Майчинството счетоводно-76

• 70 189
  • 759
  •   1
Отговори
# 510
  • В полите на Пирин планина
Ако това ще помогне, аз още нямам превод за април 🤔 (болничният ми лист е от 07.04-06.05.)

И моя и аз нямам още превод.
Понеже ми е първи болничен по бременност си мисля може би затова се бави... 🤔

Написах по-горе, че срокът за представяне на данни в НОИ от работодател за БЛ от м.04.2018 е до 10.05.2018 и след това се плаща от НОИ в срок от 10 работни дни.

# 511
Здравейте! Обръщам се към Вас с молба за съвет и съдействие, предвид краткият срок за реакция. Дъщеря ми е приета в детска ясла със започване през септември тази година. Тогава тя ще е едва на 1г и 1м, и освен всичко е с алергия към белтъка на кравето мляко, като не може да приема млечни храни.  Аз задължително трябва да се върна на работа, когато тя навърши годинка. Предвид крехката и възраст, търся вариант да прехвърля майчинството си след първата годинка на моята майка, която е работещ на постоянен трудов договор начален учител. Питанията са ми следните:
1. Ако запиша детето в указания срок (14-25 май), ще има ли пречка да се прехвърли майчинството при навършване на 1 годинка? Детето вече се води записано, но непостъпило още...

2. Какъв осигурителен доход (за пенсия) тече на майка ми в случай, че тя поеме майчинството? Предстои и пенсиониране след няколко години, и се опасяваме да не се отрази този отпуск на размера на пенсията.
3. Какви негативи тя може да очаква от страна на работодателя си? При излизането в този отпуск и при връщането?

Искрено и сърдечно благодаря за за Вашите навременни и компетентни отговори!

# 512
Здравейте! Обръщам се към Вас с молба за съвет и съдействие, предвид краткият срок за реакция. Дъщеря ми е приета в детска ясла със започване през септември тази година. Тогава тя ще е едва на 1г и 1м, и освен всичко е с алергия към белтъка на кравето мляко, като не може да приема млечни храни.  Аз задължително трябва да се върна на работа, когато тя навърши годинка. Предвид крехката и възраст, търся вариант да прехвърля майчинството си след първата годинка на моята майка, която е работещ на постоянен трудов договор начален учител. Питанията са ми следните:
1. Ако запиша детето в указания срок (14-25 май), ще има ли пречка да се прехвърли майчинството при навършване на 1 годинка? Детето вече се води записано, но непостъпило още...

2. Какъв осигурителен доход (за пенсия) тече на майка ми в случай, че тя поеме майчинството? Предстои и пенсиониране след няколко години, и се опасяваме да не се отрази този отпуск на размера на пенсията.
3. Какви негативи тя може да очаква от страна на работодателя си? При излизането в този отпуск и при връщането?

Искрено и сърдечно благодаря за за Вашите навременни и компетентни отговори!
Детото се води настанено в детско заведение, когато реално постъпи, а не когато е записано.
Няма как някой да е в майчинство( независимо Вие или майка Ви) и детето да посещава детско заведение. Има, но после връща с лихвите.
Ако става дума за София, постъпването на детето може да се отложи до три месеца, като се брои от септември.
При пенсиониране, времето за отглеждане на дете до 2 години се зачита за осигурителен стаж, но не се взема предвид при определяне на осигурителния доход.
За негативите от работодателя вероятно тя най-добре може да прецени какви биха били.

# 513
Благодаря ви, но не ви разбрах за някои неща..
"1. Ако запиша детето в указания срок (14-25 май), ще има ли пречка да се прехвърли майчинството при навършване на 1 годинка? Детето вече се води записано, но непостъпило още..."
Искам да поясня, че яслата я оставям за резервен вариант, ако нещо се случи с прехвърлянето на майчинство. Ясно е, че ще е или едното или другото, а не двете едновременно. Мисълта ми е, ще е ли пречка за прехвърлянето записано на ясла дете, което няма да тръгне на есен?

"При пенсиониране, времето за отглеждане на дете до 2 години се зачита за осигурителен стаж, но не се взема предвид при определяне на осигурителния доход."
Да разбирам, че по-ниския осигурителен доход няма да се отрази/вземе в предвид на размера на очакваната пенсия?
Благодаря още веднъж!

# 514
Здравейте, имам едно питане имам 41 дена отпуск , който ще започнат да текат от 13 юни , а след това веднага ми почва 45дена болничния преди термин, 2 мой приятелки който имат деца твърдят че ако изляза в болничен вместо в отпуск ще взимам след това повече майчинство Thinking  това вярно ли е ? Има ли нещо такова? И как е по-добре да постъпя?  Защото найстина съм объркана !

