Много се надявам някоя от вас да е минала през подобни процедури и да сподели мнение и майстор/фирма, която да може да препоръча (такава, която да може да свърши работата на разумна цена). Ужасно ще съм благодарна

Благодаря !
Вашето направо ми звучи като песен ахахах
Доволни ли сте от алуминиевата дограма, прави ли ви конденз? Ние също не държим на терасата да е топло като цяло. От фирмата доволни ли сте и бихте ли я препоръчали, ако въобще още съществува
Какви са тези покриви като конструкция? Ами да, нашата тераса е 1,15м широка и тези крила ще отнемат почти цялото пространство като се отворят...Точно затова искаме с плъзгане. Вчера обикалях квартала, надявайки се да видя подобна тераса с плъзгащи прозорци на последен етаж (която да няма стени от 2та края и да не е зидана отстрани), но не видях нито 1 
. Иначе той не е и с плъзгане, така че не може много много да ми помогне.
И още нещо пропуснах: хубаво е да си направите изолация стиропор на стената на стаята външно на страната към терасата, която е. Иначе вътре може да избие мухъл. Най-доброто решение е и вътре да сложите гипскартон с вата.
Плочките- гранитогрес, да, но с понятието студоустойчив не бях запозната 
Както и да го мисля, 5000 лв за една тераска в панелен блок си е доста разход.. Ако не беше толкова грозно и тези стъкла които са на покрива не бяха тръгнали да се чупят, нямаше и да мислим за ремонт, нямаме проблем с това, че е по-хладно. Но сега с алуминиевата дограма наистина ако започне да избива мухал доста ще се ядосам
Надявам се с гипсокартон на стената между стаята и терасата да се избегне тази възможност.