Тромбофилия - тема №5

• 66 099
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Чела си за тромбофилия по принцип, която често се различава, като "лечение" от тромбофилия през бременността, където при висок риск така или иначе хепарина присъства.
Аз съм с нисък риск, според господата доктори, но не нулев и съм само на аспирин. Не се препоръчват много неща, но полети изобщо от самото начало, САМО заради налягането, защото имах зацапвания, отлепяния, контракции до ден днешен и така. Нищо за евентуален тромб - предполага се, че той няма да се случи така или иначе заради терапията.
Не се консултирам с лекари от България, за ежедневните неща, като пътуване. Иначе мутациите ми са 4g/5g, MTRR и Анифосполипиден. Не съм имала тромб никога досега.

Момичета гледам че почти всички пишете в тоя ред  4g/5g, MTRR  моето 5g/4g    има ли разлика? или е едно и също.

# 256
  • Harmanli, Bulgaria
Това, което четах беше основно за Лайден фактора, тъй като той е най-рисков и пишеше, че е и най-честата мутация за тромбофилия. Намерих едно научно проучване, където пишеше че шансът за тромб при бременност и тромбофилия при полет над 4 часа е 1към 200. Това е без лечение с хепарин. При мен полетите са по 2 часа. Ако имаш хомозигот на Лайден или Хетерозигот на Лайден в комбинация с Хетерозигот на Протромбин мутация ( който се оказа също доста рисков) шансът за тромб при летене над 4 часа е вече 1 на 40, пак без лечение. Освен това интересното е че навсякъде говориха че опасността е заради застояването на едно място. Никъде не пишеше за налягането. Лайден хетерозигот има един от 25 души,  а хомозигот пишеше че се среща на 1 на 650. И още други интересни неща имаше. Навсякъде говореха за продължителни полети. Никъде не се казваше за кратки полети, че е висок риска. И навсякъде се пишеше, че при по-висок риск инжекция с хепарин, за Америка имаше и някакво хапче, помага.
Определено много полезна информация. Лошото в случая е, че кой каквито и гаранции да дава, не дай си Боже се случи нещо, полза от статиите няма да има нито отговорност може да се търси, нито нищо. Последствията си остават за нас😕 Решението е изцяло ваше. Хубавото в случая е, че нямате клинична изява до към момента, въпреки че мутацията е хомизиготна. Полета също е сравнително кратък. Това са все неща във ваша полза. Слагате инжекция, слагате чорапите и по-свободен панталон или рокля, удобни обувки и се качвате на самолета щом сте решила да пътувате.

# 257
  • На север
Това, което четах беше основно за Лайден фактора, тъй като той е най-рисков и пишеше, че е и най-честата мутация за тромбофилия. Намерих едно научно проучване, където пишеше че шансът за тромб при бременност и тромбофилия при полет над 4 часа е 1към 200. Това е без лечение с хепарин. При мен полетите са по 2 часа. Ако имаш хомозигот на Лайден или Хетерозигот на Лайден в комбинация с Хетерозигот на Протромбин мутация ( който се оказа също доста рисков) шансът за тромб при летене над 4 часа е вече 1 на 40, пак без лечение. Освен това интересното е че навсякъде говориха че опасността е заради застояването на едно място. Никъде не пишеше за налягането. Лайден хетерозигот има един от 25 души,  а хомозигот пишеше че се среща на 1 на 650. И още други интересни неща имаше. Навсякъде говореха за продължителни полети. Никъде не се казваше за кратки полети, че е висок риска. И навсякъде се пишеше, че при по-висок риск инжекция с хепарин, за Америка имаше и някакво хапче, помага.
Определено много полезна информация. Лошото в случая е, че кой каквито и гаранции да дава, не дай си Боже се случи нещо, полза от статиите няма да има нито отговорност може да се търси, нито нищо. Последствията си остават за нас😕 Решението е изцяло ваше. Хубавото в случая е, че нямате клинична изява до към момента, въпреки че мутацията е хомизиготна. Полета също е сравнително кратък. Това са все неща във ваша полза. Слагате инжекция, слагате чорапите и по-свободен панталон или рокля, удобни обувки и се качвате на самолета щом сте решила да пътувате.

О аз нямам хомозигот на Лайден, а хетерозигот. Ако имах хомозигот нямаше и да обмислям дори да летя. За щастие нямам и хетерозигот на Протромбин мутацията, така че нещата май не са чак толкова зле. Освен това съм всеки ден на хепарин инжекции и полетите ми са два по 2 часа с по 2 часа почивка между тях, когато мога да съм на крак. Четах и че обезводняването действа също зле. Всъщност хора, които са били скоро оперирани примерно и нямат мутации са дори още по-рискови за тромб по време на полет. И така според мен при шанс 1 на 200 като сложим хепарина, чорапите, ставене и разхождане на пътеката, пиене на много вода и факта че полетите ми са кратки мисля че не е кой знае какъв риска. Но чакам да чуя мнението на доц. Русев Simple Smile

