Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 845
  • 727
  •   1
Отговори
# 420
В първа градинска група продължават децата от яслата. Затова няма навсякъде места в ДГ ( ОДЗ). За набор 2016 нямам идея 🤔
тогава четвърта градинска група за кого всъщност освобождават места? Неслучайно дадох пример с кв. Младост, където има много млади семейства с деца, градините там са препълнени и се "пукат" по шевовете, да не говорим, че има много неприети деца. Не виждам никаква логика в такъв квартал в  едни градини да няма никакви места, а в други - да има места колкого да се запълни цяла група. Всъщност такова недомислие забелязвам и в други райони.

Освобождават места за първа група.
В градините за децата се грижат учители, а в яслите медицински сестри.
В яслите групите са смесени от два набора, в момента 2015 и 2016, едната година приемат повече деца,
другата по-малко. Съответно, колкото освобождадват от яслата, спрямо това е приема на първа група в ОДЗ-тата.

# 421
Дами, някой задал ли е вече въпрос към системата по кой точно регистър ще се отчита предимство за частна ясла?

Всъщност давам знак, че отправих запитване и чакам да видя какво ще отговорят.

Аз получих това:

kg.sofia.bg <do_not_reply@sofia.bg>
14:41 ч. (преди 1 час)
до мен
Уважаеми господин/госпожо,

На 20.03.2018г. получихме запитване със следното съдържание:
Също искам да попитам къде мога да намеря списък с лицензираните частни самостоятелни ясли в София? Благодаря!

Нашият отговор:
Здравейте, има технически проблем, след  отстраняването му  ще Ви бъде дадена възможност да заявите К5, извинете ни за неудобството и изчакайте да бъде създадена тази опция.

=================================================================

Вероятно и те не са много наясно...

# 422
  • София
Благодаря за отговорите! Някой по- напред писа, че за тази година са намалили децата в яслените и градинските групи, /до 15-18 деца в група за яслите и до 20-25 за градините- цитирам по спомен/ уж с цел  по- качествена услуга, и от там идва по- малкия брой обявени свободни места, за разлика от други години. Знае ли някой в кой норм.документ това е уредено?
alina_si
пишеш, че четвърта градинска свобождават места за първа /градинска/ група.И че, колкото освобождадват от яслата, спрямо това е приема на първа група в ОДЗ-тата. Но няма ли противоречие? Хем първа градинска зависи от четвърта група, хем от това, колко деца от яслата ще освободят място, пак за тях.

Последна редакция: ср, 21 мар 2018, 16:03 от stelaartois

# 423
Имат доста технически проблеми. Проекта за прием за СДЯ е приет на 15.03 от СОС и би трябвало вече да е в сила.
Това с максималните бройки не е ново, от години е, но не се спазваше. Тази година решиха да го спазват

# 424
  • София
тогава четвърта градинска група за кого всъщност освобождават места? Неслучайно дадох пример с кв. Младост, където има много млади семейства с деца, градините там са препълнени и се "пукат" по шевовете, да не говорим, че има много неприети деца. Не виждам никаква логика в такъв квартал в  едни градини да няма никакви места, а в други - да има места колкого да се запълни цяла група. Всъщност такова недомислие забелязвам и в други райони.

Пример с 188 дг в младост, за която питате.
Това е градина с яслени групи.
В 188 има записани 35 деца от 2015 набор. Тези деца продължават в 1-ва група автоматично. От 2011 набор излиза само една група от 25. И понеже вече има приети 35 деца от набор 2015, няма как да се обявят нови места за 1-ва градинска група т.е. за 2015 набор.
После гледаме какво става в яслата - записани са били 35 от 2015 и 45 от 2016. Изписват 35 деца. Но предвид това, че групите ги режат драстично, за да отговарят на нормите, към приетите 45 деца ще пуснат само още 4. Така ще имат две нормални по размер яслени групи с по 25 деца вместо две групи с по 35-40 деца.

