Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 825
  • 727
  •   1
Отговори
# 450
  • София
И не е нормално незаетите места за хроничноболни деца да стоят празни, при положение че няма кандидати за тях, в очакване евентуално да се появят такива.

# 451
  • София
Много е неприятно че се хващате за децата с ХЗ. Някой има ли идея какви грижи са необходими за отглеждане на дете с Атопичен дерматит? Аз съм с неработещи бъбреци, и какво? Навремето са ме взели и на градина и в училище без проблеми. Гадно е. Не го правете. Всички сме родители в крайна сметка, всеки иска най-доброто за детето/децата си.
Преди 10 години имах сериозни проблеми да приемат сина ми, защото е с АКБКМ. Нищо и никаква алергия, но не го искаха никъде. Знаете ли колко съм ревала през нощите, защото детето ми гледаше другите деца как си играят, а "той не е за тази градина".

Последна редакция: ср, 21 мар 2018, 22:45 от Milena_318

# 452
  • Sofia
И не е нормално незаетите места за хроничноболни деца да стоят празни, при положение че няма кандидати за тях, в очакване евентуално да се появят такива.
За мен е съвсем в реда на нещата местата за деца с ХЗ да се пазят за тях. В крайна сметка едно ХЗ може да се отключи по всяко време, не само от март до май...

# 453
  • София
Не зная защо веднага започваме да играем по тънката струна на съчувствие и състрадание...
Значи не можем да говорим за парашутистите и масовите фалшиви диагнози?

Пазят се с каква цел? Ако дете отключи хронично заболяване, трябва незабавно да бъде прието в детска градина, така ли?

# 454
При така създадената ситуация не са виновни само парашутистите,хроничните заболявания,даже всички места да освободят ще се съберат едва 4-5 места и какво?...недостига е осезаем,много осезаем,масово 0-лев прием ,не става въпрос за 1 или 2 градини!

# 455
  • София
Специално за моята задачка попитах и се получи параграф 22 - Системата казва Градината решава. Градината казва Системата подава.
Свободните места се обявяват от директора, пише го в Правилата за прием в детските градини.

# 456
Някой има ли идея какви грижи са необходими за отглеждане на дете с Атопичен дерматит?

Какви по-различни грижи са необходими, освен цената на мазилата /евентуално/? Моето дете е с атопия и казвайте още от сега ако е толкова хронично болно да заемам позиция в другата група, а не в общата опашка. Както написах и по-назад в днешно време няма дете без атопия, това значи ли че всички трябва там да се натъпчат? АБКМ, глутено-независими, веганчета, ринитчета и т.н. също са парашутисти.
Не знам точно какви диагнози се визират в т.нар. ХЗ, но ако са стандартните и като по крайна мога да кажа, че за тези деца трябва да има обособени специализирани заведения със съответно обучен персонал и т.н. Мястото им не е в здравите деца. Но, мечти!

# 457
Фолоу - няма да те нападам, но моля обясни ми с какво твоето дете с генетично заболяване е повече, от моето, което е здраво? Защо на твоето има запазено място, което може и да остане незаето, а на моето не. Нали всички родители на деца с увреждания и ХЗ се борят за интеграция и социализация- е каква е тая интеграция с предимство?

Милена - какви точно нужди има едно дете с атопия, освен избягването на определени храни и ползване на специализирана козметика?

Все повече се убеждавам, че тия предимства са въведени с цел замазване на очите на хората, отглеждащи деца с проблеми. Един вид да се покаже, че нещо се прави, ама то е нищо за потърпевшите и само се дразнят масите от хора, които като мен виждат нрсправедливост в подобни предимства.

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 02:50 от foxy-the infant prodigy

# 458
  • Sofia
foxy-the infant prodigy, не си задавате въпросите към когото трябва. Ако мислите, че сте ощетена по някакъв начин, или че някои критерии не са справедливи, обърнете се към СО. Само преди няма и два месеца (от 18-ти януари до 06-ти февруари) Проектът на новата наредба беше пуснат за обществено обсъждане, там всички недоволни родители можеха да си напишат становището по въпроса и да си изкажат възраженията. Общината после според действащото законодателство или други съображения прие или отхвърли техните предложения. Тогава беше моментът да пишете, и то не тук, а на сайта на СО. Сега да напададе другите родители, и то родители на хронично болни деца (не онези с фалшивите бележки) заради решенията на СОС е меко казано грозно.
Пак Ви повтарям, директорките не искат да имат болни и проблемни деца в групите си и преди редовно им отказваха прием. Заради това сега по закон са длъжни да им осигурят места (до 5, не повече !).
evencee, то няма достъчно обикновени градини, Вие искате специализирани, където да се натъпчат всички нежелани деца Joy, нали се сещате, че по закон и на практика това няма как да стане. ХЗ са безброй, приетите деца в една градина са десетки, за какъв по-точно обучен персонал става въпрос...

