Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 192
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Добре, съжалявам. Явно не съм разбрала.
Така! А според вас има ли възможност да падне наредбата на прага на кампанията....явно има обжалване и се чака решение?

# 691
  • Sofia
Това не е обжалване на самата наредба. Атакува се пред КЗД критерият "уседналост". Ако КЗД го счете за дискриминационен (решението се очаква да е началото на май), ще трябва да бъде сезиран административният съд за да го отмени. Докато адм. съд не го отмени, този критерий  си остава в сила. С други думи, и да има промяна, едва ли ще се отрази на тазгодишната кампания.

# 692
И аз много се зарадвах на репортажа- супер,че някой се задействал.Не може ,за гласуване,уседналост 6м,защото повече е   дискриминация ...а за 1-ви клас , на едно дете да му търсят 3 години. И в двата случая, никой не те възпрепятства да кандидатстваш/ гласуваш  , но сериозно те ограничават- а спрямо другите деца в квартала,си е чиста дискриминация. Още повече,че няма преходен период .Според мен ,със сигурност ще падне до макс 1 год.,но няма да е за тази кампания Sad

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 07:26 от paulieM

# 693
  • София
И аз мисля, че няма да падне тази година. Което ме радва, де.

# 694
Кога е крайният срок за подаване на документи за кандидатстване?

# 695
# 696
Гледахте ли какво безумие даваха по новините!
Баща сезирал комисията по дискриминация, защото се преместили и малкото братче не можело да бъде в училището на кака си. Той бил в друг прилежащ район. Не разбирам, защо тоя баща не прочете първо наредбата и критериите и второ - защо телевизията не прочете наредбата и критериите, преди да се излагат в ефир.....и най-лошото - заблуждават много хора така! Rage

Още по- тъжното е, че хората писали наредбата също смятат така въпреки конкретни случаи в становищата, които подробно описват случаите, в които това не е така!

Давам конкретен пример - кварталите без училища в София!
При тях по-голямото дете НЕ е било прието по критерии близост на училище, защото никога не е попадало в район на училище!
Родителите обикновено са го избирали по месторабота! Или по-пътя за работа или в съседен квартал, ако е нямало наплив. За тези семейства критерия за брат/сестра е абсолютно безмислен - те не са били приети по критерий местоживеене по повече от очевидни причини.
За всички тези семейства новите критерии ги поставят на ръба на абсурда - вече пътуват достатъчно дълго заради едното дете, сега ще се наложи да пътуват по половин час заради другото  дете в коренно различна посока!

Конкретен пример е квартал Витоша и засегнатите само тук са над 20 000 семейства. Най-фрапиращото е, че квартала е разпределен извън административния район даже! Част от него е в Симеоново което значи минимум 1час път нагоре и обратно за всеки родител!

# 697
  • София
Да. Аз така бях разбрала, защото бях свидетел как обясняват на майка, която е в същото положение. Лично аз не съм се задълбочавала да чета по случая, защото за щастие не ми се налага. Който, каквото го засяга пряко, обезателно трабва да чете и между редовете буквално.

# 698
Здравейте,
Писах тук преди около месец , но ситуацията е много объркана и не знам какво да правя. Разведени сме с бащата  повече от 3 години и съответно аз почти веднага промених настоящия си адрес, но съм пропуснала да променя настоящия адрес на детето. Направих това едва миналата есен. Tъй като постоянния адрес ми адрес се водеше на жилище собственост на бившата ми свекърва тя беше   подала оплакване в полицията срещу мен, че не желае аз да се водя на този адрес и прехвърлих постоянния си адрес при братовчедка ми. Сега резултата е следния - детето влиза във втора група по уседналост в 81 СОУ и трета група в 55-то СОУ. В този случай има ли изобщо шанс  детето да бъде класирано поне в едно от двете училища? Определено аз държа да учи в 55-то, тъй като е много по-близо от вкъщи, а и отзивите за него са много по-добри. От друга страна 81-во е по - близо до работата ми.

