Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 853
  • 727
  •   1
Отговори
# 255
  • София
За СОП и ХЗ ок, не минават после местата към общата опашка. Ами социалните? Незаетите места прехвърлят ли се или и те се запазват при наличие на нов кандидат?

# 256
При нас социалните са на жребий в някои ясли. Имам един въпрос с класирането. Ако не ви избират по желание 1, защото не сте попаднали в жребий, има ли шанс да ви класират по желание 2 (с по-малко точки)  ?
нимфичка, хубаво че имаш вариянт провинция и баба.Аз не мога да се похваля с това.

# 257
Новата кампания започна, пожелавам успех на всички!
Незаетите социални места се прехвърлят още на първо класиране във втора стъпка от алгоритъма. Дали има шанс по второ желание, зависи от конкретна ситуация. Може да ви приемат на първо класиране и да продължите във второ с градината, която най-много желаете. Само трябва да се следи системата.

# 258
Положението е трагикомично! Не виждам шанс за моето дете, а и за много други с тези 10;12;15 обявени свободни места за набор.
Така се насърчава раждаемост! Така се подпомагат частни детски градини! Виждам, че се мисли за бъдещето на България!

# 259
  • Sofia
Нимфичка - виждам отделните опашки, но не разбирам защо ХЗ дава предимство? За СОП е ясно, но за ХЗ не разбирам...  има ли списък кои ХЗ влизат в тези списъци?
ХЗ не дава предимство. Те просто са отделна категория прием. И преди беше така - местата за ХЗ бяха отделни и се пазеха за такива деца (както е и сега), само че тогава не се обявяваха публично и се надвишаваше определената бройка. Сега разликата е, че и техния прием минава през системата, видим е за всички, също така и техните бройки са намалени.
Не, няма списък с признати ХЗ. От СО обясниха, че не могат да направят такъв списък, защото става дума за малки деца, и понякога и един хроничен ринит може да се окаже сериозен проблем. Не знам доколко е така, само предавам каквото чух.
Ако не ви избират по желание 1, защото не сте попаднали в жребий, има ли шанс да ви класират по желание 2 (с по-малко точки)  ?
Възможно е. Примерно ако още на първо класиране по първо желание не ви стигнат точките и не се класирате, а по второ желание попадате (с по-малкото точки) в гранична група и ви изтеглят на жребий, може да се класирате директно по второ желание. Но от досегашните ми наблюдения, повечето деца ги приемат по първо желание, записват се и както писаха по-горе после си кандидатстват по второ желание.

Последна редакция: вт, 20 мар 2018, 08:47 от brin de muguet

# 260
Здравейте, малкият ми син е роден през Февр.2016, искам да сменя набора му с такъв 2015, за да може да бъде записан в градината на брат си, който е набор 2012. Също така малкия е с атопичен дерматит. Това означава ли, че ще се борим за 5те места ХЗ и чак през септември, ако 5те местта не бъдат попълнени?

# 261
  • София
Недостигът при яслените групи е от няколко години, не е ново явление. В първите групи в градините около нас са обявили същата бройка за прием, като миналата година.

Когато по-голямото ми дете кандидатства преди 2 години с набор 2015 много добре си спомням, че можех и кадидатствах в тези, тогава ОДЗта, които ни бяха 2ро и 3то желание. Сега 0.

И аз все се надявам да има места и да ги обявят със закъснение, ама надали. Наистина, предишни години си е имало прием в тези градини и за 1 ясла, и за 2 ясла и т.н. Сега не обявяват такъв, не знам защо. С тези места за район Триадица - прием само в 1 ОДЗ (така ми е по-лесно да ги наричам) и 2 СДЯ за целия район, моят син едва ли има шанс. Започвам да гледам частните ясли, само трябва да науча как да разбера кои са лицензирани, че после да ползваме точка при кандидатстване за 1 градинска група.

# 262
Набор се сменява само за деца, родени декември или януари и то, ако няма други деца от съответния набор, чакащи за обявените свободни места.

# 263
  • Sofia
Да, така е. Но набора може да се смени чак за текущите класирания от септември.

# 264
  • София
И за мен е безумие - 17 по общ ред и 10 ХЗ...
Не че нещо, ама това с ХЗ в ясла не мога да го разбера... Не заради друго, ми децата са по-предразположени към боледуване, ако наистина има проблем. И точно в яслата ще се социализират само с вирусите. Вече за градините, на 3+, там според мен е ок - децата, независимо с какви проблеми са, имат право да учат и да се развиват.

Набор се сменява само за деца, родени декември или януари и то, ако няма други деца от съответния набор, чакащи за обявените свободни места.
Няма значение месеца на раждане, това отпадна. Има значение дали има чакащи от предходния набор.

# 265
Брин - да де, защо са отделно ХЗ, ето това не схващам? Не намирам логика защо дадено заболяване, което не изисква специални грижи  от медижински или педагогически персонал има запазено място? В този случай каква е разликата между СОП и ХЗ?

# 266
Здравейте. А пък аз не разбирам - децата с братче в съответната ясла или градина не са ли малко прецакани ( в сравнение с преди)...защото ако не се класират в социалната опашка на 1 ви класиране за няколкото места, то на второ вече нямат шанс в нито една опашка, тъй като няма места...Или не е така?

# 267
ами то излиза, че ако се кандидатства за 1ва градинска директно, шанс няма (в градина желание номер 1 има само 1 място, в градина желание номер 2 има 4 места). Аз съм само с едно дете, но за мен не е нормално един родител да води едното си дете в една градина, а другото някъде си или пък да е принуден да си го гледа вкъщи. За мен тези деца трябва да имат предимство. И този родител не ми се мисли в колко часа ще стигне до работното си място.

# 268
  • Sofia
Брин - да де, защо са отделно ХЗ, ето това не схващам? Не намирам логика защо дадено заболяване, което не изисква специални грижи  от медижински или педагогически персонал има запазено място? В този случай каква е разликата между СОП и ХЗ?
Веднага ще ти отговоря. (И за мен е проблем, че няма списък с ХЗ, но това е отделна тема)
Защото преди години майки на деца с диабет се оплакваха, че директорките им отказваха да им приемат децата именно защото са болни и не могат да полагат необходимите грижи за тях - беше ги страх. Сега с тези запазени места директорките не могат да откажат прием.

# 269
  • София
Здравейте. А пък аз не разбирам - децата с братче в съответната ясла или градина не са ли малко прецакани ( в сравнение с преди)...защото ако не се класират в социалната опашка на 1 ви класиране за няколкото места, то на второ вече нямат шанс в нито една опашка, тъй като няма места...Или не е така?
Мда, аз си мисля, че е по-кофти сега за брат/сестра на 1-во класиране... Но пък на 2-ро, като обединят опашките, ще са напред, стига да има останали места...
Навремето сина беше на милиметър от лотария в общата опашка с предимство от кака си. В последния момент от соц опашката някой се премести в друга ясла, мястото се прехвърли и всички братчета/сестричета бяха приети без жребий.

Общи условия

Активация на акаунт