Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 983
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Скрит текст:
Детето  трябва ли да има регистрация три години на съответния адрес или се взима този на родителя( настоиник) / родителите?
Детето трябва да има регистрация, гледа се неговата уседналост.
Отделно постоянния ни адрес се води в Младост от близо 3 г. насам, но не живеем там. Въпроса ми е имам ли право да кандидатствам и в двата района, тъй като единственото училице по настоящ адрес е 55 -то и не съм сигурна дали ще бъдем приети.
Мисля, че можете да кандидатствате и с двата адреса, все още няма централизирана електронна система, която да Ви задължава да избирате един от двата.
И двата документа са издават от ЕСГРАОН чрез съответните районни администрации. Възможно е от ЕСГРАОН да водят регистър какви данни подават.

# 346
  • Sofia
Да, това е една и съща служба, но са два различни документа: Удостоверение за промени на постоянен адрес, Удостоверение за промени на настоящ адрес. Не могат да ти откажат да ти издадат и двата.

# 347
  • София
И съответно никой не може да те спре с едното да кандидатстваш в едно училище, а с другото - в друго.

# 348
  • София
Децата по-рядко имат различен постоянен и настоящ адрес. А като гледам moonlight не е много наясно на какви адреси се води детето.

# 349
  • София
Записването на детето, както и подаването на заявление за участие във второ класиране само от родител ли може да стане? И ако е от друг необходимо ли е нещо допълнително?

# 350
  • София
Само да спомена, че удостоверенията, с които се кандидатства не са тези, с който заявявате смяна на адрес, а съвсем други.

Става въпрос за удостоверения N16 и N17, които посочват всички адреси на лицето след 2000г.
Такива удостоверения може да си изкарате колкото са училищата в София.

# 351
На мен ми казаха, че в близкото до нас училище при кандидатстването, т.е. не при записването, се представяло ОРИГИНАЛ на удостоверението за завършена ПГ, за да не можеш да кандидатстваш в други училища. Става въпрос за 128 СОУ. Има ли нещо вярно или аз не съм разбрала?!?

# 352
  • София
Случвало е училища да го правят. До колко имат право, не знам. Ако го представите, гарантират ли ви прием за вашата група?

Ако в другите училища, където искате да кандидатствате, не го искат, няма проблем. Приемат ли ви в някое от тях, ще си го вземете от 128мо и ще си запишете детето.

# 353
  • Sofia
Ако си подадете документите на 16 април, едва ли в ДГ ще могат да издадат удостоверението - то учебната година още не е свършила! Не мисля, че могат да го изискват толкова рано.
Да не говорим, че и от СО си казаха, че може да се кандидатства в колкото училища поискаме, засега няма ограничение.

# 354
Аз затова искам да разбера дали изобщо имат право.  newsm78

В документите за кандидатстване май няма изобщо изискване да се представя, а трябва само да се попълни заявление с адреса на детето и другите предимства, ако има, дори и без оригинал от общината... newsm78

При записването вече съм съгласна......

# 355
  • София
Не може да изискват оригинала при кандидатстването:
Цитат
7.2. При записване родителят/настойникът или упълномощено от него лице представя оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група.
https://council.sofia.bg/documents/20182/599819/R.1%2C2%2C3-PR-8 … 95ce-47ed6998b35e

# 356
Благодаря.  bouquet

# 357
Вие удостоверение за завършена предучилищна група едва ли ще имате преди 20-ти май, че ако не и по-късно.

# 358
Вие удостоверение за завършена предучилищна група едва ли ще имате преди 20-ти май, че ако не и по-късно.

Това ми каза  една майка да по-голямо дете. Преди 2 г. са кандидатствали в последния възможен ден, защото изисквали оригинал на удостоверението, което те нямали дадено от градината. Дали са го примерно на 15.05, когато е било последния ден за подаване на документи.  newsm78

# 359
  • София
Тази година вече са нови правилата и важат за всички училища. Да се надяваме директорите да ги спазват!

Общи условия

Активация на акаунт