Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 824
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Още нямам отговор от СОС относно приложение 2 и липсата на нашия адрес и на още няколко на същата улица. Радвам се, че има хора, които мислят като мен, я обсъжданията тук само показват, че има нещо сбъркано изначално в целия грандиозен замисъл. Има два варианта да се реши проблема:
- ние, потърпевшите, сами да си направим система, така както в някои страни са решили да си правят нови конституции - народът да ги пише, а не самозвани политици или некомпетентни чиновници. 
- административно разпределение

Сега се е получило едно голямо недодялано нищо, а има толкова по-елегантни и справедливи начини за създаване на една издържана система, почиваща на определени принципи. Сега те са два - уседналост и близост до училището. Пак могат да са те, но облечени и прокарани със справедливи и точни критерии, а не обвити със субективни приумици. Формула дори може да се направи, за да няма ощетени, ако преди това сме се разбрали за водещите принципи. А ако не сме, тогава нека остане примерно само томбола и всичко да е въпрос на късмет или поредност на подадените заявление. Принципът "пръв дошъл, пръв взел" не съм го измислил аз, но той все още е приложим, а "крепостничеството" беше отменено даже и в Русия от Цар Освободител. Но защо наистина някой сега ще решава вместо мен кое училище ще ми е най-удобно като разстояние и не просто ще ми го предлага, а налага? И като как ще накараме тези училища да се поразмърдат и да разберат, че трябва да работят всеки ден за реномето си и да си придвижат по-нагоре в класациите, колкото и условни да са те.

# 121
  • София
Ето какво пише в Системата за прием:
"При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита
както посоченият в приложение № 3 на Системата,
така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете"
Не не, става въпрос за един и същ адрес, който при прием на първо дете е бил прилежащ, а сега при новото райониране не е.
Аз тук не виждам такова условие, адресът да е един и същ и на двете кандидатствания Thinking
На мнението на Yangdze съм.

Например едно семейство е живяло в Лозенец и първото дете е прието по прилежащ район. Местят се и сега, да кажем, живеят в Оборище с кандидат първокласник. Според мен второто дете ще може да кандидатства с два прилежащи района (един в Оборище, защото там му е местоживеенето и един в Лозенец, защото първото дете е било прието с критерий "местоживеене в прилежащия район").

Тогава в коя група ще попадне и с каква уседналост, че не ми е е точно ясно? Как ще определят в 8.1, 8.2 или 8.3 да го сложат? Уседналостта на настоящия адрес ли ще броят или тази на стария, по който е прието първото дете?

# 122
  • Sofia
Примерно в Лозенец им е постоянният адрес при бабата и дядото, а после в Оборище им е настоящият, на квартира. На всеки адрес се гледа съответната уседналост.
А ако са си сменили адреса, и аз не знам... губят това предимство най-вероятно.

И аз вече почнах да говоря глупости. Flushed
Май от СОС трябва да го изтълкуват, защото наистина не е много ясно.

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 13:59 от brin de muguet

# 123
  • София
Според мен се касае за един и същи адрес, който първо е бил разпределен към едно училище, а сега към друго и така ще си играе и уседналостта. Не знам защо, но с такова впечатление останах като представяше Чобанов тази промяна.

# 124
  • София
Трябва да се изясни. Защото в единият случай касае изключения и единици ще се възползват. В другия случай ще има голямо количество деца, които ще се позоват на предимствата на брат/ сестра,  когато са били приети е напълно логично да са в едно и също училище. И двете са разумни.
Защото за най - елитните училища,  децата от 4 та група + точки за брат/ сестра от допълнителните критерии няма да класират малкото дете със сигурност. Confused

# 125
  • София
Според мен се касае за един и същи адрес, който първо е бил разпределен към едно училище, а сега към друго и така ще си играе и уседналостта. Не знам защо, но с такова впечатление останах като представяше Чобанов тази промяна.
И аз така го разбрах. И примерно ако семейството живее в Младост, а голямото дете е прието в центъра, то малкото ще може да кандидатства в същото училище, но в група 8,4.

