Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 864
  • 727
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, а какво става при хипотезата, че в социалната опашка има само близнаци и примерно следва да приемат 5 деца, а близнаците вървят по чифтове?

"Алгоритъмът осигурява прием на близнаци при класиране на поне един от тях – дори да не е останало свободно място за втория близнак" - от сайта на ИСОДЗ. Т.е. некласираното близначе ще бъде прието над утвърдената бройка. Аз така го разбирам.

# 346
  • София
Мен също ме интересуват критериите, по които ще отсяват децата с равен брой точки. В яслата, в която кандидатства малката, са налични 13 места от общата опашка. До момента има 16 деца, които са с по 9т. Как се процедира в такъв случай?

# 347
  • София
А това как бихте коментирали?

Да разбирам, че махат едната яслена група и обявяват нулев прием за 2016 и 2017-ти набори? Странно ми се струва.

# 348
Да, Калина, така е, първо ще класират социалните, после ще теглят жребия в общите. Но това всичко ще се случи на първо класиране, ние не виждаме отделните стъпки, те са част от алгоритъма.
Разбрах най-накрая, благодаря!
Значи, децата от социалната опашка имат на два пъти шанс да бъдат класирани. А, родителите на децата от общата опашка, на този етап, абсолютно излишно ще губят време в следене на градините - така и така всичко ще е на жребий след първото класиране.

# 349

Да разбирам, че махат едната яслена група и обявяват нулев прием за 2016 и 2017-ти набори? Странно ми се струва.

2016/2017 в момента има 2 яслени групи (за набор 2016 и 2015, не са разделени по възраст) 69 деца (в едната група 34, другата 35 например).
От тази година се намалява бройката на деца в група. (Проверете в наредбата колко е максималния брой деца в ясленска група).
Към момента 2016 набор има 33 деца. Това е много за една група, ще бъдат разделени на две групи (16+17 деца) и не остава място за прием. Затова 2016 и 2017 е нулев прием за 2018/2019 година.

# 350
този нулев прием се случва в много детски градини, т.е. предишните години директорите са приемали деца (и по втория, и по третия начин), заради което децата, кандидатстващи тази година, нямат ни най-малък шанс за класиране.
Та...има ли поне една мама тук, която вижда шанс детето да бъде класирано някъде, където на тях им е удобно и където желаят? Просто ми е любопитно.

# 351
  • София
От 69 да ги намалят на 33 бр в две групи пак е по-малко от лимита. Има ли практика обявяването на допълнителни места извън първоначалното класиране?

# 352
Здравейте, искам да попитам знаещите, следното. В ИСОДЗ са "замразени" кандидатурите на децата до 09.05.2018г. , а след това ще има класиране само за месец септември, т. е градинските групи. Може ли преди това да си преместя детето в друга детска градина, в яслена група и може ли това да стане извън системата ИСОДЗ и при какви условия? Мотиви- много ми е далечна сегашната градина- по 6 км. общо карам детето всеки ден, а само там имаше свободни места при предното класиране. Освен това лятото ще има сборни групи в градини, които ще са ми на 10- 11 км. от адреса и не знам какво да правя.

# 353
Нулеви прием има, когато детската градина има яслени групи. Едната година в яслата приемат 2 групи, следващата само една (примерно), защото в яслите групите са смесени. Съответно едната година в 1ва група отиват директно от яслата 2 групи и има нулев прием, а следващата година отива 1 група и пускат приема за още една.

# 354
Desive78- нямам нищо против социализацията на децата нито с ХЗ, нито със СОП. Но ако за СОП има гарантирани места, заради специалните ом потребности и нуждата от обучен персонал, то за хронично болните доколкото разбирам не се изисква нищо. Просто са им гарантирани н-брой места. Ето тук виждам несправедливостта и пак питам, според вас ако тези деца са толкова специални и тежко болни би ли било редно да са в масово детско заведение с гарантирани и пазени места специално за тях?

Газела - единствения вариант, за който се сещам е да търсиш някое дете за размяна на местата.

