Прием 1 клас в училища в София - новите правила?

• 1 443
  • 2
  •   1
Отговори
Здвавейте.

Наскоро ми разясниха т.нар. "нови правила" за прием на училищата в София от 2018. Ние вярно че живеем в държавата Абсурдистан и всичко може да се очаква, а май това се готви отдавна, но все пак доста се изненадах и моля някой да пише дали правилно съм разбрал за поредната гавра с материала. Та значи какво разбрах:

1. Училищата са вече по месторайон, всеки жилищен блок или адрес приналежи към едно единствено училище

2. Учениците са разделени на 4-категории в зависимост кога са си сменяли адресната регистрация, тези които са без смяна над 3+ години - 1ва категория, тези които са сменяли адресната регистрация 1-3 години, тези които са до 1 година - 3 категория, и 4-та категория които живеят в прилежащите райони.

3.  За ПГ в училището се давали 4 точки но това нямало голяма тежест защото те се взимали предвид само ако не се запълни училището с първите 3 категории (?)

4. местоработата от 2018 отпада като критерийй

5. няма други допълнителни критерии освен брат или сестра в училището

6.  директорите не могат да взимат никакви решения, променя се и финансирането и вече се плаща не на брой ученици а на брой паралелки (затова например в училището в Младост което преди мислех да се запишем броят деца за 2018 е намален с 10!)

То така какво се получава - по малко обявени места, намалено финансиране, никакъв избор, никаква мотивация за директорите да си вършат по добре работата, ако човек не му харесва училището не може да го смени, не може и да се оплаче за нищо или да има някакви изисквания (защото всички знаем какво става с тия дето много се оплакват) и ако после ти отровят живота на детето - не можеш да смениш училището!

Не ми е ясно също:

1.  Ако няма свободни места но не ти достигат точките за другите училища в общината (защото там си 4-та категория) какво става според гениите от общината?

2.  Ако си сменил адресната регистрация (до 1-година) и си 3-та категория и не ти стигат точките какво те правят? Ти пак не можеш да отидеш в друго училище защото там ще си с още по малко точки? Не трабва ли ако принципа е "един адрес - едно училище" винаги да те приемат? Тогава защо са изобщо тия глупости с точки и категории?

Моля някой който разбира повече да потвърди дали наистина е така. Ако има тук група които съдят общината моля дайте координати да се включа и аз.

# 1
# 2

Общи условия

Активация на акаунт