НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 121

• 131 064
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
здравейте,незнам дали някой се интересува но ще пусна нещо интересно за ориентир какво рибено масло да търсим и купим и как да разберем дали е подходящо.И така за да приемаме дълговерижни омега 3 трябва да ядем тлъста дълбоководна риба, хранила се със водорасли, т.е свободно живееща риба, а не такава отглеждана изкуствено и хранена кой знае с какви смески, и то сурова, за да не загубим при топлинната обработка омега 3. Тогава изходът е приемането на омега 3 (EPA+DHA) под формата на рибено масло. Лесна работа - на БГ пазара има бол продукти с омега 3, но кой да изберем? Ето какво съветва д-р Сиърс:

• рибеното масло трябва да е концентрирано - "Когато купувате рибено масло, трябва да „инспектирате“ етикета до най-малката подробност. Общия сбор на EPA и DHA не трябва да е по-малко от 50% от даденото общо количество. Колкото по-висок е процента на EPA и DHA, толкова по-качествено е рибеното масло. Ако на етикета липсва информация за количеството EPA и DHA, не купувайте този продукт."
Дефакто в рибеното масло ни интересува само и единствено EPA и DHA омега 3 киселините. Всички други не ни вършат работа, така че трябва добре да се гледа съдържанието на рибеното масло.

• рибеното масло трябва да е молекулярно пречистено - " Търсете молекулярно дестилирано рибено масло – производството на такова рибено масло е с по-високо ниво на Омега-3, което изисква повторна дестилация и пречистване. Това прави маслото по-концентрирано, по-чисто и естествено става по-скъпо. Молекулярната дестилация е много скъп процес и повечето компании пропускат тази критична стъпка, и така рибеното масло се озовава в магазините, без да е пречистено. До някъде може би е разбираемо, като се има предвид, че са необходими около 380 литра рибено масло, за да се произведат само 4 литра от това, което се нарича най-висока класа рибено масло- високо пречистено и с висока концентрация на EPA и DHA."

• рибеното масло трябва да мине теста с фризера - "Обикновено, рибеното масло в повечето магазини съдържа само 30% Омега-3. Останалите 70% са рибни мазнини, наситени мазнини, омега-6 мазнини и дори холестерол.- съставки, от които човешкото тяло или няма нужда, или не иска. Този тест малко или много може да ви е от полза, като ви помогне да разберете дали има прекалено много от нежеланите мазнини в рибеното масло. Сипете няколко чаени лъжички от течното рибено масло в чаша и я поставете във фризера в продължение на пет часа. (Ако е във вид на капсули, разрежете няколко броя на половина и изсипете съдържанието). След като го извадите от фризера, ако рибеното масло все още е в течна форма, това е признак за добро качество. Ако е твърдо замръзнало, това определено не е продукта, който търсите. За съжаление, този тест не може да ви даде най-важната информация- дали рибеното масло съдържа неприемливи нива на PCBs (полихлорирани бифенили) и други токсини, но поне ще ви покаже дали е минало процеса на фракционна дестилация и някои от наситените мазнини са отстранени. Голяма част от рибените масла, които са стари или замърсени с тежки метали могат да преминат успешно този тест, така че това не е индикатор за качество, но все пак е вид успокоение, относно наличието на нежелани мазнини в рибеното масло.

• Избягвайте рибено масло, на което пише “marine lipids” (“морски липиди”)
Това просто означава, че са използвани останки от риба и други странични продукти.

# 556
извинявам се за дългия пост,преди 4-5 години бях на режима,но се разболях и се наложи да  го прекъсна,бях на него 2 години и смъкнах 12-13 кг,била съм и на други режими,но само на този съм смъквала килограми,сега от 2 месеца пак съм на него пък ще видим.

# 557
  • Бургас
Успех Лиса. Щом знаеш, че работи и имаш мотивация, няма начин да не стане!

# 558
  • Благоевград
Момичета, вчера купих това като заместител на млечно заради лактозната непоносимост. Има вкус на крема сирене, допада ми, но не съм сигурна, че е много режимно.

# 559
Подобно ми е питането: хумуса дали е режимен?

# 560
Не
Не
И на двата въпроса.

# 561
Този продукт с нишестето не е режимен.
Хумуса е от нахут, съответно също не е.
Кьоплу обаче може по малко и други разядки със зеленчук. Това обаче малко, като за гарнитура. Основно яйца, месо, риба. Авокадо, маслини, зехтин. Млечни в период целящ сваляне по- малко, на мен ми пречат лично.

# 562
Здравейте! Може ли да ми препоръчате някое заведение за хранене в  София с вкусна и "режимна" храна? В центъра или близо до центъра. Благодаря!

# 563
В заведенията никога не си сигурен, какво точно ти сервират и как е обработено. Но една вратна пържола/пилешка пържола от бут, на скара или тиган,  със салата ...е режимно меню.

# 564
  • n/a
Други варианти за заведение:
- дробчета
- омлет
И за двете важи - молба да се сготвят с масло. Изрична и настоятелна. Може пък и да го направят.
Обща препоръка - да е цяло месо, да не е на кайма.

# 565
  • до най-прекрасния мъж
Кайма защо не става? Ако е домашна или от сигурно място, пак ли не е ОК?

# 566
защото питат за хранене в заведение

# 567
Други варианти за заведение:
- дробчета
- омлет
И за двете важи - молба да се сготвят с масло. Изрична и настоятелна. Може пък и да го направят.
Обща препоръка - да е цяло месо, да не е на кайма.
Това най-вероятно би станало в заведение пове 3 звезди Мишлен....   Smiley
Когато в сравнително добро заведение поръчах да ми донесат бучка масло, ми сервираха бучка маргарин...нищо общо с маслото.
Та, ако нямат в заведението, като как да сготвят с масло?!

# 568
За това в заведение си поръчвам салата от краставици (неовкусена, за да не ми сложат олио) и варени яйца.

# 569
От 1с.л. олио за пърженето на яйцата няма да загинете.
Едва ли нон стоп се храните по заведения и подобно залитане и вманиачаване за мен е прекалено.
В заведение поръчвам салата и свинска, пилешка пържола на скара. Няма как да се сбърка с това, нито да ви добавят нещо, което не ядете и не е по режим.

Общи условия

Активация на акаунт