Смущения в менструалния цикъл при девойките

• 1 595
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, БГ мами!

Имам момиченце, което вече е на 12 години. Първата му менструация дойде миналата година на 10 юли, следващия месец- на 5 август и след това спря и вече 6 месеца не е идвала. Личният лекар ни каза, че това било нормално при девойките, до 1 година след първата менструация, докато се регулира цикъла.
Моля ви за съвет или споделен опит, дали да изчакаме още или да я заведа на гинеколог.

# 1
Аз бях така - от пубертета, та чак след като родих почти ми се нормализира цикъла. И на лекари съм ходила и изледвания, хормони, всичко необходимо лекарите казваха, след пубертета ще се оправи. Заведи я, ще я прегледат на ехограф, нищо не пречи.

# 2
Да разбирам ли, че която девойка почне с нередовен цикъл (смущение от 6 месеца без) си остава с нередовен такъв?

Питам за статистика, защото аз съм с редовен по часовник цикъл и първата година (на 12 г. също и юли месец), това, което наричате "смущения", при мен е било 2 месеца максимум до 2 пъти максимум в годината. Т.е., след първата ми менструация, втората беше след около 30-32 дни, третата след 2 месеца и от четвъртата нататък всеки месец през 29-30 дни и още едно смущение (прескачане на месец) най-много да съм имала в рамките на първата година. Продължителността и самия обем на менструацията ми е била по-смущаваща през първата година. В първите 3-4 месеца продължителност до по 6-12 дни, докато се нормализира (до окончателно 2-4 дни). ПМС винаги съм имала много изразен.
След като започнах полов живот, ПМС тотално изчезна, всичко останало си продължи по същия начин. След раждането ПМС отново имам, но нищо общо с ПМС от пубертета.

# 3
Скрит текст:
Да разбирам ли, че която девойка почне с нередовен цикъл (смущение от 6 месеца без) си остава с нередовен такъв?

Питам за статистика, защото аз съм с редовен по часовник цикъл и първата година (на 12 г. също и юли месец), това, което наричате "смущения", при мен е било 2 месеца максимум до 2 пъти максимум в годината. Т.е., след първата ми менструация, втората беше след около 30-32 дни, третата след 2 месеца и от четвъртата нататък всеки месец през 29-30 дни и още едно смущение (прескачане на месец) най-много да съм имала в рамките на първата година. Продължителността и самия обем на менструацията ми е била по-смущаваща през първата година. В първите 3-4 месеца продължителност до по 6-12 дни, докато се нормализира (до окончателно 2-4 дни). ПМС винаги съм имала много изразен.
След като започнах полов живот, ПМС тотално изчезна, всичко останало си продължи по същия начин. След раждането ПМС отново имам, но нищо общо с ПМС от пубертета.

Хубав въпрос, Ами. Ако някой с опит сподели, би било добре. Аз също съм била и съм със сравнително редовна менструация (или поне не ми е прескачало чак с месеци) и за това питам. Но доколкото успях да прочета в нета, има разлика, дали е младо момиче, което тепърва "стартира" Simple Smile с женските проблеми или е по-голяма жена. При по-големите може да става въпрос за различни заболявания.

# 4
Ами аз споделих личен опит, нямам статистически данни Simple Smile Според лекарите нещата се оправят след пубертета, според моя опит се пооправят след раждането. Подчертавам пооправят, защото цикъла ми не е станал редовен. Варира от 30 до 40 дни, но поне е всеки месец.

Общи условия

Активация на акаунт