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 04:42 от brin de muguet

# 459
  • София
За съжаление, когато текат подобни обсъждания, те не се разгласяват особено, нито се коментират в медиите, хората се вълнуват от други теми и когато стигне до широк кръг хора, вече е късно и са минали сроковете, вече са влезли в сила наредби и т.н.

Изобщо не съм съгласна с обвиненията, никакви родители и хроничноболни деца не нападам. Нямам нищо против такива деца да имат предимство, да има определени бройки за тях. Имам против липсата на прозрачност. Първо се оказва, че досега са ги крили тия бройки, не се е знаело какво се случва. Второ, списъци с въпросните заболявания липсват или са строго секретни. Разбирам напълно мотива, че е бил отказван прием на  деца, които имат специфични заболявания и нужда от по-специална грижа, и трябва да имат достъп до детски заведения и те, но вероятно ще лъснат и много други диагнози, които просто ей така са включени като даващи предимство. Примерно атопичния дерматит какви по-сериозни грижи изисква, че да откажат директорите прием на такова дете? Или нехранителните алергии примерно? За хранителните разбирам защо отказват да ги приемат, въпреки че ми е чудно и как ще ги хранят тия деца, като ги приемат, но това е друга тема...

И хубаво, нека има места, но защо празните места да седят на стенд бай цяла година? Точно се оставя вратичка за злоупотреби. И ако погледнете в момента списъците и опашките, се оказва, че сега има много свободни места за ХЗ и то при ограничени бройки само до 5 деца в група. А скандалите станаха точно заради прекалено много вкарвани деца със заболявания предните години. Къде изчезнаха сега тия деца, защо ги няма на опашките или новите наборчета изведнъж са станали по-здрави? Или чакат да мине шума и класиранията, и после на спокойствие да си наместват на тия свободни места техните хора?

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 08:46 от Елица

# 460
  • София
foxy-the infant prodigy - едно дете а АД има нужда от хранителна диета, за това обясних и за сина ми. Деца със специални хранителни диети не са желани в градините и яслите.
Миналата година ми казаха, че малката трябва да махне многократните пелената, за да я вземат /защото е с жестока алергия към памперсите/.

# 461
  • София
Къде изчезнаха сега тия деца, защо ги няма на опашките или новите наборчета изведнъж са станали по-здрави? Или чакат да мине шума и класиранията, и после на спокойствие да си наместват на тия свободни места техните хора?
Точно заради неправомерно приетите деца от предните набори с фалшиви диагнози сега масово има нулев прием.
И да, и аз мисля, че ще мине шума и пак ще правят каквото си искат.
Както съм и на почти 99% убедена, че ще направят всичко възможно да откажат прием на дете с реален проблем. Това с ХЗ местата е замазване на очите понеже няма точни правила как точно ще се решава кои деца влизат и кои не.

# 462
  • София
Местата за ХЗ не се прехвърлят в общата опашка, защото те и без това са над лимита на групите. Нали идеята сега е да се спазва наредбата по отношение броя на децата. Ако прехвърлят и тези места, пак ще се препълнят групите.

# 463
Брин - изрично поясних, че не нападам никого.  Няма да се обяснявам повече, изрично посочих от кое съм недоволна и защо. Няма прозрачност.....

Милена - масово изискване ( макар и ненужно и никъде разписано) е децата да са махнали памперса.  Не виждам никакъв проблем в отказа, защото при наличния сега персонал, няма да могат да се грижат адекватно за твоето дете и намирам за редно, ча са били така добри, за да го кажат. Защото е можело да се получи по - лош развой - взимат ти детето, не се грижат сдекватно за него и в края на деня ти го връщат опикано и осрано до ушите с несменена пелена или със сменена, но неподходяща и съответно с всички последствия от алергията, която има.
Обикновенно всеки човек с алергия/ автоимунно заболяване има по-специфична диета на хранене. Това поне за мен не е основателна причина за предимство, още повече в заведения, където няма възможност за адекватни специфични грижи.

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 09:55 от foxy-the infant prodigy

# 464
  • София
Местата за ХЗ не се прехвърлят в общата опашка, защото те и без това са над лимита на групите. Нали идеята сега е да се спазва наредбата по отношение броя на децата. Ако прехвърлят и тези места, пак ще се препълнят групите.
Ако се заемат от деца с ХЗ, пак ще се препълнят групите.

Общи условия

Активация на акаунт