Който е влязъл, влязъл. Другите да му мислят ...

# 425
Да, така е.Лъсна колко е зле положението. Има ли връзка идентификационния номер с тегленето на жребий от лотарията?

# 426
  • Sofia
Благодаря за отговорите! Някой по- напред писа, че за тази година са намалили децата в яслените и градинските групи, /до 15-18 деца в група за яслите и до 20-25 за градините- цитирам по спомен/ уж с цел  по- качествена услуга, и от там идва по- малкия брой обявени свободни места, за разлика от други години. Знае ли някой в кой норм.документ това е уредено?

Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование определя броя на децатна в една група от много години. Не знам защо се реши, че местата са по-малко и са съобразени с тази наредба. В набора на сина ми са 60 деца прието по общ ред, 14 са с ХЗ и са пуснали още 4 свободни места. Това са бройки за две групи.- Както и да го смятам не отговаря на наредбата. Ясно е, че няма как да намали приетите, но защо тогава пуска нови бройки. Та според мен никой не се опитва да намали приема и да се съобрази с ограниченията.

# 427
  • Sofia
Има ли връзка идентификационния номер с тегленето на жребий от лотарията?
Не, генерира се нов номер за всяко класиране.

# 428
  • София
ясно е, че и да намалят децата в група едва ли ще се стигне до по- качествена услуга. Причината за ниското качество на услугата не е само в броя на децата в групата/който брой никога не е пълен, тъй като едно 30% са все болни/, а и в квалификацията на персонала и други фактори... Пък и винаги се намират "вратички" да се заобиколи една или друга разпоредба. Не смятам, че желанието за прозрачността в приема на деца наистина ще бъде осъществено. Та, вместо да решат проблема с детските градини, тази година само го задълбочиха.

# 429
Здравейте,

Имам нужда от математическо обяснение на една ситуация.
Дъщеря ми е родена през 2015г. и е в системата от деня, в който получи ЕГН. Няма здравословни проблеми, но са 3 деца, следователно има 11 точки по социални критерии.
През 2016г ОДЗ-то обявява 4 свободни места за прием в 1ва яслена група, а през 2017 - 5 във 2ра.
Как сега, когато се кандидатства за 1ва градинска има обявени 0 места и записани 30 деца, т.е. деца, които автоматично идват от 2те яслени групи.

Много ще се радвам някой да ми обясни алгоритъма и къде греша в картинката

# 430
Предлагам всички въпроси да се задават към виновниците ,нека им надуем главите ,да им писне от недоразуменията които са насътворили..

# 431
Специално за моята задачка попитах и се получи параграф 22 - Системата казва Градината решава. Градината казва Системата подава.

# 432
Да ви попитам че вече тотално се отчаях.Направо ми е бясно как може да имаме кака в градината и предимство никакво.След първото класиране на кое класиране ще получим отново топката от по голямо дете в градината?

# 433
  • София
Здравейте,

Имам нужда от математическо обяснение на една ситуация.
Дъщеря ми е родена през 2015г. и е в системата от деня, в който получи ЕГН. Няма здравословни проблеми, но са 3 деца, следователно има 11 точки по социални критерии.
През 2016г ОДЗ-то обявява 4 свободни места за прием в 1ва яслена група, а през 2017 - 5 във 2ра.
Как сега, когато се кандидатства за 1ва градинска има обявени 0 места и записани 30 деца, т.е. деца, които автоматично идват от 2те яслени групи.

Много ще се радвам някой да ми обясни алгоритъма и къде греша в картинката

Възможно ли е останалите деца да са приети извън системата по т.2.2.4?

# 434
  • Sofia
Да ви попитам ... След първото класиране на кое класиране ще получим отново топката от по голямо дете в градината?
На второ класиране си получавате пак социалните точки, но тогава няма социална опашка и свободните места са по-малко (тези, които са останали след първото класиране).

Общи условия

Активация на акаунт