Тромбофилия - тема №5

• 66 126
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
  • Стара Загора
На какво влияе АП, през бременността?
Ако постаням Клексан всеки ден, тогава, имам ли нужда и от АП?
За какво точно се приема АП, и до коя седмица?
До колкото аз разбирам хепарина е за нас да не образуваме тромби, а аспиринът е за бебето, защото достига до плацентата.

Тотално съм в шах вече. Когато доц. Конова ми изписваше терапията с НМХ, аз я питах как този препарат влияе и има ли някаква опасност за плода. Тогава тя ми отговори, че НМХ има само положителен ефект и изгражда една много хубава плацента.

АП се пие от 15ти до 25ти от МЦ с цел при евентуално забременяване, яйцеклетката успешно да се имплантира и да има нормален кръвопоток. Повечето случаи на тромбофилия се отключват само при бременност и кръвосъсирването започва около имплантирания ембрион и го убива. АП, както и всички видове хепарин, имат едно основно свойство- да разреждат кръвта, като АП подсилва ефекта на хепарина. Според типа тромбофилия, зависи дали се пие по време на бременност, колко често и в каква доза. Затова се изследват всички панели, защото понякога има по две, три мутации, които в комбинация се подсилват. Именно тогава имунолога решава дали ще взимаш АП само, хепарин или и двете. АП не се пие след 12г.с., защото може да повлияе на развитието на плода( мисля, че ставаше дума за костната система). И двете помагат за доброто кръвоснабдяване на ембриона, от там на плацента, хранене и т.н.

Последна редакция: нд, 18 мар 2018, 20:42 от Maria Dimova

# 226
Благодаря за отговора. Ако приемам НМХ, всеки ден, не виждам смисъл да приемам и АП. На всичкото отгоре е и опасно след 12 г.с.
Аз съм инвитро, така че прием на АП след овулацията до месечният цикъл го пропускам. Ще взимам нмх от положителен тест, за АП се чудя дали да взимам изобщо, ако клексана ми е достатъчен да предотврати евентуални тромбчета.
 Аз съм хетерозигот 4G/5G,и хетерозигот по МТХФР С677Т.
Изследвала съм и АСЕ и фактор13, но там съм с нормален генотип.
Имам изписана терапия от Русев АП през ден и клексан през ден.
Имам и изписана терапия от Конова клексан всеки ден,АП през ден до 12 г.с., след това 2 пъти седмично до 32 г.с.
Две различни терапии, добре че не отидох и при Паскалева, още повече щях да се объркам.
Ако някой може да ме посъветва нещо нека го направи.

# 227
  • Стара Загора
Благодаря за отговора. Ако приемам НМХ, всеки ден, не виждам смисъл да приемам и АП. На всичкото отгоре е и опасно след 12 г.с.
Аз съм инвитро, така че прием на АП след овулацията до месечният цикъл го пропускам. Ще взимам нмх от положителен тест, за АП се чудя дали да взимам изобщо, ако клексана ми е достатъчен да предотврати евентуални тромбчета.
Имам и изписана терапия от Конова клексан всеки ден,АП през ден до 12 г.с., след това 2 пъти седмично до 32 г.с.
Две различни терапии, добре че не отидох и при Паскалева, още повече щях да се объркам.

Каквото и да четеш ( та дори и аз да съм го писала), вярвай на специалиста. Аз съм на същата терапия от Конова и на 100% й се доверявам. Тя е една от първите в Бг, които се занимават с този вид генетични проблеми и има много опит. Бих те посъветвала да се довериш на интуицията си и на когото вярваш повече, там отивай. Щом са ти предписали АП, пий го, какво губиш, в крайна сметка всички искаме едно и също. Не вярвам да ни дават големи дози, с които да увредят плода. Това са работещи схеми, не сме първите, на които да се учат и пробват.

# 228
  • На север
Мисля че трябва да си избереш един лекар, на който да се довериш и да изпълняваш стриктно каквото ти казва, а не ти сама да си избираш кое от кой и как. За да ти е изписан аспирин значи има защо. Не случайно всички го пием. Ако имаха едно и също действие с инжекциите и бяха взаимнозаменяеми нямаше всички специалисти в сферата да ги изписват.

