Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 885
  • 727
  •   1
Отговори
# 270
ами то излиза, че ако се кандидатства за 1ва градинска директно, шанс няма (в градина желание номер 1 има само 1 място, в градина желание номер 2 има 4 места). Аз съм само с едно дете, но за мен не е нормално един родител да води едното си дете в една градина, а другото някъде си или пък да е принуден да си го гледа вкъщи. За мен тези деца трябва да имат предимство. И този родител не ми се мисли в колко часа ще стигне до работното си място.

Избираш друга градина с повече места и повече шанс, дори и по-далеч.
Когато дъщеря ми кандидатстваше преди 7 години, местата бяха още по-малко, децата още повече, видях в съседните квартали в коя градина има повече места и дали има шанс и я приеха там. Нямахме кола, в студ и пек ходехме всяка сутрин пеша по 35-40 минути на градина, вечер също. Ако имаш желание, намираш начин.
Сега със сина ми смятам да процедирам по същия начин.

# 271
Ние сме набор 2016 ,аз съм многодетна майка,като гледам нямаме никакъв шанс за прием в Младост,където искаме.По-големите ми деца бяха родени в бейби бума,2009 година и пак се класираха за ясла.Сега 2016 с отрицателен прираст няма места!!!!!!Това просто е подигравка с хората.Предлагам да не търпим и да направим протест!

# 272
  • София
Здравейте. А пък аз не разбирам - децата с братче в съответната ясла или градина не са ли малко прецакани ( в сравнение с преди)...защото ако не се класират в социалната опашка на 1 ви класиране за няколкото места, то на второ вече нямат шанс в нито една опашка, тъй като няма места...Или не е така?
На мен една позната ми обясни, че след като не сме приети по социален критерий, в тази опашка сме с 10 точки от по-голям брат/сестра, автоматично се борим на общата опашка, където сме с 9 т...но дали е така наистина, вече и аз не знам. Мисля да питам в системата.

# 273
Пак си оставиха вратичка за скрит прием като не обявяват списък с ХЗ. Да местата са по-малко, но като няма списък винаги могат да си направят далаверата.

# 274
  • София
ами то излиза, че ако се кандидатства за 1ва градинска директно, шанс няма (в градина желание номер 1 има само 1 място, в градина желание номер 2 има 4 места). Аз съм само с едно дете, но за мен не е нормално един родител да води едното си дете в една градина, а другото някъде си или пък да е принуден да си го гледа вкъщи. За мен тези деца трябва да имат предимство. И този родител не ми се мисли в колко часа ще стигне до работното си място.

Избираш друга градина с повече места и повече шанс, дори и по-далеч.
Когато дъщеря ми кандидатстваше преди 7 години, местата бяха още по-малко, децата още повече, видях в съседните квартали в коя градина има повече места и дали има шанс и я приеха там. Нямахме кола, в студ и пек ходехме всяка сутрин пеша по 35-40 минути на градина, вечер също. Ако имаш желание, намираш начин.
Сега със сина ми смятам да процедирам по същия начин.

Тоест да отпиша вече приетото по-голямо дете в градината до нас, за да кандидатстава с по-малкото някъде на километри от вкъщи, където разбира се отново шансовете, клонят към нула...Да не говорим,че желаната градина е ЕДИНСТВЕНАТА в района с яслени и градински групи, така че този гениалнен подход не би бил приложим така или иначче.

# 275
  • София
Къде да отбележа, че детето ми посещава частна ясла?
Виждам критерий "Дете, което посещава общинска, частна лицензирана или държавна самостоятелна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т.", но също така пише, че точката се изчислява автоматично.
Къде и как да подам информацията?

# 276
Начин винаги се намира наистина, но да водиш детето си на детска градина или училище на час разстояние от мястото, където живееш, не го намирам за нормално. Ами ако ти работиш на още час в другата посока, кога отиваш на работа ?

# 277
  • София
Начин винаги се намира наистина, но да водиш детето си на детска градина или училище на час разстояние от мястото, където живееш, не го намирам за нормално. Ами ако ти работиш на още час в другата посока, кога отиваш на работа ?

