Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да преминем от смесено хранене изцяло на кърмене?

 • 8 074
 • 5
 •   1
Отговори
 • пловдив
 • Мнения: 962
Здравейте,бебето ми е на 23 дена. Роди се 2620 кг,в 39 седмица, на третия ден беше 2480,и се установи по-висок хемоглобин при което един ден беше на система,след което ни изписаха 2530. Имах коластра,слагах бебето на гърда всеки път,изцеждах се, но след кърмене не беше спокойна и дохранвах с Ам . Първите дни гърдите ми бяха доста болезнени,възможно е да не сме успявали съвсем правилно да се кърмим. След прибирането вкъщи продължихме на смесено хранене,но всеки път давам от двете гърди и след като продължи да е неспокойна и да си "хапе" ръцете,давам АМ. Храним се на около 2'5 /3 часа.  Хубаво суче,но често заспива на първата гърда,трябва да се разбуди за да започне втората,понякога не дохранвам с АМ след това, но се буди много гладна -предлагам отново двете гърди,но има моменти в който се дърпа и плаче. Пробвах да се изцеждам с помпа,има случай в който успявам да събера 100 мл,но по -често около 60 мл. Обикновено след кърменето бебето изпива около 30-40 мл Ам,но понякога 50-60. От няколко дни забелязвам,че имам малко повече кърма,нощем може понякога едно хранене да е само кърма,но след това се събужда след около 1:30 ч,и като предложа гърдите само,става неспокойна и се дърпа, което налага да дохраня с АМ. За две седмици беше наддала 400 гр. Пия чай за кърмене, мисля че има ефект,но ми се иска да попитам как може да преминем само на кърмене?

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 130
Здравейте,
Моля, приемете най-искрените ми извинения - по ред причини значително време форумът не беше мониториран и нямаше публикувани нови отговори.
Надявам се да сте намерили информация и подкрепа за въпроса си на националния телефон на Ла Лече Лига България, на ФБ страницата или във ФБ групата Кърменето от А до Я.
Отново, искрени извинения за липсата на отговор и оставам на разположение, ако имате други въпроси за кърмене, захранване, отбиване и лактация.
(ЛЛЛЛ)

# 2
 • пловдив
 • Мнения: 962
Здравейте, благодаря много за обратната връзка.
Ние така и не успяхме да преминем изцяло на кърмене, но вече на 1 година и пет месеца все още се кърмим. От около месец, почти отказа АМ от шише и явно поради болезнено никнене на зъби зачестиха кърменията. Хапва и друга храна, но си иска и гърдата. Заспиваме така, нощем се буди за кърмене поне един-два пъти.
Затова сега по-скоро се интетесувам как плавно за няколко месеца да се опитаме да се отбием.
Първото дете се отби постепенно до 1,5г-просто кърменията доста се разредиха във времето, докато спряхме.
Сега обаче, кърменията зачестяват и отделно само така се успокоява да заспи, поради което ми е нужен съвет как да подходя за да имаме успех.
Благодаря предварително! 🙂

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 130
Отново се извинявам за същото - не успях да се подобря...
Не искам обаче въпросът да остане без отговор, даже вече да не е актуален.
Най-напред, искрените ми поздравления и възхищение, че се справяте така добре със смесено хранене! То е вероятно най-трудната комбинация, що се отнася до храненето на бебето и иска много отдаденост и решимост - браво на вас, че сте успяли да комбинирате и така добре да се справите!
Това, че на тази възраст и със смесено хранене бебето още търси и иска да суче,  даже по-често, показва, че и то много добре се е нагодило и му харесва много този режим Simple Smile
Обичайно и при смесено хранене отбиването е, както при изцяло на гърда, даже по-лесно, защото го има предимството, че бебето е свикнало да яде и АМ от шише, тоест няма да свиква тепърва с идеята, че има мляко, което е различно от маминото и не идва от гърдата.
Някои майки избират да отбият частично - денем детето да не суче, а да суче нощем, като така продължават да комбинират храненето с АМ от шише с предимствата на кърменето, като имунна защита, мастни киселини, подпомагащи развитието на мозъка, и не на последно място, успокоението, което сученето на гърда предлага.
Ако това не е желания изход, то постепенно намаляване на времето за сучене, разсейване, тактиката "не отказвам, не предлагам" често помагат за безболезнено, плавно отбиване. Или разбира се, може да се подпомогне от майката, като съзнателно и редовно ограничава времето, прекарано на гърда, докато се сведе до минимум и изчезне. Обичайно последно отпадат нощните, когато детето не е особено съзнателно в храненето си, което може би сте наблюдавали и с първото си дете.

# 4
 • пловдив
 • Мнения: 962
Благодаря много за съветите!
Все още се кърмим активно, но ще се опитам да разредя кърменията, макар, че на този етап все още не се получава.

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 130
Дайте време. На тази възраст децата преминават прз много промени, но връзката с гърдата и така с майката, е нещо като котва, която позволява на детето да се почувства сигурно в нещо, което не се променя и е там, когато му трябва.
Разбира се, с възрастта постепенно се научават да разчитат и на друг вид връзка, което може да бъде активно насърчавано, за да помогне на отбиването по-бързо. Например, подсилване на ритуала за вечерния сън - къпане, книжка, тиха игра, гушкане (или каквото правите във вашето семейство), с акцент повече на тях, отколкото на кърменето за приспиване.
Предлагане на храната, по възможност с цялото семейство на масата, преди кърменето - тя е предназначена да го измести, а храненето с цялото семейство е социална дейност, която помага на детето да разбере значението да се яде за удоволствие, различно от кърменето на гърда.
"Не предлагам, не отказвам" - когато детето поиска, може да суче, но майката не му предлага иначе. Обичайно добре работи след 18 месечна възраст и подпомага по-бързото отбиване. Комбинирано с разсейване - ако детето иска, първо се прави опит да бъде разсеяно, ако има повод да се смята, че търси да суче повече от скука или навик, отколкото нужда (например ако току-що е сукало), но това обичайно трябва да е внимателно, за да не се пропусне реална нужда от кърмене.
Много говорене, гушкане и прочее, за да свикне детето, че близостта с мама остава, даже без гърда.
Разбира се, вие знаете, че е съвсем нормално за дете на тази възраст да суче. Самостоятелното отбиване, водено от бебето, може да се случи на всяка възраст между 18м и 5-6г, но обичайно не настъпва преди 2 години (най-често е между 2,5-4,5 години). Това не значи, че всяка майка трябва да кърми, докато детето само реши, че иска да спре, това е танц за двама. Но е успокояващо да се знае, че е съвсем нормално, в реда на нещата и всъщност нашите прабаби редовно са кърмили децата до "късна" възраст, или до следваща бременност.
Можете да потърсите и най-близката Ла Лече Лига група до вас - срещата с други майки и бебета може да е много полезна и плодотворна. Вижте и ФБ групата на ЛЛЛ "Кърменето от А до Я", където също можете да обменяте мнения и опит с други кърмещи майки, както и подфорум Кърмене тук, където също има много интересни теми, а с търсачката могат да се намерят големи дискусии, които да бъдат полезни.

Общи условия

Активация на акаунт