# 229
Съвсем по спомен - аспирина тушира възпалението и предотвратява образуването на тромби, а НМХ също предотвратява тромбоза, но също така и разбива вече образуваните такива. Нещо подобно. Допълват се взаимно при много висок риск.

# 230
Искам да се доверя на един, но не мога.
Мария Димова вие с какви мутации сте?

# 231
  • Стара Загора
Искам да се доверя на един, но не мога.
Мария Димова вие с какви мутации сте?

http://bremennost.bg/aspirin-pri-bremennost.html

Аз съм  хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и хетерозиготен генотип I/D (ACE).
4G/4G  е с висока честота (32%) при пациентки със спонтанни аборти. Ефектът му се засилва, поради наличие на хетерозиготен генотип I/D (ACE).

Изследванията са пуснати след спонтанен аборт в Лондон през 2015 и един мисед в България през 2017. Миналата година приключиха нещата с кюртаж, защото аз бях на ръба буквално, тялото ми не отговаряше на никакви лекарства. Изпадах в шок и сменях топло ми е  със студено ми е на всеки 2 часа и нямаше парацетамол или антибиотик, който да ме оправи. Не знам тука някой дали е преживявал нещо подобно, но поразиите на тромбофилията не опират само до аборт и тромби.
Сега слушам Конова и попивам всяка информация, не искам да се повтаря този ужас, а и вече съм на 30. Да не говорим, че съм с ПКЯ и слава богу забраменяването по естествен начин не ми е трудно.
Интересно ми е вие имате ли бездетни роднини?

Последна редакция: пн, 19 мар 2018, 10:43 от Maria Dimova

# 232
Момичета, много съжалявам за всичко, което сте преживяли с това заболяване . Колкото повече чета, толкова повече се натъжавам, че ни предстои голяматаборба.
Искам пак да попитам - Има ли някой опит с мутация на Лайден, хомоцигот обаче и правилили сте стимулации?
Толкова ли са трудни стимулациите с тази тромбофилия Sad
В нашия род няма бездетни, няма хора с подобни проблеми изобщо.
Искам и да споделя за компресионните чорапи- намерих от един магазин на ул. Ами Буе 52, имат голям избор и всякакви видове.

# 233
  • Harmanli, Bulgaria
Здравейте отново от мен!
Искам да споделя относно компресионните чорапи в София след МВР болница в ляво от руски паметник срещу една пицария има аптека там продават такива чорапи. Също така в 5та градска болница ми бяха изработили много хубав, но много стегнат чорап по мои мерки. В Пловдив в болничната аптека на Пещерско шосе продават също много хубави чорапи. Аз от едно място в Хасково си купувах много хубави чорапи, но са сменили марката и накрая излезнаха фалшиви тоест без компресия. Затова внимавайте. Но цялата бременност изкарах с едни чорапи, които поръчах от Алиекспрес. Много са хубави с много добра компресия и са до ингвиалната гънка.
Относно за аспирина, не се страхувайте толкова от него. Нито той, нито хепарина ще навреди на вас или на плода в правилната доза. Аз бях на два пъти фракси от 0.6 плюс аспирин. Другият ми съвет е да не се водите по терапиите на останалите от нас. Всички сме строго индиводуални и организма ни реагира по различен начин. Най- важното, знаете кои са изпитаните специалисти, доверете се на тях, а не действайте на собствена глава или предписаната на друга от нас терапия. Следете си дозите, пийте си лекарствата, бъдете спокойни и ведри. Движете се много, пийте много вода и яжте много обезмаслена извара и неовкусена. Аз по време на бременността направих поредната дълбока тромбоза. До преди да родя достигнах почти пълна реканализация. При мен нещата се развиват мигновено и много бързо ми се сгъстява кръвта. След като родих пак направих тромбоза, най-тежката до сега. И още една препоръка. Ако все пак решите да кърмите като мен внимавайте много и пийте още повече вода. Аз само и само да гледам малкия и да дам всичко от себе си за него, занемарих себе си и здравето си и трябваше да лежа близо три седмици в болница, а няма да ви говоря за възстановителния период. Затова първо се погрижете за вас, за да може да сте до бебчето си.
Извинявам се, ако звуча назидателно. Всичко това ви го споделям от опит и за добро. Пожелавам идните месеци всяка от нас да споделя добри новини ♥️

# 234
Shirin Kadir, ти си била на фракси 0.6 и аспирин по време на бременността и пак си направила тромбоза въпреки това, така ли ? А за обезмаслената извара защо е ок, заради виското съдържание на протеин ли ?
Моята тромбоза я направих веднага след стимулация и бях на хепарин денонощно за 5 дни. После лекарите предложиха да продължа на фракси за да мога да продължа с опитите, но аз отказах и реших да пия Еликвис за няколко месеца ( около 6 да се надяваме) за да постигна пълна реканализация и чак тогава да продължа.  До някъде искам и психически да си почина, въпреки че времето минава.