Абсолютно! И тъй като отпадна и точката за район на местоработата идилията е пълна Expressionless

# 278
  • Sofia
На мен една позната ми обясни, че след като не сме приети по социален критерий, в тази опашка сме с 10 точки от по-голям брат/сестра, автоматично се борим на общата опашка, където сме с 9 т...но дали е така наистина, вече и аз не знам.
Да, автоматично става, но чак на втория етап от първото класиране, след като вече са класирали известен брой деца.
http://kg.sofia.bg/isodz/faq
"9.4. Какво означава, че първото класиране за прием от септември ще се проведе на две стъпки?
Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата
1.1. Свободните места ще бъдат разделени 30% за социалната опашка (с обикновено закръгление нагоре) и 70% за общата.
1.2. Класира се социалната опашка за 30% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребий (случайни номера).
1.3. Класират се общите опашки за 70% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.
1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират.
Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка
2.1. Формира се само общата опашка, на която са всички некласирани деца само с точките по общи критерии. Децата от социалната опашка, които не са класирани на предходната стъпка, също участват в общата опашка, но само с точките си по общи критерии.
2.2. Класира се общата опашка за оставащите от т. 1.4 свободни места.
2.3. Където има гранична група се тегли жребий."

Последна редакция: вт, 20 мар 2018, 09:38 от brin de muguet

# 279
На мен една позната ми обясни, че след като не сме приети по социален критерий, в тази опашка сме с 10 точки от по-голям брат/сестра, автоматично се борим на общата опашка, където сме с 9 т...но дали е така наистина, вече и аз не знам.
Да, автоматично става, но чак на втория етап от първото класиране.
http://kg.sofia.bg/isodz/faq
"9.4. Какво означава, че първото класиране за прием от септември ще се проведе на две стъпки?
Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата
1.1. Свободните места ще бъдат разделени 30% за социалната опашка (с обикновено закръгление нагоре) и 70% за общата.
1.2. Класира се социалната опашка за 30% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребий (случайни номера).
1.3. Класират се общите опашки за 70% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.
1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират.
Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка
2.1. Формира се само общата опашка, на която са всички некласирани деца само с точките по общи критерии. Децата от социалната опашка, които не са класирани на предходната стъпка, също участват в общата опашка, но само с точките си по общи критерии.
2.2. Класира се общата опашка за оставащите от т. 1.4 свободни места.
2.3. Където има гранична група се тегли жребий."

А защо отпада 1-та точка за по- голям брат/сестра в същата градина? По социален критерий шанса за прием дори с 10 точки е равен на 0.

# 280
  • София
Не отпада точката. Идеята е, ако има неприето соц дете в неговата си опашка, то да му се даде шанс в общата. Но пък в общата не трябва да измести децата с общите точки. Затова на 2-ри етап от 1-во класиране , соц децата , ако не са приети, отиват само с общите точки в общата опашка.

# 281
Значи пак нищожен шанс за децата с брат/сестра.

# 282
  • София
Здравейте! Искам да попитам на първото класиране ако моето дете има 9 т. и е с първо желание и има друго дете с 9 т. , но му е второ желение - тогава и двете деца ли се въртят на томбола заедно (ако примерно детето с второ желание не е прието по първото му желание)? Защото ако е така е доста несправедливо...

# 283
  • Сф
Ако другото дете не  прието на 1во желание, да, заедно с твоето са на жребий.

# 284
Брин - подобно решение на проблема с болните деца е тъпанарско и пак отваря вратички за предимство в приема на деца. На всичкото отгоре как ще се преценява на кое дете е по-тежко заболяването, че то да влезе?

Направих страшна тъпотия с тия опашки. Не е редно за мен да има никакво разделение - социалните им критерии също са тъпанарски. Дискриминационно е многодетни и породени да имат предимство. Решението колко деца да имат едни родители е лично и обвързано както с икономическото състояние на двойката, така и с някои здравословни аспекти. Те и в момента пак са прецакани, с по-малки шансове за прием в социалната опашка.

Освен по-малките групи, нищо друго не постигнаха хората, които се бориха за промени в системата. Докато не станат равни шансове за прием на всички, пак ще е бъгаво и отворено с вратички за прием.

Общи условия

Активация на акаунт