Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 239
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
 Laughingbubcheto15 , благодаря! Много изчерпателно и забавно.

# 661
Здравейте,

ще пречупя призмата на критериите за прием от гледна точка на дискриминацията на бащата в цялата схемата.
Казуса е следният - от повече от 3 години малкия и майка му живеят в моята къща. Там е моят ПА и НА от как съм се родил, а на жена ми е различен като район и община. На детето адреса не е задаван конкретно и вероятно се води на адреса на майка му от изкълченото обяснение в документа с критериите. Училището е от другата страна на улицата, аз съм учил в него и искам и детето ми да учи там. Жена ми независимо, че живее при мен си е запазила ПА и НА в другия ни апартамент и никой не може да ме убеди, че е трябвало да си ги смени, поради множество съображения извън контекста. Никой не може да е провидец и да предположи, че ще измислят адреса на детето, като основен фактор.
Дискриминационен е този отговор на столична община на първо място:
"- Може ли да се ползва адресът на бащата, ако той е различен от този на майката и е в района на предпочитаното училище?
Не, не се ползва адресът на бащата, а се кандидатства с адреса на детето, който може да съвпада с адреса на бащата в предвидените от Закона за гражданската регистрация случаи, които по-горе са цитирани.
Ако родителите държат детето да кандидатства с адрес, съвпадащ с адреса на бащата, могат и сега да променят в общината адреса на детето"

Принципно по реални факти, детето трябва да влезне в I-ва група, но с това Удостоверение за промяна на постоянен адрес, ще отиде в III-та, както разбирам. Самото Удостоверение също не е много ясно: какво става ако напиша в него, че последните повече от три години това му е постояния адрес на детето и не е променян.
Аз осигурявам реално жилището, където живеем, детето носи моята фамилия и единственото, което искам е да учи там, където живеем. Единственият проблем е, че не му е направена регистрация, което според мен е пропуск, но по-скоро от незнание на съответните разпоредби, които в онзи момент не са били от значение.
Да ходя да говоря с директорката на училището ли?
Отделно, че тези критерии ги въведоха без период, в който да може да реагираш. Какво правят самотни родители, или такива, които са си купили наскоро апартамент, а се водят по ПА на километри от мястото.
Пълна каша е цялото нещо и съм убеден, че много хора ще изгърмят сериозно, покрай неяснотите...

# 662
  • София
Закон за гражданската регистрация

Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

# 663
  • София
Жена ми независимо, че живее при мен си е запазила ПА и НА в другия ни апартамент и никой не може да ме убеди, че е трябвало да си ги смени, поради множество съображения извън контекста.

Това какви съображения имате вие извън контекста, в случая извън закона, който ви цитира StefyD, си е лично ваше решение. Като сте искали да скриете ПА и НА адрес на жена си, то поне да бяхте посочили и вписали реалния адрес на детето си. На посочения адрес на детето принципно идват агенция за закрила на детето, социалните служби, педиатър и т.н. институции, в случай на казус и проблем с детето, затова и е необходимо да бъде реален.

# 664
  • София
Педиатъра идва там, където го извикаш, да не мислиш, че иска справка от ЕСГРАОН. Слава богу тази година нямам първокласник, но наистина не беше коректно с този критерий - да се иска адрес на детето, защото всички години досега се кандидатстваше с адрес на родител, в детските градини също е така и на никой през ум не му е минало да сменя адрес на детето.

# 665
Именно това се опитвам и аз да обясня.Disappointed Relieved

# 666
Педиатъра идва там, където го извикаш, да не мислиш, че иска справка от ЕСГРАОН. Слава богу тази година нямам първокласник, но наистина не беше коректно с този критерий - да се иска адрес на детето, защото всички години досега се кандидатстваше с адрес на родител, в детските градини също е така и на никой през ум не му е минало да сменя адрес на детето.
Според мен е съвсем редно да се гледа адреса на детето. Все пак детето ще посещава близкото училище, а не някой от родителите.