# 126
  • София
bganio, освен висенето пред училищата, което предлагаш, кои са другите по-елегантни и справедливи начини начини за класиране?

А "крепостничеството", за което говориш, е въведено по целия свят. И е приложимо за големи градове с много деца.

А за улиците, които липсваха, поне тези от становищата, общината ще ги оправи. Просто не бързат за никъде.

# 127
  • София
Трябва да дадат тълкувание, защото от една страна пише, че допълнителните критерии са в сила, когато кандидатите са в повече в съответната  група....от друга - прилежащият район на малкото братче може да са 2, в случай, че когато големият брат е кандидатствал, училището е попадаро в други прилежащи граници.

# 128
  • Sofia
Трябва да се изясни.
Защото в единият случай касае изключения и единици ще се възползват.
В другия случай ще има голямо количество деца, които ще се позоват на предимствата на брат/ сестра,  когато са били приети е напълно логично да са в едно и също училище. И двете са разумни.
Явно за втория случай ще трябва да се разчита само на 22т., което изобщо не гарантира прием на второто дете в училището на първото.

# 129
Страхотен аргумент в другите държави и градове имало, що и при нас да не е тъй.  Някъде по напред в коментарите, друга потребителка се чудеше защо пък собствениците на жилищата да не са с предимство, плащали били данъци?! Друг впечатляващ коментар, за познато дете полусираче, което имало чудесен втори баща. Така де, сигурно има и други такива, защо да се им се дава предимство? За многодетни бяха посочени примери с доста по големи деца, които сами се обслужват, така че на тях какво  им е по-трудно. Махнаха социалните критерии, какво пък толкова. Както беше казано удобството на твойто дете, нищо против, но след удобството на мойто. И понеже нас това сега ни устройва смело може да кажем м* та им на уязвимите групи, училището не е социална дейност, има осигурени  места за всички деца на територията на столична община. Няколко примера,  за по голяма нагледност.
1.Това, че качеството на обучение не е еднакво и пр. е ясно, но има райони с изключително да речем компрометирани училища. Добри за живеене, но заср..ни училища. Какво са виновни живещите на тяхна територия, че изсипват от автобуси гражданчета с привилегии, дето ги бутат до 7 клас, та да се научат да четат поне. За какво ми тая уседналост, клиниката дето е имал прадядо ми преди 100 години и прочие. Не е само нашия район, има още такива. Моля, ако има и други, които се намират за ощетени и дискриминирани от невъзможността за достъп до качествено образование, да пишат лс.
2. За уязвимите групи, два примера. Майка гледаща сама детето си, първокласник тая година. Живее в района на училището от 3+ години. Обикновено квартално, първа група   ще успее да влезе. Но тях това не ги устройва. Работи в другия край на града и няма, наистина няма кой да прибира детето в 5 часа. Многодетно семейство 3 деца на 7, 4 и 2г. работещи родители. Яслата е различна от детската градина, а училището в района им е окупирано.
( Преди 10г. не беше такова, после някъде, на някого се е родила брилянтната идея да заср.. мах. бр училища.) Ние, едно дете и двама родители, трудно успяваме да го вземем в 5 часа, да се оправят, дет се вика. Като не могат, да са му мислили по навреме, никой не им е длъжен държава, община още по малко обикновените хора с удобства.
И само да вметна от общината знаят колко има рег. на терит. но колко ще кандидатстват по пост. и колко по наст.няма как да знаят.

# 130
Сиренце, за рейтинг на училище - евентуално може да ти послужат резултатите от НВО, тук има за миналата година.
Рейтинг на учители - не съм чувала за такова нещо. Може да провериш дали има ден на отворени врати, някои у-ща организират представяне на учителите за 1-ви клас. И разпит на хора, чиито деца учат в дадено училище.
Допълнителни дейности - може да ги има изброени на сайта на училището, ина[video][/video]че звъниш и питаш. Всички училища предлага по нещо допълнително.

# 131
  • София
Аз самата, колкото и да чета забележката за уседналост в района, а не на последния адрес, не мога да зацепя какво искат да кажат. Толкова завъртяно е написано.

