Коя е тази, която кара бебето да спи по цяла нощ без да се буди?
Коя е тази стока, която го кара да не се тръшка за глупости?
И коя се справя с бебешкия пубертет?
На мен ми е трудно дългото майчинство, трудно ми е да възпитавам детето и да го направя човек, нищо общо нямат прането и готвенето. Те не са ми трудни въобще...
Бебетата, както и всички други хора, се будят по няколко пъти на нощ. Въпросът е да се научат да заспиват обратно. Ако бебето е свикнало да заспива с кърмене, ще търси кърмене на всяко събуждане. Но ако е научено с биберон, ще си смуче биберона и ще си заспива. Ето ти едно измислено удобство, което работи фантастично добре.
Друго - лампи с музика, които прожектират на тавана картинки.
Трето - вибриращ шезлонг, който замества носенето на ръце.
Четвърто - детето може да спи при родителите си.
Против колики има много техники, описани в книгата на д-р Карп.
Услугата, която помага на родителите да се справят с бебешкия пубертет, е консултация с детски психолог. Как да тълкуваме поведението на детето, какво всъщност се опитва да ни каже то, как да реагираме ние от своя страна и т.н. На всички тези въпроси може лесно да се отговори.
Децата никога не се тръшкат за глупости. Винаги има причина. Когато знаем причината, е лесно да се справим с тръшкането и дори да го предотвратим. Има достъпни специалисти по всякакви въпроси и можем да се обръщаме към тях винаги при нужда.
Топлата вода отдавна е открита и няма нужда всеки да я открива лично наново.
А това че две деца имат голяма разлика не значе, че голямото ще изгледа малкото.
Не съм чела всичките ви коментари в тази тема,но реших да пиша заради мамита които казват,че им е трудно (не оспорвам факта че е така) И така живота ми не беше лек (не се оплаквам).На 12год започнах да се грижа за брат ми когато се роди,защото майка ми реши че след като роди майчинството свършва и едно бебе няма грижи... Поех го на моите си плещи,именно защото знам какво е (и мен и сестра ни остави на баба ни да ни гледа ) Брат ми порастна но тя реши,че ще роди още едно дете (4-тото оставено някой друг да го гледа)с баба и и аз и с това се справихме,като своевременно учех. Имах си приятел с сериозни отношения и така на 17 забременях (тук някой може да започне с укорите).Тогава дойде и трудното решение,дали да уча,работя за себе си да се глезя и да ходя по дискотеки или да родя детенцето си? Доста мислих нашите не бяха съгласни,бащата на бебето беше до мен и искаше детенцето,но аз първо мислих какво искам аз.. И така реших,че ще ставам мама. Ходех на училище и корема ми ставаше все по голям,срамувах се,криех се но не се отказах. С подути крака и гадни контракции ходех и на училище и на стаж ... Дойде момента дъщеря ми се роди и спрях редовното си обучение преминах на изпити ... Не ми беше непознато всичко свързано с отглеждането,през деня се грижех за нея а през ноща учех! Спях до 3-4 часа но не се предадох,имах много трудни моменти с таткото защото нямах навършени 18год. и нашите не позволяваха да живеем заедно което за мене беше още по трудно и психически и физически! Малката направи 5 месеца а аз 18год. и си дойдохме при таткото..Заживяхме заедно той работеше през деня аз през ноща и се редувахме кой да гледа беба,за да си осигурим добър начин на живот,като не спрях да уча. Сега дъщеря ми е на 1г.и10мес.а аз съм бременна в 7 месец с още една принцеса,когато разбрах не се поколебах,защото до този момент бях минала през много трудни моменти и знам че ще се спрява,да трудно е спор няма. Много вечери когато си легна започвам да плача от страх дали ще се справя,но мъжът ми идва и ми казва хубавото тепърва предстои и наистина е така.. Такаче има много трудни моменти в живота от един бебешки плач.. Професията майка и домакиня е най-неблагодарната професия,но нали затова сме жени, за да носим по големия товар,а именното да се наричаме майки