Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как мога да осиновя БГ - дете ако живея в Германия

  • 6 916
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Добър ден на всички,

така ми се разви живота че живея от 12 години в Германия. Аз съм на 34 години , мъж. С жената която живея не сме женени но ако трябва в името на осиновяването ще го направим. Аз имам българско и немско гражданство. Жена ми само полско гражданство. Тя е с около 13 години по възрастна от мене. Въпроса ми е как можем да осиновим дете от България ? Разбрах че имало международни и вътрешни процедури за това. Също така че България наскоро е опростила международните процедури за осиновяване. Някои има ли опит с такава подобна ситуация като моята ?
Благодаря ви за помощта
Ивайло

Последна редакция: пн, 05 мар 2018, 02:29 от Sharkoon

# 1
  • Мнения: 7 270
Здравей Иво, на сайта на Министерство на правосъдието можеш да намериш най-точната информация относно международната процедура.
За да осиновите двамата с жена ти трябва да имате сключен брак. В противен случай може да осинови само единият от вас. Като полякиня жена ти ще може да кандидатства само по международната процедура. За вътрешно осиновяване трябва да кандидатстваш само ти, с адреса си тук (ако имаш такъв) и да останеш в България поне един-два месеца - да подадеш документи, да минеш курс. Дали може при сключен брак да осиновите по вътрешната процедура трябва да попиташ в съответната дирекция по местоживеене (български адрес, например на твоите родители)

# 2
  • Мнения: 2
Благодаря ти за бързият отговор,

след като прочетох всичко си мисля че наѝ добре би било по вътрешна процедура да осиновя сам едно дете. Но така сигурно шанса ще ми е малък да ме одобрят. Знае ли някои как стои шанса при осиновяване ако официално мъж реши сам да осинови дете в БГ.

# 3
  • Мнения: 7 270
Рядко, но има мъже, които кандидатстват и осиновяват сами. Все пак вие реално сте двама. На по-късен етап може да сключите брак и съпругата да осинови детето. Ако немското законодателство позволява. По българското едно дете може да бъде осиновено от двама души, ако са в брак.

# 4
  • Мнения: 712
Здравейте! Във форума има много въпроси като Вашия, може да поразгледаге. Жалко, че всеки отваря нова тема и така информацията е пръсната..
Ето един пример: http://m.bg-mamma.com/?topic=1001841

Във Вашият случай, след като не сте сключили граждански брак, бихте могли да осиновите единствено самостоятелно по национална процедура. Но това изисква много организационни промени, защото трябва да декларирате, че живеете приоритетно в България. Ако нямате високи изисквания относно произхода на детето, да няма "характерните за етноса черти" и прочее глупости, според мене и като мъж може да не чакате дълго.

В Германия неженени могат да осиновят само в особени случаи. Подробности тук:
http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/stichwortverzeichnis,did=216370.html

В Германия има известни различия в организацията в различните републики и затова няма как са ви посъветвам, но в общината, в която съм аз, първо човек се обръща към Jugendamt - обикновено има Adoptionsvermittlungsstelle и при нас най-напред задължително се посещава Infoabend. Там се разясняват различните възможности за осиновяване. Има и посреднически агенции, които поставят строги възрастови ограничения, но това ще ви обяснят социалните на съответния Infoabend...

Значи първа стъпка е да потърсите инфо от вашето Adoptionsvermittlungsstelle. Или да кандидатствате в България сам.

Ако имате въпроси, насреща съм.
Успех!

# 5
  • Мнения: 2
Здравейте, живея в Германия със съпругът ми, той е също български гражданин. Искаме да осиновим детенце от България. Може ли някой да ми обясни какви са етапите и към кого да се обърнем.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт