Отговори
# 120
Ще подавам документи за детски. През последната година мъжът ми не е работил, само последните 2месеца и заплатата е висока ( т.е. ако беше така цяла година, нямаше да мога да взимам детски). Средният доход ще ни е нисък, но се притеснявам да не се заядат и да кажат, че не мога да подам (защото последния месец например доходът е висок и занапред ще е такъв?! не че се знае).

# 121
  • София-Младост
Няма да се заяде никой, гледа се общо, а не месец за месец.

# 122
Благодаря!

# 123
Трябва ти бележка от работодателя от месеца, за който ти трябват данни до датата на напускане.                                                                        
Детските помощи не се включват в доходите.
Smiley
Много благодаря за изчерпателния отговор.

# 124
  • Пловдив
Моля! 😀
Аз съм в същото положение, и затова знам, ходих и да питам. Не знам само обезщетението, което ми е изплатено заедно с последната заплата при съкращение къде се вписва. Защото не ми е отчетено към брутната сума за последния месец. А нали брутни суми се смятат...

# 125
София, Витоша, ДСК - получих детски преди час.

# 126
Здравейте, предстои ми подаване на документи. Мъжът ми работи във фирма, която си е негова и се самоосигурява, счетоводителката каза, че няма нужда от документ за доход и че трябва да отбележа само, че е самоосигуряващо се лице?Трябва ли да взема документ за доходите му или мога да ги подам така? Малко объркано го обясних май Grinning

# 127
  • Бургас
Здравейте.

Тези дни взех удостоверение от работата ми за предходните 12 месеца. Обаче видях, че включва месеците, за които съм получила заплата, а до колкото разбрах - трябва да са включени месеците, в които са ми изплатили заплата, без значение за кой месец се отнасят. Проблем ли ще е да занеса бележката, която ми дадоха от работат или ще ме върнат?

Пример: работила съм януари, февруари, март, но са ми изплатили заплатите през февруари и март.  (Преди месеца на подаване на молба за детските помощи) В служебната бележка кои месеци трябва да са включени? 

Последна редакция: чт, 17 май 2018, 20:58 от kzbmsn

# 128
Здравейте, предстои ми подаване на документи. Мъжът ми работи във фирма, която си е негова и се самоосигурява, счетоводителката каза, че няма нужда от документ за доход и че трябва да отбележа само, че е самоосигуряващо се лице?Трябва ли да взема документ за доходите му или мога да ги подам така? Малко объркано го обясних май Grinning
не е объркано...Но счетоводител ката Ви, изобщо не е наясно със закона за семейни помощи.  Разбира се, че трябва да му издаде удостоверение за брутен доход за предходните 12 месеца.

# 129
  • Варна
Здравейте, работя на трудов договор и едновременно с това се осигурявам като самоосигуряващо се лице, доколкото разбирам от написаното .."В доходите се включват всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъка върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии....", осигурителния доход като самоосиг.лице не трябва да го включвам, тъй като не е облагаем по ДДФЛ?
Така ли е или греша?

# 130
  • София-Младост
Тала е, но ако имаш доход като СОЛ го вписваш. Осигурителния е за изчисляване на осиг.вноски.

# 131
  • гр.София
Здравейте! Знаети ли дали ще ми бъдат прекратени детските и ще имам ли право на тях следващата, ако променя настоящия адрес на едно от децата. До сега се води по постоянния адрес на майката. Това се налага за да има по-голям шанс за прием в първи клас-критерият за уседналост.

# 132
  • София-Младост
Здравейте! Знаети ли дали ще ми бъдат прекратени детските и ще имам ли право на тях следващата, ако променя настоящия адрес на едно от децата. До сега се води по постоянния адрес на майката. Това се налага за да има по-голям шанс за прием в първи клас-критерият за уседналост.
Не би трябвало.

# 133
Просто следващата година в заявлението за детските ще трябва да посочиш вече новия настоящ адрес.
Всъщност би трябвало да промениш и своя настоящ адрес-да съвпада с този на детето. Защото все пак иначе излиза, че детето ще живее самичко някъде другаде.

# 134
  • София-Младост
Тук обаче не стана ясно как ще му се промени на детето настоящия адрес...като се промени този на майката най-вероятно? Тогава догодина ще подава в АСП по новия адрес със сигурност.
Но според мен има промяна в декларираните обстоятелства и не е лошо да попитате в АСП дали трябва нещо да се прави сега.

Общи условия

Активация на акаунт