Рак на дебелото черво

• 99 340
  • 660
  •   1
Отговори
# 570
Daysy12, това е изключително добра новина! Всеки болен ще е доволен на такова заключение!
Дай надежда и кураж на нея! Hug

# 571
Здравейте! На майка ми й предстои операция. Още чакаме резултат от хистология, но според лекаря, съдейки по колоноскопия и скенер, образуванието (намира се на около 10см навътре от ануса) има голяма вероятност да е злокачествено. Майка ми е на 67 и от 1-2 години често страда от диария. Личният лекар предписваше пробиотици без особен ефект и едва наскоро я насочи към колоноскопия. Няма оплаквания като болки или кървене (всъщност случвало се е и да има кървене, но сравнително рядко). Лекарят държи на стандартна операция, а не лапароскопска.
И така, наясно съм, че всеки случай е индивидуален, но искаме да сме подготвени поне в общи линии какво ни очаква. Какво трябва да си приготви за болницата (хигиенни материали и друго необходимо), как протича възстановяването с приблизителни срокове. Всякаква информация или съвет ще бъде от полза. Благодаря предварително!

# 572
Bell_87,
Зависи в коя болница ще бъде. Те ще ви кажат дали се налага да носите нещо.

Майка ми на 5-6 ден след операцията ставаше и ходеше до тоалетната, която беше в коридора на отделението. След сваляне на конците се разхождаше сама до пазара и обратно, тоест минаваше поне един километър. Тя беше на 64 години тогава.

Прочети темата от началото и много неща ще ти се изяснят.

# 573
Здравейте, група! Надявам се, че всичките ви близки са добре.
Откриха на баща ми рак на ректума след колоноскопия в началото на месеца. Направиха хистология, както и ЯМР. Засега е стадирано като T3aN2bM0. Умерено диференциран карцином G2. Всичко досега правихме в Сити Клиник, там се срещнахме и с лъчетерапевт и се препоръча първоначална терапия лъче + химия на хапчета и едва след това операция.
Чета, че доста хора са минали по този път. Въпросите ми са дали при вас предоперативното лечение е дало добър резултат? И също моля за препоръки за добър хирург. Чета из фейсбук групи, питах познати лекари. Списъкът с имена расте, като съм сложила проф. Драганов и доц.Маринов от Токуда, проф. Антони Филипов от Иван Рилски, както и проф. Пожарлиев от Доверие. Колебая се и за ВМА, но за там чета смесени отзиви... Искам някой със солиден опит в оперирането точно на пак на дебело черво/ректум, защото чета, че ако операцията не е добре направена, има риск да се появят метастази след това... Други имена, за които чета из форумите са Маслянков, Сечанов, Бисер Петров, Велев... Най-много сякаш клонях към Драганов, но и там взех да попадам на особени мнения. Моля за искрено мнение от личния ви опит. Благодаря от сърце и бъдете здрави!

# 574
Здравейте, група! Надявам се, че всичките ви близки са добре.
Откриха на баща ми рак на ректума след колоноскопия в началото на месеца. Направиха хистология, както и ЯМР. Засега е стадирано като T3aN2bM0. Умерено диференциран карцином G2. Всичко досега правихме в Сити Клиник, там се срещнахме и с лъчетерапевт и се препоръча първоначална терапия лъче + химия на хапчета и едва след това операция.
Чета, че доста хора са минали по този път. Въпросите ми са дали при вас предоперативното лечение е дало добър резултат? И също моля за препоръки за добър хирург. Чета из фейсбук групи, питах познати лекари. Списъкът с имена расте, като съм сложила проф. Драганов и доц.Маринов от Токуда, проф. Антони Филипов от Иван Рилски, както и проф. Пожарлиев от Доверие. Колебая се и за ВМА, но за там чета смесени отзиви... Искам някой със солиден опит в оперирането точно на пак на дебело черво/ректум, защото чета, че ако операцията не е добре направена, има риск да се появят метастази след това... Други имена, за които чета из форумите са Маслянков, Сечанов, Бисер Петров, Велев... Най-много сякаш клонях към Драганов, но и там взех да попадам на особени мнения. Моля за искрено мнение от личния ви опит. Благодаря от сърце и бъдете здрави!
Здравей. Баща ми беше диагностициран с рак на ректума с разсейки в бял дроб. Предоперативна химиотерапия, радиохирургия и лъчетарапия дадоха много добър резултат. На последния скенер не се визуализираше нищо друго освен намалелия много първоначален рак на ректума. Направи вече и операция, но не съм сигурна, че мога да препоръчам хирурга. Иначе за предоперативните неща в Софиямед лекарите са много добри. Имайте предвид че в някои болници за операция лапаро или с робот не се плаща нищо, в други е от 3 до 8 000 например. Тоест изберете си лекар и ако се чудите между няколко в различни болници може да видите и цените.

