Тромбофилия - тема №5

• 66 101
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
  • София
В Лондон, в София - все тая. И мен ако не ме бяха натъпкали с прогестерон, и ако ми бяха ми назначили изследване вместо само да ме разпитват, щях да имам бебе на година и нещо.

# 241
  • Стара Загора
В Лондон, в София - все тая. И мен ако не ме бяха натъпкали с прогестерон, и ако ми бяха ми назначили изследване вместо само да ме разпитват, щях да имам бебе на година и нещо.

Тука оше след първи аборт те пращат на изследвания, а там ми обясняват, че не бил в мен проблема и така е трябвало да стане, че много често се случва, Бог така е решил. Докторите бяха много изумени как след първи аборт не нося никакви изследвания, а аз пълен шах?!

# 242
  • София
Никой не ме прати на изследвания след аборта. Тромбофилията си я назначих сама. Протоколът тук е да се изследва тромбофилия след 2+ спонтанни аборта.

# 243
Да, Дуфастон и Утрогестан са прогестеронови препарати. Прочети им листовките. Именно затова при тромбофилия се препоръчва да се приемат само на фона на антикоагулант.

Самата бременност също повишава кръвосъсирването.

Ето, а те ме натъпкаха с дуфастон и магнерич за задържане и не знаехме за тромбофилията. Колко мъки можех да си спестя, ако някой доктор в Лондон просто беше намекнал, че има малък шанс да е тромбофилия.
Не е само в Лондон и мен тук ме изпуснаха именно защото ме тъпчеха с прогестеронови препарати без дори да помислят за явните симптоми на тромбофилията, които споделих с всичките лекари, при които ходех...По неволя станахме наполовина лекари...

# 244
Благодаря за отговора. Ако приемам НМХ, всеки ден, не виждам смисъл да приемам и АП. На всичкото отгоре е и опасно след 12 г.с.
Аз съм инвитро, така че прием на АП след овулацията до месечният цикъл го пропускам. Ще взимам нмх от положителен тест, за АП се чудя дали да взимам изобщо, ако клексана ми е достатъчен да предотврати евентуални тромбчета.
 Аз съм хетерозигот 4G/5G,и хетерозигот по МТХФР С677Т.
Изследвала съм и АСЕ и фактор13, но там съм с нормален генотип.
Имам изписана терапия от Русев АП през ден и клексан през ден.
Имам и изписана терапия от Конова клексан всеки ден,АП през ден до 12 г.с., след това 2 пъти седмично до 32 г.с.
Две различни терапии, добре че не отидох и при Паскалева, още повече щях да се объркам.
Ако някой може да ме посъветва нещо нека го направи.

Каквото и да четеш ( та дори и аз да съм го писала), вярвай на специалиста. Аз съм на същата терапия от Конова и на 100% й се доверявам. Тя е една от първите в Бг, които се занимават с този вид генетични проблеми и има много опит. Бих те посъветвала да се довериш на интуицията си и на когото вярваш повече, там отивай. Щом са ти предписали АП, пий го, какво губиш, в крайна сметка всички искаме едно и също. Не вярвам да ни дават големи дози, с които да увредят плода. Това са работещи схеми, не сме първите, на които да се учат и пробват.
Аз съм с няйни мутации и при изследвание се оказа че през ден ми е малко ап трябва всеки ден да го взимам.Според мен за всяко нещо трябва да има изследване за да се прицени правилно.
slanceto87 моите 4 трансфера до тук може би затова са провалени Стаменов ме тъпка яко с утрогестан беше 60 стигнал ана изследването при трянсфер и 3/3 утрогестан които бяха излишно натоварване.Баев ми изписа но-шпа която не се препоръчва също.Сега при Малинов се знае всичко се изследва и се изясни и се правят нещата както трябва.Дано и да имаме скоро добри новини.Дори един пример в събота ме гледа Николова нарочно я питах как ми е лигавицата става ли за трансфер каза перфектна е според нея пункцията ми трябваше да е утре вторник и че
 гонал в събота ми е бил излишен..Преди да бях при нея Малинов ми каза че лигавицата ми е дебела и не иска да прави трансфер и поиска да ме види и той след нея в неделя.Пак го питах да се направи трансфер ,каза не дебела е и имало някакво бяло петно и пункция ще е  в сряда и да се направи още 1 стимулация.Всеки лекар работи и вижда нещата различно.Аз за сега напълно се доверявам на моя .Знае какво прави и се съобразява с моите заболявания.

Последна редакция: пн, 19 мар 2018, 17:42 от Small :) Smurfieta

# 245
  • На север
Връщам се от личния и ми каза, че било рисковано за мен да летя юни месец. Аз съм с хетерозигот на Лайден и Пай и хомозигот на MTHFR. Моля за мнение относно летенето със самолет и тромбофилия по време на бременност. Тогава ще съм във втори триместър. Според вас ако си сложа инжекция преди полета пак ли е висок риска? Какво може да се случи? Опасно ли е за плода? Животозастрашаващо за мен ли е? Всякаква информация ми е от полза.