# 235
  • Harmanli, Bulgaria
Shirin Kadir, ти си била на фракси 0.6 и аспирин по време на бременността и пак си направила тромбоза въпреки това, така ли ? А за обезмаслената извара защо е ок, заради виското съдържание на протеин ли ?
Моята тромбоза я направих веднага след стимулация и бях на хепарин денонощно за 5 дни. После лекарите предложиха да продължа на фракси за да мога да продължа с опитите, но аз отказах и реших да пия Еликвис за няколко месеца ( около 6 да се надяваме) за да постигна пълна реканализация и чак тогава да продължа.  До някъде искам и психически да си почина, въпреки че времето минава.
В началото на бременността бях на на фракси от 0.4 и скоро направих тромбоза. Но хепарина почти не ми действаше и тромба се увличаваше, качваше се на горе, а заради бебчето не можеха да увеличат дозата и после включиха аспирина и нещата се нормализораха. Изписаха ме с 2% реканализация. И след това минах на 2× 0.6 + аспирин. За сравнително кратко време на тази доза достигнах 80% реканализация и ми намалиха дозата на 2×0.4 + аспирин. Но се оказа ниска дозата и пак минах на старата доза и така до края. Изварата е полезна  точно заради протеините, да могат да се образуват клетките на бебчо. Но с напредване на бременността бебчо започна да изостава с килограмите и 9ти месец пиех ударна доза суроваръчен протеин и благодарение на него бебчо наддаде последните две три седмици и въпреки  това се роди с ниско тегло. Ако не бях пила протеина щеше да е още по-мъничък. Общо взето моето Аг много стриктно ме следеше и още допълнителни неща ми е изписвал за бебчо и т.н. А за еликвиса внимавай, много ново лекарство е и нямат толкова наблюдения над него. В момента масово него изписват

# 236
  • София
Хормоналните препарати (естрогенови и прогестеронови) действат кръвосъсирващо. Много е възможно при стимулация високите нива на хормоните да са повлияли на кръвосъсирването. Има момичета, които започват НМХ още от началото на стимулирания цикъл, други започват след трансфер.

Сирма, проф. Станева в Токуда е специалист ангиолог. Ако не си ходила при нея на консултация - помисли по въпроса. Фактор 5 Лайден е високорисков, при теб вероятно се отключва още от стимулацията. Стискам палци да намериш подходящ за теб вариант.

# 237
  • Стара Загора
Хормоналните препарати (естрогенови и прогестеронови) действат кръвосъсирващо. Много е възможно при стимулация високите нива на хормоните да са повлияли на кръвосъсирването. Има момичета, които започват НМХ още от началото на стимулирания цикъл, други започват след трансфер.

Сирма, проф. Станева в Токуда е специалист ангиолог. Ако не си ходила при нея на консултация - помисли по въпроса. Фактор 5 Лайден е високорисков, при теб вероятно се отключва още от стимулацията. Стискам палци да намериш подходящ за теб вариант.

Дуфастон и Утрогестан действат ли кръвосъсирващо?

# 238
  • София
Да, Дуфастон и Утрогестан са прогестеронови препарати. Прочети им листовките. Именно затова при тромбофилия се препоръчва да се приемат само на фона на антикоагулант.

Самата бременност също повишава кръвосъсирването.

# 239
  • Стара Загора
Да, Дуфастон и Утрогестан са прогестеронови препарати. Прочети им листовките. Именно затова при тромбофилия се препоръчва да се приемат само на фона на антикоагулант.

Самата бременност също повишава кръвосъсирването.

Ето, а те ме натъпкаха с дуфастон и магнерич за задържане и не знаехме за тромбофилията. Колко мъки можех да си спестя, ако някой доктор в Лондон просто беше намекнал, че има малък шанс да е тромбофилия.

Общи условия

Активация на акаунт