Това е като си бил в района общо примерно 5 години, ама миналата година те е изгонил хазяинът и си намерил нова квартира пак в същия район. Един вид все си в района и ти се зачита за първа група, въпреки че по документи може да нямаш на най-последния адрес 3 години.

# 132
Страхотен аргумент в другите държави и градове имало, що и при нас да не е тъй.  Някъде по напред в коментарите, друга потребителка се чудеше защо пък собствениците на жилищата да не са с предимство, плащали били данъци?! Друг впечатляващ коментар, за познато дете полусираче, което имало чудесен втори баща. Така де, сигурно има и други такива, защо да се им се дава предимство? За многодетни бяха посочени примери с доста по големи деца, които сами се обслужват, така че на тях какво  им е по-трудно. Махнаха социалните критерии, какво пък толкова. Както беше казано удобството на твойто дете, нищо против, но след удобството на мойто. И понеже нас това сега ни устройва смело може да кажем м* та им на уязвимите групи, училището не е социална дейност, има осигурени  места за всички деца на територията на столична община. Няколко примера,  за по голяма нагледност.
1.Това, че качеството на обучение не е еднакво и пр. е ясно, но има райони с изключително да речем компрометирани училища. Добри за живеене, но заср..ни училища. Какво са виновни живещите на тяхна територия, че изсипват от автобуси гражданчета с привилегии, дето ги бутат до 7 клас, та да се научат да четат поне. За какво ми тая уседналост, клиниката дето е имал прадядо ми преди 100 години и прочие. Не е само нашия район, има още такива. Моля, ако има и други, които се намират за ощетени и дискриминирани от невъзможността за достъп до качествено образование, да пишат лс.
2. За уязвимите групи, два примера. Майка гледаща сама детето си, първокласник тая година. Живее в района на училището от 3+ години. Обикновено квартално, първа група   ще успее да влезе. Но тях това не ги устройва. Работи в другия край на града и няма, наистина няма кой да прибира детето в 5 часа. Многодетно семейство 3 деца на 7, 4 и 2г. работещи родители. Яслата е различна от детската градина, а училището в района им е окупирано.
( Преди 10г. не беше такова, после някъде, на някого се е родила брилянтната идея да заср.. мах. бр училища.) Ние, едно дете и двама родители, трудно успяваме да го вземем в 5 часа, да се оправят, дет се вика. Като не могат, да са му мислили по навреме, никой не им е длъжен държава, община още по малко обикновените хора с удобства.
И само да вметна от общината знаят колко има рег. на терит. но колко ще кандидатстват по пост. и колко по наст.няма как да знаят.

А парите в общините (съответно за у-щата) не идват ли точно от данъците, които се плащат от хората с постоянен адрес?

# 133
  • София
Ама и наемателите плащат данъци. Техният ДОД отива в държавната хазна, а СО получава пари и от бюджета, не само от местните данъци и такси. Това може да се види на сайта на СО, има описано как се формират приходите и какви са планираните разходи.
И не че нещо, ама въртим и сучем и накрая пак си говорим кой е по-по-най... Щото СО си спазва принцип "разделяй и владей"...

# 134
Не знам , но си мисля, че тази година ще е по-лошо от миналата.
Наистина има някакви правила, но с изключение на едно малко малцинство родители, повечето са недоволни.
И смятам, че тази година ще търсят вратички дори и хора, които до този момент са спазвали правилата.
Няма сила, която да накара родител с поне малки изисквания към образованието, и да запишат детето си в училище, в което няма как детето му да получи дори средно качество образование.
Общината си изми ръцете за наша сметка, но тези, които са доволни изобщо не виждат проблем и определено са по-гръмогласни. Останалите се примиряват и търсят варианти да се спасят индивидуално....
Иначе за финансирането все си мислят, че само малка част са от местните данъци, иначе Общините  към които са махалите едва ли ще могат да оцелеят. Не знам към коя е Факултета, но оттам пари едва ли идват.

Общи условия

Активация на акаунт