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 09:16 от moonlight_80

# 699
  • София
Здравейте,
Писах тук преди около месец , но ситуацията е много объркана и не знам какво да правя. Разведени сме с бащата  повече от 3 години и съответно аз почти веднага промених настоящия си адрес, но съм пропуснала да променя настоящия адрес на детето. Направих това едва миналата есен. Tъй като постоянния адрес ми адрес се водеше на жилище собственост на бившата ми свекърва тя беше   подала оплакване в полицията срещу мен, че не желае аз да се водя на този адрес и прехвърлих постоянния си адрес при братовчетка ми. Сега резултата е следния - детето влиза във втора група по отседналост в 81 СОУ и трета група в 55-то СОУ. В този случай има ли изобщо шанс  детето да бъде класирано поне в едно от двете училища? Определено аз държа да учи в 55-то, тъй като е много по-близо от вкъщи, а и отзивите за него са много по-добри. От друга страна 81-во е по - близо до работата ми.
Детето няма как да попада в две училища по уседналост, особено когато са в различни квартали. Уседналостта се гледа само за адреса, на който в момента се води детето, не на предишните такива.

# 700
Може ако постоянният и настоящият адрес на детето са различни, какъвто ми се струва е случаят в момента.

# 701
Здравейте,
Писах тук преди около месец , но ситуацията е много объркана и не знам какво да правя. Разведени сме с бащата  повече от 3 години и съответно аз почти веднага промених настоящия си адрес, но съм пропуснала да променя настоящия адрес на детето. Направих това едва миналата есен. Tъй като постоянния  ми адрес се водеше на жилище собственост на бившата ми свекърва тя беше   подала оплакване в полицията срещу мен, че не желае аз да се водя на този адрес и прехвърлих постоянния си адрес при братовчедка ми. Сега резултата е следния - детето влиза във втора група по уседналост в 81 СОУ и трета група в 55-то СОУ. В този случай има ли изобщо шанс  детето да бъде класирано поне в едно от двете училища? Определено аз държа да учи в 55-то, тъй като е много по-близо от вкъщи, а и отзивите за него са много по-добри. От друга страна 81-во е по - близо до работата ми.
Детето няма как да попада в две училища по уседналост, особено когато са в различни квартали. Уседналостта се гледа само за адреса, на който в момента се води детето, не на предишните такива.
Детето се води на два адреса, защото настоящия и постоянния такъв са различни. Както вече казах с първия попада във втора група , а с втория в трета и шанса за прием е почти нулев. Просто се чудя в такъв случай с кой от двата адреса имам по-голям шанс за прием? Не мисля, че ще съм в нарушение, ако подам документи и на двете места? Определено нямам голям избор.

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 09:22 от moonlight_80

# 702
  • София
Шансът няма никакво значение. Няма как отсега да се разбере колко деца ще чакат за двете училища.

Кандидатствайте там, където искате да учи детето и чакайте до трето класиране. Говорете с директора и обяснете ситуацията си. Понякога помага.

# 703
Ако детето кандидатства в група 8.4,  при подаване на документите е необходим само акта за раждане, нали така?
Ще има ли някакъв контрол над директорите да не приемат деца по "втория начин"? Защото за детските градини има възможност, въпреки електронният прием. А и аз съм била свидетел как директорка приема, обяснявайки, че има право по нейно усмотрение и според броя на децата в групата.

# 704
  • София
Детето се води на два адреса, защото настоящия и постоянния такъв са различни. Както вече казах с първия попада във втора група , а с втория в трета и шанса за прием е почти нулев. Просто се чудя в такъв случай с кой от двата адреса имам по-голям шанс за прием? Не мисля, че ще съм в нарушение, ако подам документи и на двете места? Определено нямам голям избор.
Няма единна електронна система и няма какво да ви спре да кандидатствате и по двата адреса, но моят съвет е да не се ограничавате да подавате документи само в 81во и в 55то, особено предвид факта, че Шилер е в 55то и з там шанса клони към минус безкрайност. Подайте документи и в околните на тези две училища, дори да не са възхвалявани като елитни, визирам 128мо, 39то и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт