади на полицай, да и дадат дрегер. Не на кой да е полицай, а на бащата на момчето, в което е влюбена. Не би го направил, просто явно искаше да я уплаши или да я накара да изтрезнее, но тя го взе на сериозно. Оттам я попита дали онова момче ще я хареса такава "издокарана" и дали няма да си отиде при "симпатичната софиянка" (по онова време момчето поддържаше отношения с едно момиче от София).
Е, браво. Не само е бръкнал в раната, ами и я е разчовъркал, та болката да стане още по-голяма. Думи нямам.

# 320
Каза и, че ще се обади на полицай, да и дадат дрегер. Не на кой да е полицай, а на бащата на момчето, в което е влюбена. Не би го направил, просто явно искаше да я уплаши или да я накара да изтрезнее, но тя го взе на сериозно. Оттам я попита дали онова момче ще я хареса такава "издокарана" и дали няма да си отиде при "симпатичната софиянка" (по онова време момчето поддържаше отношения с едно момиче от София).

За мен това е грозно.
Янечек, след година мълчание и игнор и аз ще мисля, че родителят е спрял да ме обича, изобщо не го намирам за инфантилно.

# 321
  • MI
Явно не схващате нещо много просто - за това семейство кражбата (дори на 10 стотинки) е нещо много сериозно. Предполагам авторката го е знаела, няма как за толкова години да не са повдигали въпроса. Няма само защото щерката е откраднала да си променят мнението, че е нещо нормално. Съответно е можело да се очаква ответната реакция и да се реагира спрямо нея. Но реално нещата са били изпуснати от контрол ПРЕДИ кражбата, това е било просто последната капка спрямо бащата. Как са изпуснати - като и двамата не са се извинили, и аз продължавам да си мисля че дъщерята ще да е казала нещо много сериозно за да я удари за пръв път в живота си баща й. Съответно е логично че тя е трябвало първа да подаде ръка.

Авторката има само една вина - че не е застанала до мъжа си плътно докато са пред дъщеря им и после да го хване за ушите насаме и да го накара да разбере че това не е начина. Не ми изглежда с профил на насилник, самата Сани го описва като прекрасен човек до този момент - надали просто е откачил окончателно и е станал звяр. Според мен един продължителен сериозен и спокоен разговор с него и сега би дал резултат, особено ако се наблегне на депресията на дъщерята и на възможните рискове ако не се разреши поне проблема в семейството. Защото за мен истинския проблем, който депресира дъщерята е извън него.

Сега виждам последния пост на Сани - да, явно основният проблем е извън семейството и е ясно точно къде. Бащата не е преценил колко е сериозен проблема обаче и е сгазил лука.

# 322
Дъщерята няма никаква депресия, тя е във възраст, в която всичко дребно изглежда гигантско и свръх драматично, а отгоре на всичко е хлътнала по някакво момче, което не я отразява и го приема супер на сериозно - типично за пубер. Аз също възприемах ужасно сериозно връзката ми с първото ми гадже. Тийнейджърски работи.

И в нашето семейство кражбата е сериозно нещо. Все пак не ме изгониха от къщи и не ми устроиха едногодишен бойкот. 

# 323
Около милион пъти авторката каза, че момичето е осъзнало.

Осъзнало е какво?
По нищо не личи, че е осъзнало, че дължи уважение на баща си.

Що се отнася до това, как родителите "не разбират" децата и заради това те ставали калпазани, хайде да не преувеличаваме. Никога досега родителите не са разбирали толкова децата си, както и никога досега нивото на калпазанлък (включително депресии и самоубийства) не е било толкова високо. Майка ми казваше : „ние на времето дори не знаехме, че сме в пубертет“.

Децата страдат не толкова от дефицит на разбиране, колкото от дефицит на отговорности и незнание за собственото си място в семейството и света като цяло.

# 324
Сани , след толкова много съвети и мнения имаш ли вече идея как да постъпиш ?

# 325
Бащата просто постепенно е натрупал недолство, защото е започнал да бере плодовете от възпитанието. То е много лесно да лигавиш малка принцеска и да търпиш малките бели, но малцина успяват да са равнодушни към поведението на лигаво голямо момиче. И по описанието на авторката, която със снизходителен тон съобщава за ината и дребната кражба за цигари, дреболия нали, обикновено нещо, като в същото време има очаквание бабата и дядото веднага да простят и забравят, защото тя нали се е извинила, съдя, че става дума точно за едно глезено момиче, свикнало всичко да му се прощава, явно и прекрасният баща е бил толкова прекрасен, защото до някое време й е позволявал всичко и когато е започнал да усеща, че повече така не може, са започнали дребните спречквания, стигнали до страшния шамар и мигновения извод, че тати не ме обича - инфантилни думи като за 16-годишна, чист театър. Ами да, гадно е, когато си дадеш сметка, че не си възпитал детето, както трябва, нормално е да чувстваш яд, ама за шамари е късно вече, първите седем не могат да се минат втори път.

Анджък!

# 326
Бащата мълчи една година, защото не знае как да се държи, затова не прави нищо, а дъщерята първо е мълчала за наказание, после от злоба и накрая от срам. И понеже и двамата са инати, могат и още години да карат така. Не виждам как без помощ от психолог някой от тях ще проговори, ако авторката беше способна да им помогне, досега да се е справила.

# 327
Не е трябвало да говори с нея докато е била пияна, особено пък да се опитва да я уязви точно по болната й тема. Не е особено адекватно от негова страна. Все едно й се подиграва за несподелената любов.
Трябвало е на следващия ден , или като й мине махмурлука да й обясни, че "пияно момиче" е грозна гледка, опасно е и т.н.

# 328
  • MI
Гугъл, не аз а самата Сани написа че дъщеря й има депресия, по-точно че прилича на възрастна депресирана жена ако помня добре. Хората са различни, може момичето да няма нищо общо с теб като характер и наистина да е по-емоционална и склонна към затъване от различен вид. Аз няма как да знам дали е така, но щом тя счита че има проблем, редно е да убеди в това и мъжа си. Още повече, че в случая това би могло да го накара да си преглътне егото и да направи някоя дребна стъпка към дъщеря им. А ако наистина преди те са били в толкова добри отношения, след като се сближат отново точно той по-лесно ще може да прецени доколко е сериозна депресията и има ли въобще основания за притеснение.

# 329
За да се стигне до шамар от бащата, има много, много сериозни пропуски от страна на майката. Не, в никакъв случай не е нещо нормално.
Всеки носи отговорност за действията си. Пропуските са при неговите родители, не при жена му.

Ами ако този мъж прилича повече на мъжете от преди двайсетина години, отколкото на тези от днешното джендър поколение? Без това да го прави чудовище?
Знам, че е модерно да се вмъква думата джендър по всякакъв повод, но и преди, и сега има безотговорни бащи, които зарязват децата си година и повече, и това няма нищо общо с времето. Чудовище не видях някой да го е нарекъл, но и не знам как се нарича човек, който 1 г. се прави, че няма дете.
Тогава повечето бащи не познаваха децата си, никога не са ги гледали, нямаха никаква представа какво наистина значи да възпитаваш дете. Все пак, за да се почувстват полезни и да покажат кой командава в къщата, действаха (някои) по лесния начин, удариш, накажеш и се правиш, че няма проблем, защо му е да се занимава и да си губи времето като може седне пред телевизора? А децата не че се поправяха, просто се криеха по-добре.

Скрит текст:
Моят баща беше типичен представител на поколението си - 50-те г. Казвам беше, защото се промени коренно с времето. Имала съм аналогична ситуация, но даже и за секунда не мога да си представя да се държи по подобен начин. Показва липса на зрялост и родителски умения.

Цитат
По нищо не личи, че е осъзнало, че дължи уважение на баща си.
Уважението не се дължи, то се заслужава. Ако баща ми седне да ми разправя как момчето, което обичам ще ходи при симпатични софиянки, а после 1 г. ме подминава, ще го изгуби безвъзвратно.

Е, браво. Не само е бръкнал в раната, ами и я е разчовъркал, та болката да стане още по-голяма. Думи нямам.
Да говориш каквото и да е на пиян човек е глупаво.

Общи условия

Активация на акаунт