# 515
Здравейте, имам едно питане имам 41 дена отпуск , който ще започнат да текат от 13 юни , а след това веднага ми почва 45дена болничния преди термин, 2 мой приятелки който имат деца твърдят че ако изляза в болничен вместо в отпуск ще взимам след това повече майчинство Thinking  това вярно ли е ? Има ли нещо такова? И как е по-добре да постъпя?  Защото найстина съм объркана !
Вземет предвид факта, че за изчисляване размера на болничния, се смятат доходите за 18м назад и от резултата ще получавате 80%. За месеците болничен, при изчисляване на майчинството ще се ползва сумата, на база, на която Ви е изплащан болничния. Ако сте в платен отпуск, ще се вземе сумата, на която сте осигурена за съответните месеци. Тоест направете си груба сметка кое е по-добре за Вас. Обикновено няма голяма разлика. Ще си позволя да кажа, че аз пазя всичките си отпуски за след майчинството. Когато децата тръгват на ясла/градина определено си е нужно да можете да сте вкъщи (лично мнение, от опит с дъщеря ми)

# 516
Вземет предвид факта, че за изчисляване размера на болничния, се смятат доходите за 18м назад и от резултата ще получавате 80%. За месеците болничен, при изчисляване на майчинството ще се ползва сумата, на база, на която Ви е изплащан болничния. Ако сте в платен отпуск, ще се вземе сумата, на която сте осигурена за съответните месеци. Тоест направете си груба сметка кое е по-добре за Вас. Обикновено няма голяма разлика. Ще си позволя да кажа, че аз пазя всичките си отпуски за след майчинството. Когато децата тръгват на ясла/градина определено си е нужно да можете да сте вкъщи (лично мнение, от опит с дъщеря ми)
Да но шефовете се продадоха на друга фирма и исках да си взема отпуската сега, защото другите който ще са ни шефове мамата си трака и има шанс и ден да не видя от нея...

# 517
  • Варна
Да но шефовете се продадоха на друга фирма и исках да си взема отпуската сега, защото другите който ще са ни шефове мамата си трака и има шанс и ден да не видя от нея...
Могат и да ви я изплатят, ако няма как да я ползвате.

# 518
Детето ни ще почва ясла. Трябва ли да подам някакъв документ за това до работодателя? Знам, че от яслата подават сведения в Общината, но не знам дали и аз трябва да попълня нещо.
Бременна съм в 9 месец със скорошен термин, с което работодателят е запознат и знае, че няма да се връщам сега на работа.

# 519
  • Пловдив
Детето ни ще почва ясла. Трябва ли да подам някакъв документ за това до работодателя? Знам, че от яслата подават сведения в Общината, но не знам дали и аз трябва да попълня нещо.
Бременна съм в 9 месец със скорошен термин, с което работодателят е запознат и знае, че няма да се връщам сега на работа.

Нали в момента си в 45 дневен болничен???
Нищо не правиш за яслата.

# 520

Нали в момента си в 45 дневен болничен???
Нищо не правиш за яслата.
Да, в 45-дневния съм. Благодаря Simple Smile

# 521
Здравейте!
Имам бърз въпрс да видя дали съм разбрала правилно:
Ако съм работила на 8 часа, трудовият стаж съвпада с осигурителния, а ако е на 4 часа - не.
Така, на мен не ми достига 1месец и 13 дни за 12месеца осигурителен стаж.
Според вас, да чакам ли още месец два, за да ме запишат на работа, или да избързам и да го направя сега? (Все си мисля какво ще стане ако се роди примерно в седми или осми месец, а аз нямам стаж)
И последно, има ли смисъл сега да се осигурявам на повече пари след като от година и половина не съм работила?

# 522
  • София-Младост
Здравейте!
Имам бърз въпрс да видя дали съм разбрала правилно:
Ако съм работила на 8 часа, трудовият стаж съвпада с осигурителния, а ако е на 4 часа - не.
Така, на мен не ми достига 1месец и 13 дни за 12месеца осигурителен стаж.
Според вас, да чакам ли още месец два, за да ме запишат на работа, или да избързам и да го направя сега? (Все си мисля какво ще стане ако се роди примерно в седми или осми месец, а аз нямам стаж)
И последно, има ли смисъл сега да се осигурявам на повече пари след като от година и половина не съм работила?
За стажа е така.
Не си писала най-важното, кога ти е термина...добре е преди издаването на 45 дневния да имаш необходимия осиг.стаж. За да започне веднага да се изплаща обезщетение. Ако нямаш просто в началото няма да получаваш нищо, докато не "набереш" стажа.
За последното...абсолютно никакъв смиссъл няма, ще получаваш МРЗ.

# 523
Благодаря!
Терминът е 6ти Ноември.

# 524
  • София-Младост
Благодаря!
Терминът е 6ти Ноември.
От 25.09. излизаш в болничен, така че би могло от налато от началото м.08 да се назначиш.  Не пречи и по-рано, но са пари за осиг.вноски.
Или те назначават сега и ползваш болничен. Той също се признава за стаж.

Общи условия

Активация на акаунт