Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 374
  • 727
  •   1
Отговори
# 660
Някой беше написал по-напред, след като няма места за всички, да отпаднат всякакви критерии и да са на лотариен принцип, и толкова. Какво ги мерят сега на кой е по-по-най-хронично, кой живее с 20м по-близо, на кой брат/сестра е по-голям,  наредени на 2-3-5 опашки, а ''обикновените'' деца само се надяват да стигнат до лотарията...

# 661
Някой беше написал по-напред, след като няма места за всички, да отпаднат всякакви критерии и да са на лотариен принцип, и толкова. Какво ги мерят сега на кой е по-по-най-хронично, кой живее с 20м по-близо, на кой брат/сестра е по-голям,  наредени на 2-3-5 опашки, а ''обикновените'' деца само се надяват да стигнат до лотарията...
Това е резонно само за общество, в което всички са коне с капаци.
Злоупотребата с право също е укорима обаче.
Факт е, че броят места за деца с ХЗ е толкова голям, защото много се злоупотребяваше с протоколи за ХЗ. Сега, при наличието на комисии, този критерий ще бъде заявен от много малък кръг, наистина засегнати деца.
Останалите бройки от ХЗ ще отидат в общата опашка. Където ще изобилства от деца, посещавали ясли с едни гърди напред. Ако имам едни излишни 4000 - 6000 лева, детето ще ходи на ясла. Но ако го гледам аз или баба, защо да съм накрая на опашката? Класова дискриминация. Тази точка трябва да отпадне за всички деца, независимо дали са били на ясла или не.

# 662
в едно лицемерно и нагло интервю мистър Чобанов обясни на нас простосмъртните, че няма как да проверяват лекарите дали документите, които издават са действителни. И защо да няма как, толкова хора в държавната администрация се чудят с какви пасианси да уплътнят деня, защо никой нищо НЕ ИСКА да направи за децата? Голямо пренареждане ще падне тогава.

Ми то и яслата е томбола и луд късмет. И да искаш да си дадеш детето на ясла, не е концерт по желание

# 663
А мистър Чобанов не вижда ли сега какво се случва с наредбата им. Как се обявяват 20 свободни места и 10 от тях са за ХЗ. Или и той е в схемата с подкупи и дарения?!

# 664
  • София
Много е трудно да се направи ДГ в обществена сграда. Първо, че има изискване за височината на която трябва да се намира помещението, да има и външна обособена площадка за игра, до която да се стига без да се минава през общи части и да не се ползва асансьор и т.н. А и за помещенията има доста изисквания, които в един мол няма как да се изпълнят.
На второ класиране остават места, но предимно за първа група. За яслените на места по 1, 2.

# 665
Някой беше написал по-напред, след като няма места за всички, да отпаднат всякакви критерии и да са на лотариен принцип, и толкова. Какво ги мерят сега на кой е по-по-най-хронично, кой живее с 20м по-близо, на кой брат/сестра е по-голям,  наредени на 2-3-5 опашки, а ''обикновените'' деца само се надяват да стигнат до лотарията...

Ми не, точно обратното. Не може животът ни още от яслата да бъде лотария... После и заплатата на лотария, и пенсията на лотария.  Може ли 15 години да няма места в детските градини?! Детската ясла/градина и училището следва да станат отново общодостъпни, а не екстри само за привилегировани и родени с късмет! В крайна сметка не е томбола за безплатна почивка на Малдивите, ако не спечеля, ще ида на Халкидики!  Както и не може болестта или смъртта на родител да е  "предимство", в смисъл "късмет" , че баща ти го блъсна кола, иначе нямаше да видиш детска. Снощи слушах предложенията за превенция на ХЗ. Най-напред трябва да се направи превенция на простотията ми се струва. Официалните места  покриват 20-30 % от кандитатите. Публична тайна е, че останалите 70 % намират "други" начини. Между другото аз има съмнения и за злоупотреби със социалните критерии.... А иначе, който си е заявил критерия, ще си намери и доказателствата за него при записването, не разчитайте  на това, че ще останат свободни места от незаписани.... И пак да кажа, така подадените критерии са дискриминация за породените деца, може ли  дете, на което дават 1 точка, да сложат в една група с дете, на което се дават най-малко 3 точки с презумпция за равнопоставеност. Ама то ние сме си виновни, само луд може да гледа повече от едно дете при нашите социални условия.......

