Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 март 2018, 06:53 ч.

Ще кумуваме – помощ!!!!!

 • 14 292
 • 31
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте!
Поканиха ни да бъдем кумове.Присъствала съм на не една сватба,но винаги като гост.Приятеля ми е спокоен,защото наистина не знае,че кумовете не са просто гости седнали на масата на младоженците 😀.Аз за сметка на това имам бегла представа и искам да бъда до колкото може  перфектната кума,защото те са негови приятели и оказаха тази чест на мен,и кумуването ни ще бъде нашето общо начало на взаимоотношенията ни.Прочетох и статии за кумуване,които ми дадоха само яснота колко пари ще изхарча,но не и как протече всичко.Куми,помагайте!!!Разкажете за вашето кумуване ❤

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 09:52 от Редактор*

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 9 151
Какво точно те интересува?
Трябва като цяло да помагаш в подготовката за сватбата (освен ако не я прави агенция). Трябва да купиш букета на булката и воала. Подарък на младоженците. Кумът трябва да води едно от хората и трябва да вдигне тост за младоженците. Това е по правилник. Иначе - както се разберете с младоженците. 

# 2
 • Мнения: 1 931
За купуването на някакви неща май знаете. Общо взето булката ще Ви води и ще Ви казва какво е нужно. Емоционалната подкрепа, според мен, е много важна. Организирате моминско парти, егренско парти, речта на кума, евентуално може и речта на кумата и ще се надигравате. Може и с идеи да помогнете.
Като цяло бъдете до тях, те ще Ви казват когато има нужда от помощ.

# 3
 • Мнения: 307
Не съм кума, но да споделя какво ме огорчи страшно много от моята кума. Почти не си познавах кумовете- приятели са на свекърва ми. Та искаше да ми купи букет. Избрах си букет аз, тя го хареса и каза, че ще го поръча. Идват да ме вземат в деня на сватбата и аз получавам някакво разпадащо се нещо с полуовехнали цветя. Оказа се, че жената направила сама букета, "с много любов". Е, вече 4г да сме се засекли най-много 3-4 пъти. Не поддържаме контакт и не сме близки. Та съветът ми е да не проявяваш самоинициатива и да слушаш за всичко булката. Успех Simple Smile

# 4
 • Мнения: 606
Аз кумувах на най-добрата ми приятелка и ми останаха много хубави спомени. Виж, тя беше супер стресирана и нервна, но накрая успя да се поотпусне. Предварително се бяхме разбрали за всички подробности, бяхме запознали мъжете и уговорили кой какво ще подсигури. Тъй като живеем в чужбина нямахме възможност активно да участваме в подготовката, затова компенсирахме с каквото можем. За подарък си избраха хубав фотоапарат плюс пълен сервиз ножове, вилици и т.н. А на самото тържество бяхме през цялото време с гостите, кумът държа кратка реч, аз водих няколко хора и така.... 