Последна редакция: вт, 20 мар 2018, 15:28 от Woman in red

# 258
  • Harmanli, Bulgaria

О аз нямам хомозигот на Лайден, а хетерозигот. Ако имах хомозигот нямаше и да обмислям дори да летя. За щастие нямам и хетерозигот на Протромбин мутацията, така че нещата май не са чак толкова зле. Освен това съм всеки ден на хепарин инжекции и полетите ми са два по 2 часа с по 2 часа почивка между тях, когато мога да съм на крак. Четах и че обезводняването действа също зле. Всъщност хора, които са били скоро оперирани примерно и нямат мутации са дори още по-рискови за тромб по време на полет. И така според мен при шанс 1 на 200 като сложим хепарина, чорапите, ставене и разхождане на пътеката, пиене на много вода и факта че полетите ми са кратки мисля че не е кой знае какъв риска. Но чакам да чуя мнението на доц. Русев Simple Smile
Извинявай, не съм разбрала правилно. Значи не е толкова плашещо положението. А и ти знаеш какво да правиш за да намалиш допълнително риска. 😊

# 259
Здравейте момичета, извинявам се ако въпроса ми не е за тук, но доста се притеснявам от резултатите, които излезнаха след изследване направено в техника за тромбофилия.. уж мои се обадиха и ми обясниха, но нещо не успях да схвана напълно...за това моля за вашето мнение, ако някой е достатъчно запознат да ми помогне,..
Не се отчита повишен риск към тромбофилия.
1. При генотип С/Т за 677С<Т и А/С За 1298А>С може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 50-60%
2. Носителство на апел 1298С в MTHFR жена(в хомо- илинхетерозиготно състояние)при нужда от яйчникова стимулация може да е свързано с индивидуален античен отговор, тъй като апелът С има моделираш ефект върху фоликулогенезата."

# 260
  • София
Хера, почти нищо не ми говори това заключение, важното е, че нямаш тромбофилия. MTHFR е показателят, по който се съди дали усвояваш витамините от група Б, така че най-много да трябва да пиеш метилирани форми. 

# 261
HeraBG, за да могат да Ви помогнат момичетата трябва да публикувате пълните резултати, не само заключението.

# 262
  • София
Смърфче, предполагам че имаш предвид мутация в PAI, а не в MTRR.
4G/5G и 5G/4G в гена на PAI е едно и също - единият алел в гена е нормален (5G), а другият е мутантен (4G).
Ако си имала нещо друго предвид - моля задай си въпроса по-ясно.

Хера, качи цялото изследване да го видим.
Мутациите ти в гена на MTHFR са нискорискови, но са две и имат кумулативен ефект. Освен тромбофилията са свързани с неусвояване на Б9 и Б12. Добре е да следиш нивата на витамините Б9 и Б12, както и на хомоцистеин, и да приемаш метилираните им форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Синтетичните форми на Б9 и Б12 не се усвояват, а се натрупват в организма и могат да станат токсични.
Поради факта, че мутациите ти са нискорискови, различни специалисти ще имат различно мнение относно това дали имаш нужда от терапия. Предвид факта, че имаш вече две загуби, може би е добре да си на терапия.
Препоръчвам консултация с доц Русев. Виж първа страница на темата за повече информация.
Допълвам: видях ти резултатите. Хетерозигот по Val34Leu (Factor13) е още една нискорискова мутация.

Последна редакция: ср, 21 мар 2018, 01:15 от delisardeli

# 263
Много ви благодаря за бързите отговори. Blush
Тъй като ме съм от София, ще изчакам да видя колко различни мнения ще има от мойте АГ-та и накрая ако не съм сигурна какво трябва да правя ще посетя и доц. Русев.
Още веднъж много ви благодаря Kissing Heart

# 264
Някой изследвал ли е лупус антикуагулант?
Налага ли се, при условие, че ще съм и без това на нмх?
Приемате ли Б12 метилкобаламин  на хапчета от 1000 мг по време на бременност, колко често?

# 265
Някой изследвал ли е лупус антикуагулант?
Налага ли се, при условие, че ще съм и без това на нмх?
Приемате ли Б12 метилкобаламин  на хапчета от 1000 мг по време на бременност, колко често?
Аз си направих график всяка сряда и неделя по 1 хапче.Русев ми каза през 2,3 дни и така го измислих  Simple Smile

# 266
  • Варна
момичета, при какви стойности на Б12 пиете по 1000мг през 2 дни, или не сте си правили кръвен тест?

# 267
  • София
Аз бях с Б12 около 250 и започнах да пия по доза 1000 метилкобаламин на ден. Стигнах до 600 и го разредих по 2-3 на седмица. Сега е паднал до 440 и пак увеличавам дозата.

# 268
  • Варна
Аз във момента съм с б12 - 434, чакам да излезе и хомоцистеина за да добия по-ясна представа,(сигурна съм че ще е висок няма начин), но така или иначе съм си хомозигот по MTHFR C677T, така че ще започвам метилираните Б-та, обаче искам да споделя между другото че си пуснах и вит.Д просто ей така по интуиция и се оказа че съм с тотален дефицит.
А относно дозите мислех да почна с прием всеки ден на метил Б6/Б12/Б9 на jarrow, където обаче Б12 е 1000, Б9 е 400 а Б6 е 1,5, каквото и да значи това. Фолиевата ще ми е малко, а пък се опасявам че Б12 ще ми е в повече. Чудя се и аз вече какъв коктейл да си завъртя! А като капак трябва да му добавя и вит.Д и омега 3/6/9.

Между другото Госпожа Лаленце,
600 за Б12 не е висок резултат, не е трябвало да разреждаш приема. По новите стандарти за нормални нива се приемат над 550, така че ти тъкмо си ги достигнала.

# 269
  • София
Може би е най-добре да са отделни витамини за да можеш да пиеш което трябва всеки ден, което трябва през ден и т.н. А Б6 изследвала ли си? Аз не съм и се чудя къде в София да го пусна?

Общи условия

Активация на акаунт