# 246
  • София
Според мен летенето няма общо с тромбофилията, има връзка между вътреутробното налягане и налягането в самолета. Също периода на обездвижване по време на полет.

Личният ти не обясни ли каква е точно опасността?

# 247
  • На север
Според мен летенето няма общо с тромбофилията, има връзка между вътреутробното налягане и налягането в самолета. Също периода на обездвижване по време на полет.

Каза ми, че по време на бременността рискът от образуване на тромби се увеличава. По време на летенето рискът още се покачва. И като сложиш и моите три мутации става още по-рисковано. Аз го питах ако си сложа инжекция преди полета няма ли да е безопасно и той каза, че рискът ще намалее, но нямало да изчезне и остава риск.

# 248
Моля ви за съвет- освен хомозигот на Лайден , излязох положителна и за Антифосфолипидни антитела и Антикардиолипинови антитела. Кажете ми нещо повече, моля ви Sad  Отчаяна съм, не знам какво да мисля и колко лоши новини мога да посрещна една след друга вече Sad

# 249
  • София
Сирма, терапията при наследствена и придобита тромбофилия е една и съща, доколкото знам - НМХ.
За две години в тази тема не си спомням някой да е споделял, че е хомозигот по фактор 5 (може и да не си спомням).
Не се филмирай. Консултирай се със специалист, даже няколко, за да прецениш как да действаш. За проф. Станева в Токуда има много добри мнения, тя е съдов специалист. Доц. Русев в Малинов е имунолог. За проф. Паскалева (хематолог) в НКБ мненията са противоречиви, но вярвам че за твоя случай ще обърне необходимото внимание.

# 250
Ще си запиша час, ясно е че ще обикалям доста по специалисти. Не ми действа успокояващо, че досега никой не е казал, че е хомозигот по Лайден.. Трудно ми е да осъзная още, какво се случва. Искам да си повторя изследванията, но този път в Геника. Знам, че може и да не стават грешки, но надеждата да е станала такава по този фактор я има, макар и малка.

# 251

Каза ми, че по време на бременността рискът от образуване на тромби се увеличава. По време на летенето рискът още се покачва. И като сложиш и моите три мутации става още по-рисковано. Аз го питах ако си сложа инжекция преди полета няма ли да е безопасно и той каза, че рискът ще намалее, но нямало да изчезне и остава риск.

Рискът от откъсване на тромб се увеличава, ако вече има образуван такъв. Но конкретно при бременност - вътреутробното налягане е проблема. Аз съм с препоръка за никакви полети още от началото на бременността ...

# 252
  • На север

Рискът от откъсване на тромб се увеличава, ако вече има образуван такъв. Но конкретно при бременност - вътреутробното налягане е проблема. Аз съм с препоръка за никакви полети още от началото на бременността ...

Здравей. Би ли споделила с какви мутации си, какво лечение, кой лекар ти го каза? Може и на лични ако не искаш тук. Питам понеже четах много на тази тема, основно на английски статии и навсякъде пише за продължителни полети и никъде не пише, че е забранено, а по-скоро пише че е добре да си сложиш инжекция с хепарин преди полета. Аз още чакам отговор от  доц.Русев.

# 253
Чела си за тромбофилия по принцип, която често се различава, като "лечение" от тромбофилия през бременността, където при висок риск така или иначе хепарина присъства.
Аз съм с нисък риск, според господата доктори, но не нулев и съм само на аспирин. Не се препоръчват много неща, но полети изобщо от самото начало, САМО заради налягането, защото имах зацапвания, отлепяния, контракции до ден днешен и така. Нищо за евентуален тромб - предполага се, че той няма да се случи така или иначе заради терапията.
Не се консултирам с лекари от България, за ежедневните неща, като пътуване. Иначе мутациите ми са 4g/5g, MTRR и Анифосполипиден. Не съм имала тромб никога досега.

# 254
  • На север
Това, което четах беше основно за Лайден фактора, тъй като той е най-рисков и пишеше, че е и най-честата мутация за тромбофилия. Намерих едно научно проучване, където пишеше че шансът за тромб при бременност и тромбофилия при полет над 4 часа е 1към 200. Това е без лечение с хепарин. При мен полетите са по 2 часа. Ако имаш хомозигот на Лайден или Хетерозигот на Лайден в комбинация с Хетерозигот на Протромбин мутация ( който се оказа също доста рисков) шансът за тромб при летене над 4 часа е вече 1 на 40, пак без лечение. Освен това интересното е че навсякъде говориха че опасността е заради застояването на едно място. Никъде не пишеше за налягането. Лайден хетерозигот има един от 25 души,  а хомозигот пишеше че се среща на 1 на 650. И още други интересни неща имаше. Навсякъде говореха за продължителни полети. Никъде не се казваше за кратки полети, че е висок риска. И навсякъде се пишеше, че при по-висок риск инжекция с хепарин, за Америка имаше и някакво хапче, помага.

Общи условия

Активация на акаунт