# 667
Според мен е съвсем редно да се гледа адреса на детето. Все пак детето ще посещава близкото училище, а не някой от родителите.

Е, детето до 4ти клас се води от родител все пак, не ходи само. Малко омагьосан кръг се получава.

# 668
  • София
Съгласна.
Това, с което не съм съгласна, е хора, които не са спазили закона, да имат повече възможности от хора, които са го спазили.

# 669
  • София
И според мен има дискриминация . Ако някой си е сменил месец преди подаване на документи НА и попада в прилежащия район на дадено училище има предимство пред мен . Аз съм в квартала  от 15г,но нашия адрес не попада в прилежащия район на желаното училище. Сега се чудя дали да не си сменя НА за са мина малко по напред . Не е честно не го измислиха добре.

# 670
Съгласна.
Това, с което не съм съгласна, е хора, които не са спазили закона, да имат повече възможности от хора, които са го спазили.

Това не е сериозно, за какво неспазване на закона говорим. Единственото, което не се спазва в случая е моето право като баща, спрямо това, че детето живее в родната ми къща и искам да учи в училището, което аз съм посещавал, само защото се взима адреса на майката по подразбиране. 

# 671
  • София
Съгласна.

Това не е сериозно, за какво неспазване на закона говорим. Единственото, което не се спазва в случая е моето право като баща, спрямо това, че детето живее в родната ми къща и искам да учи в училището, което аз съм посещавал, само защото се взима адреса на майката по подразбиране.  
Ето за това:
Закон за гражданската регистрация

Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

Защо не сте регистрирали детето си в родната ви къща?

# 672
  • София
Не мисля, а знам. Не говоря за случаи, в които родителите викат някого. Говоря за случаи, когато се налага да бъдат сезирани институции и те се отзовоават по записания адрес на детето. Конкретно по въпроса за педиатъра например - подаден сигнал, че има дете с остро инфекциозно заболяване (варицела, скарлатина и т.н.), което не е подадено към съответните служби, тогава педиатъра и РЗИ ще отидат на адреса, на който е записано детето.
Аз не схващам как точно не ви минава през ума да сменяте адреса на детето - сменяте вашия, съответно сменяте и неговия, нали отивате да живеете на друго място?! Но когато масово родителите взеха да имат 4 различни адреса, с цел да се покрият 4 различни района - ей тогава влезе в действие адреса на детето.

BokononM, в момента си търсите правата по някакъв измислен от вас параграф, това с родната къща е несериозно, но преди 7 години не сте си изпълнили задълженията? Адреса на майката не се взима по подразбиране, вие лично сте подписал формуляра с всички данни на детето като се е родило, в него е имало и 3 имена, и адрес, но тогава не сте се загрижили, че той е нереален, не сте се погрижили да стане реален и в следващите 7 години, а сега искате детето ви да учи в някакво училище по наследство... Ми не става.

# 673
  • София
BokononM, то пък е много удобно така... в разкрачено положение съобразно някакви интереси. Щом имате  съображения да не се води майката на детето Ви на Вашия адрес, причината трябва да е доста по-важна от едно училище. Ще го преглътнете Wink Най-логичното е адреса на детето по подразбиране да е адреса на майката и не ми казвайте, че не е така. Има опция той да се смени при определени обстоятелства, като например раздяла на родителите и деца живеещи при бащите си. Доколкото схващам Вашият случай не е такъв. Всеки има право да решава тия неща както сте ги решили и Вие, ама законът, наредбите, системите не са длъжни да са във Ваша услуга, още повече когато ги спазвате избрателно.

# 674
  • София
Хората понякога забравят да си сменят адреса или просто ги мързи да висят по опашки. И чакат да им свърши личната карта и чак тогава се занасят до общината. Не винаги причината е, примерно, постоянен адрес на г*** на коня, че да имат предимство в 133то.

До сега винаги се е взимал адреса на родителя и BokononM не е свързвал приема в първи клас с промяна на адреса на майката. Сега ще се наложи спешно да го сменят и да се надяват на прием в 3та група.

Общи условия

Активация на акаунт