# 355
Здравейте, искам да попитам знаещите, следното. В ИСОДЗ са "замразени" кандидатурите на децата до 09.05.2018г. , а след това ще има класиране само за месец септември, т. е градинските групи. Може ли преди това да си преместя детето в друга детска градина, в яслена група и може ли това да стане извън системата ИСОДЗ и при какви условия? Мотиви- много ми е далечна сегашната градина- по 6 км. общо карам детето всеки ден, а само там имаше свободни места при предното класиране. Освен това лятото ще има сборни групи в градини, които ще са ми на 10- 11 км. от адреса и не знам какво да правя.

Може да се преместите, само ако намерите друго дете от същия набор, с което да си размените местата. То да отиде във вашата градина, а вие в неговата. Има тема в същия раздел за рязмяна на градини, може да ви е полезна.

От 69 да ги намалят на 33 бр в две групи пак е по-малко от лимита. Има ли практика обявяването на допълнителни места извън първоначалното класиране?

Практика няма, но понякога се случва да отпуснат допълнителни бройки, че и цели групи. Но това никой не може да ви го гарантира

# 356
  • София
Скрит текст:
За точката от частна ясла- става дума за самостоятелните частни ясли. Някой знае ли за такива. Мисля, че Чобанов спомена за една такава. Аз не я открих.

Аз намерих 2 в нашия район, които са и лицензирани от РЗИ, макар че не съм сигурна за такъв лиценз ли става дума в случая.

Ако можеш да кажеш, кои са Peace

ЧДЯ "Детство мое" в Стрелбище и ЧДЯ "Слънчо" в Гоце Делчев. Също и "Бърборанчета" в Младост и "Вихрогон" в район Възраждане (гледах местоработите ни като евентуален вариант). Други райони не съм гледала, но сигурно има.
"Вихрогон" в район Възраждане не функционира от много време. Освен това не беше лицензирана (голямото ми дете беше там няколко месеца), освен ако не са взели лиценз точно преди да затворят.

# 357
  • София

2016/2017 в момента има 2 яслени групи (за набор 2016 и 2015, не са разделени по възраст) 69 деца (в едната група 34, другата 35 например).
От тази година се намалява бройката на деца в група. (Проверете в наредбата колко е максималния брой деца в ясленска група).
Към момента 2016 набор има 33 деца. Това е много за една група, ще бъдат разделени на две групи (16+17 деца) и не остава място за прием. Затова 2016 и 2017 е нулев прием за 2018/2019 година.
Нали виждате, че подготвителната група набор 2011 е само една. А всички след нея са по две поне. Така че, явно ще намалят яслените групи, за сметка на по-големите. Обикновено градината приема толкова деца, колкото изписва.

# 358
  • Sofia
нямам нищо против социализацията на децата нито с ХЗ, нито със СОП. Но ако за СОП има гарантирани места, заради специалните ом потребности и нуждата от обучен персонал, то за хронично болните доколкото разбирам не се изисква нищо. Просто са им гарантирани н-брой места. ...
Е чак пък да са гарантирани... Както има н-брой места, гарантирани за соц. опашка. Както има и н-брой места, гарантирани за общата опашка. Нали ако има 15 деца с ХЗ, пак ще приемат само 5 - никаква гаранция няма за нито едно дете поименно. Това не е привилегия, а просто отделен прием - тези деца не участват в общото класиране, участват в тяхно, отделно класиране.

# 359
  • София
Елица - да разбирам, че има заведения със свободни места, но те са така и защото районите са обезлюдени. Аз категорично отказвам да си запиша детето на ясла/ градина през 20 квартала, защото това вече не е социална услуга в помощ на родителя, а се превръща в натоварване и логистичен кошмар.  Ако не се вреди на тези класирания ще е поредната година, в която ще си остана вкъщи.
Чудесно е, ако имаш вариант да си оставиш детето вкъщи, но иначе не пречи да разгледаш и други детски заведения, които могат да ти свършат работа. Не е нужно да са през 20 квартала, може да са в съседен, на приемливо разстояние, на път за работа, близо да баба и дядо, ако има такива и могат да ударят едно рамо с взимане на детето...
Просто се огледайте, защо да си пропилявате шанса и цяла една година?
Мен ме е яд, че не го направих миналата година.
То е ясно, че не всички ще успеят да се класират за най-удобната и най-хубавата/желаната градина в квартала им...

Общи условия

Активация на акаунт