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 11:57 от Klitemnestra

# 666
Аз също намирам за резонно при създалата се ситуация да отпаднат всякакви критерии - без хронични, без братя,сестри и многодетни....
Да се тегли лотария под обществен контрол и вече на който какъвто му е късметът.

# 667
Мисля, че е абсурдно да се мисли, че който си е обявил точките няма да си ги осигури. А за свободни места на второ класиране - през крив макарон. Който влезе на първо, това ще е /с някакви много малки изключения/

# 668
Добре де, защо всички скочиха, че искат нова наредба, разследваха детски градини, а сега всичко наред ли е? Всички ли са доволни? Телевизиите мълчат, хм, що така?
Съгласна съм, че в една вече построена сграда, има много неща, които не са подходящи за детска градина. А колко филиала на детски градини са натикани в еди кой си блок, вход и апартамент, и децата се извеждат на въздух в междублоковото пространство. Това отговаря ли на изискванията?
Някой знае ли децата на мистър Чобанов къде са? И как са приети? Бях го засичала по улиците с едно детенце тамън за първа група сега.

# 669
Ами не, не е на ред. Протестите за голямата бройка, за изтрещелите учителки и т.н. не се решават с оставяне на 90 % от децата извън ясла/градина!!!!! Само идиот може да "реши" проблема така.....

# 670
Децата на Чобанов са ми последна грижа, да ти кажа честно...
Наистина, тази нова наредба направи нещата още по-зле.

# 671
не са ми последна грижа, с какво твоето или моето дете ОТСЕГА е различно от децата на властимащите. ОТСЕГА и после цял живот някой все някъде е натикан с връзки.

# 672
Имам пред вид, че ако не са в държавна градина , сто на сто за него не е проблем да вади по хилядарка на месец за някоя частна.

# 673
Ако имам едни излишни 4000 - 6000 лева, детето ще ходи на ясла. Но ако го гледам аз или баба, защо да съм накрая на опашката? Класова дискриминация. Тази точка трябва да отпадне за всички деца, независимо дали са били на ясла или не.
Според мен логиката е, че сте накрая на опашката, защото имате и друг вариант кой да гледа детето - Вие или баба. А родителят, който е дал 4000-6000 лв. за частна ясла очевидно няма този "вариант Б".  Нека не се лъжем, че никой няма да плаща куп пари за частна ясла, ако има кой да му гледа детето. Не е класова дискриминация, а предимство за родители, за които ясла / ДГ е единствения вариант. Е, разбира се винаги могат да напуснат работа, ако не им приемат децата в ясла....Не се заяждам, просто търся логиката в тази една точка предимство. И да уточня  - децата ми посещават ясла в ОДЗ, т.е. нямаме точка за ясла. Предстои ни да се местим в друго жилище, в друг квартал и нямам никакъв шанс с близнаци с 10 т. на социалната опашка да ги преместя в друга градина, близо до бъдещото ни жилище.

# 674
Имаше едно чудесно предложение - децата от ОДЗтата, на които им предстои преместване в друг квартал, да имат също допълнителна точка като децата в яслите. Трудно е на човек да се постави в положението на другия, след като не го е преживял. Но примера ми с баби и бавачки не е толкова положителен, предпочитам детето ми да се учи да общува с връстници, да не повтаря О, боже! и да не слуша турски и индийски сериали. Тоест гарантиран достъп на всички деца до детската градина.Това не могат да го гарантират, защото шипсва планиране на всяко ниво в държавата ни. Те не знаят колко деца се раждат по общини и квартали. Да не говорим за стимулиране на раждаемостта. Породените деца се гледат трудно, като близнаци, само за да вземе мама същото високо майчинство... Второ, трето дете, защо са ми след като трябва да ги събирам от три различни градини и квартали?

Общи условия

Активация на акаунт