# 5
 • София
 • Мнения: 1 508
Били сме кумове 4 пъти. Наистина е голямо уважение да те изберат за кум/а, но моят съвет е за всичко да се уговорите с младоженците и за нищо да не се опитваш да налагаш своя вкус или мнение. Може да дадеш съвет, но само това.
Всички 4 пъти е било различно. Първия път бяхме много млади и всичко мина малко на шега - обикаляхме двете с булката да избираме всичко, те се притесняваха да искат от нас да им купим разни неща, но се съгласиха от нас да са чашите, букета и венчето на булката и да платим наема на сватбения автомобил (сватбата беше студентска и мина приятно със сравнително малко гости и беше тип коктейл, а разменените подаръци бяха скромни - ние им подарихме избрана от тях машина за хляб, а те на нас кошница с оборудване за пикник, която ползваме и до днес). Втория път си беше класическа сватба (около година след първата - т.е. още бяхме млади и "зелени" и кумувахме на брата на мъжа ми) с големи шафери, малки шафери, цялото разкарване за вземане на този и онзи, тогава отново помогнахме на младоженците в избора, но не сме плащали нищо, защото родителите им искаха да поемат всичко от-до, а и в избирането се намесиха майката и свекървата, но не се стигна до ексцесии (даже свекърва ми беше избрала рокля за мен и костюм за мъжа ми, но бяха хубави и не се опъвахме срещу тях) - единственото без намесата на родителите беше нашият подарък към младоженците (резервирахме им 1 седмица почивка на море). Третата сватба беше преди почти 5 г. - наши приятели се ожениха след много години съжителство и с вече пораснала дъщеря и ... решиха да спазят всички модерни традиции - моминско парти, ергенско парти, цветова тема на сватбата, изнесена церемония, лимузини, коктейл след църквата и вечеря в ресторант на плажа след това, илюминации, бели гълъби и още много неща (предвид възрастта, финансовото им състояние и купищата изисквания, наеха агенция за организацията и се разбрахме наш ангажимент да е само плащането на моминското и ергенското парти, букетите - 2 броя, а накрая ги изненадахме и с техен семеен портрет, какъвто те бяха споменали, че искат). Четвъртата сватба беше най-скоро и беше възможно най-скромната сватба, на която сме присъствали (аз писах скоро за нея в друга тема) - в друг град, на обяд, без официални тоалети, в много тесен кръг, младоженците си бяха организирали всичко (то и не беше много, а само подписване и обяд с най-близките) и от нас се искаше само да присъстваме, а малко след това заминахме двете семейства заедно на почивка (това беше подаръкът ни).
Колкото и различни да бяха четирите тържества, от всички съм запазила хубави спомени, а с кумците ни от всички семейства поддържаме страхотни отношения. Дори с брата на съпруга ми и с жена му държим обща кантора, а с другите 3 семейства се виждаме и чуваме винаги, когато имаме възможност.

# 6
 • Мнения: 68
Аз съм била и кума и булка.
Когато кумувах, в деня на сватбата, първият ми ангажимент беше посрещането на младоженеца и неговото семейство у дома. Там почерпка, "канене", снимки и това беше. Пред блока врътнахме едно хоро, което поведох аз. По пътя към дома на булката кумовете трябваще да поискаме нещо от младоженеца, каквото и да е, а той беше длъжен да го изпълни - това беше много забавна и отпускаща част от мероприятието. После в дома на булката влязох първа аз и отидох при нея за кураж и да й сложа булото преди да се видят с младоженеца. В обредния дом кумовете общо взето стояхме до младоженците и накрая се подписахме. В църквата бяха други кумуве (кумът не беше кръстен), там ние си почонахме. На фотосесията и в ресторанта - нищо особено, водихме хора, кумът държа реч, надигравахме се за пиле и торта и танцувахме много.
Като булка имах най-страхотната кума Simple Smile Помогна ми най-вече психически и емоционално да преживея подготовката и емоциите около сватбата. Относно ритуалите и традициите, не се различаваха от моето кумуване, с изключение, че в църквата нашите кумуве стояха до нас, държаха свещи и обикаляха с нас около една маса Simple Smile
За мен най-важно е да не се налага чуждо мнение, очаквания, разбирания и т.н. Имай предвид, че в този момент бъдещата булка е много чуствителна и всяко малко нещо може да я засегне. Бъди наблизо по всяко време и откликвай на нуждите й доколкото можеш. Успех!

# 7
 • Мнения: 192
Здравей,

Кумували сме два пъти,но и двата беше напълно различно.
Според мен най-важното е да се разберете за всичко предварително,за да няма "Аз очаквах това,а се оказа онова...".
Първият път за всичко се бяхме разбрали,вторият се оказа, че булката искаше неща за  които  бях казала предварително,че не искам и не мога да поемам отговорност.
По принцип от теб като кума се изискват доста неща предварително, а в денят на венчавката по-скоро кумът има повече задължения.
Щом тя не е твоя приятелка,ще е малко по-трудно,но няма страшно.Предлагай им всичко и те ще казват да/не.
Това за което се сещам е:
Подарък за младоженците
Букет на булката
Моминско и ергенско парти(Не-българска традиция)
В денят на венчавката,младоженецът "взема" кумовете от дома им,т.е подготовка за кратко гостуване
Средства за "краденето" и "откупуването" на печенето прасенце(Ако има такова)
Избор на песен за първия танц на младоженците(Може да има и др, например: Пожелания в балони)
Хора
Успех Simple Smile