# 575
Звучи обнадеждаващо! Ние започваме в Сити Клиник Токуда, дано сме взели правилно решение... Имаме време до евентуална операция, но искам да проуча добре хирурзите. Вече операция каквото препоръчат, че ще е оптимална. Как е сега баща ти? Simple Smile

# 576
  • тук и там
Моят баща го оперира проф.Драганов.Добър лекар е, баща ми е доволен.Година  след операцията,има полипи пак в дебелото черво и ще започва лъчетерапия.За това и не мога да дам мнение,просто е рано -мисля трябва да мине време за да се каже .Баща ми му има доверие,това за сега е най-важното.Как ще се развият обаче нещата занапред,никой не знае.

# 577
Проф. Драганов оперира и моя баща. Върнете се назад в темата, писала съм за него.
Доволни сме.
Успех в лечението и здраве на всички!

# 578
Изчетох цялата тема и какво ли още не... Обърквам се от толкова много информация. При някои след операцията нещата са стабилни, при други се появяват метастази след няколко месеца и просто се чудя дали е въпрос на късмет или има нещо пропуснато в пътя на лечението... Извинете за безумно звучащите разсъждения... Нека започне лъчето, че е мното стресиран какъв ще е ефектът при него и тогава ще видим кои хирурзи ще гоним...

# 579
  • тук и там
Моят баща понесе по-тежко май лъчето,от колкото самата операция.След 10тата се беше подпушил-илеус  или как се казваше това,едва го оправиха без операция.Не можа да продължи лъчето до края.Сега пак трябва да прави.Има ли значение кой и къде прави лъчето?Да търсим друга болница евентуално за предстоящата терапия,или не е от значение ?

# 580
На нас казаха, че не очакват големи странични ефекти освен раздразнение на мястото и лека диария... Аз избрах Недев в Сити Клиник на база отзиви, но не знам как ще е. Едва като започне мога да споделя и се моля да минава добре...

# 581
Изчетох цялата тема и какво ли още не... Обърквам се от толкова много информация. При някои след операцията нещата са стабилни, при други се появяват метастази след няколко месеца и просто се чудя дали е въпрос на късмет или има нещо пропуснато в пътя на лечението... Извинете за безумно звучащите разсъждения... Нека започне лъчето, че е мното стресиран какъв ще е ефектът при него и тогава ще видим кои хирурзи ще гоним...
Човешкият организъм е непредвидим. То от една боя за коса един е доволен, а друг получава тежка алергия...
Правете най-доброто, на което сте способни, четете, търсете второ и трето мнение при нужда и вярвайте в оздравяването.

# 582
  • София
Моят баща понесе по-тежко май лъчето,от колкото самата операция.След 10тата се беше подпушил-илеус  или как се казваше това,едва го оправиха без операция.Не можа да продължи лъчето до края.Сега пак трябва да прави.Има ли значение кой и къде прави лъчето?Да търсим друга болница евентуално за предстоящата терапия,или не е от значение ?

@Кайсия, моят баща е също с карцином на дебелото черво, опериран преди години, с почти завършен цикъл химиотерапия. Но споменаваш проблеми тип илеус при вас - как се справихте?

# 583
  • тук и там
Лежа е болница.Някакви системи му слагаха,успяха да го изчистят,но на косъм беше от операция пак.Не съм чак толкова в течение,защото живея в чужбина,та едно че информацията ми е от него,друго че ми спестяват доста,но тежко изкара лъчетерапията,това беше страничен ефект от нея.И за уринирането се беше подпушил,с катетър беше.На него химиотерапия не са му правили,само лъчетерапия.

# 584
Здравейте!
Туморен маркер СА 19-9 със стойност  23,5 при референтна 34 повод за притеснение ли е?
ПКК, СУЕ и ЦРП в абсолютни норми. Тестове на фецес - окултно кървене,първи слабо положителен (имам вътрешни хемороиди), втори тест - отрицателен. Калпротектин - отрицателен. Дифисиле - отрицателен.  Кандида - масово,паразити няма. Вчера минах ехография и всичко изглежда добре, но заради леките следи от кървене искат да направим колоноскопия. Ще потърся и второ мнение, но какво мислите за резултатите от ТМ? Четох,че се влияе от доста неща..

Общи условия

Активация на акаунт