Здравейте!
Поканиха ни да бъдем кумове.Присъствала съм на не една сватба,но винаги като гост.Приятеля ми е спокоен,защото наистина не знае,че кумовете не са просто гости седнали на масата на младоженците 😀.Аз за сметка на това имам бегла представа и искам да бъда до колкото може  перфектната кума,защото те са негови приятели и оказаха тази чест на мен,и кумуването ни ще бъде нашето общо начало на взаимоотношенията ни.Прочетох и статии за кумуване,които ми дадоха само яснота колко пари ще изхарча,но не и как протече всичко.Куми,помагайте!!!Разкажете за вашето кумуване ❤

# 8
 • Мнения: 3 423
Щом не ви е близка булката, питайте я какво очаква от вас и кажете какво можете и какво нямате възможност да направите.

# 9
 • Мнения: 233
Здравейте!И аз да се включа по темата-със съпруга ми ще купуваме за втори път.Неговия племенник и приятелката му ни поканиха и ние приехме.Сватбата ще е е в провинцията.С булката се разбрахме ние да купим ритуалните чаши,свещите и украсата за тях,късметите за хвърляне и букета.Поръчала съм и табелки Младоженци за колата и гривните и бутониерите за шаферите.Помогнахме им в избора за халки.Скоро ще ходя и с младоженеца за костюм и обувки.Времето напредва и трепетите стават все по-големи.

# 10
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 311
Зависи как ще се разберете смладоженците.
Когато ние поканихме приятелско семейство да кумуват на сватбата ни ,предварително им казахме,че няма да ги ангажираме финансово.
Те помагаха при организацията на сватбата,но воала ,букета и чантата си ги платих аз.
Подаръци не сме си разменяли.
Но пък на сватбеното пътешествие и те дойдоха с нас.

Когато ние се съгласихме да кумуваме,също нямахме някакви финансови задължения.Включихме се в подготовката.
Разменихме си подаръци.Изпратихме младоженците на почивка за 7 дни.

# 11
 • Мнения: 12 611
Кумувала съм два пъти наскоро. Единият път с приятел,а вторият с мъжа ми. Питай каквото те интересува,ще се радвам да помогна. Иначе ролята на кумовете е важна разбира се. Отговорност но и е много приятно. Като разходи си е перо. Много зависи от ситуацията. Зависи какво се разберете с младоженците. На едната сватба платихме ритуала в църквата, букета за хвърляне,чаши и свещи,бутониери,букета на булката се купува от кумата(тя й го носи в деня на сватбата). В нашия край така се прави,тези неща ги поемат кумовете и така се разбрахме.
  Отделно си разменихме подаръци,разходи има и по тоалети,аксесоари за нас,организираш моминското парти, помагаш на булката. Най-голямото ми притеснение беше ръченицата, бях даже казала,че няма да играя. Но ми дойде настроение,те много настояха и се справих чудесно. Много се забавлявах.
На другата сватба ни казаха,че не искан да поемаме нищо, но аз настоях отново за букета и разни дребни неща.
Каквото се сетиш попитай, ще се радвам да съм полезна.
Като сума и двата пъти между 400-500 лв ни излезе всичко.

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 17:19 от Мис Каролин Бингли

# 12
 • Мнения: 3 774
Включвам се и аз в тази приятна тема, защото и ние ще кумуваме това лято.
За момента съм организирала почти моминското - знаем най-важното т.с мястото, резервирано е иии сме измислили подарък за младоженците.

# 13
 • Мнения: 312
И аз се включвам в темата, дори мислех да пускам такава тема.
Юли ще бъдем кумове с мъжа ми. Много нестандартна и модерна сватба. Ритуали няма да имаме. По-скоро ме интересуват идеи за тоалети и ми се иска да измислим оригинална изненада към подаръка за младоженците.

# 14
 • Мнения: 1 176
Най-добре питай тя какво очаква от теб. Нашата сватба беше щур купон, без каквито и да било обичаи или задължения и "трябва", единственото което искахме от кумовете беше да дойдат на време за подписите и да се забавляват.
Скоро ние ще кумуваме и ще е същото-купон. Младоженците също не искат нищо, за това ще подготвим няколко изненади.

Общи условия

Активация на акаунт