Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са методите за изследване на щитовидната жлеза и щитовидните възли?
Какви са методите за лечение на хипотиреоидизъм?
Какви са методите за лечение на хипертиреоидизъм?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са методите за изследване на щитовидната жлеза и щитовидните възли?
Изследванията на щитовидната жлеза включват измерване на TSH, FT3 и FT4, антитела, както и ултразвукова картина на жлезата. Тези изследвания помагат да се определи дали жлезата функционира нормално и дали има някакви аномалии, които могат да обяснят необичайната й активност. Стойностите на TSH показват дали функцията на щитовидната жлеза е твърде бавна или твърде бърза. Хипотиреоидизмът, който е често срещан при жени над 55-годишна възраст, може да бъде открит чрез тези изследвания. Изследването на щитовидните възли включва ултразвук, който позволява откриването на аномалии, както и тънкоиглена биопсия. Биопсията се извършва за установяване дали възлите са злокачествени или има други проблеми.
-
Какви са методите за лечение на хипотиреоидизъм?
-
Какви са методите за лечение на хипертиреоидизъм?
Хипертиреоидизмът се лекува с антитиреоидни лекарства, които потискат производството на хормони от щитовидната жлеза. В някои случаи се налага лечение с радиоактивен йод за период от 6 до 18 месеца. Оперативна намеса може да се наложи при наличие на възли и неконтролируеми състояния, тъй като в 10% от случаите на щитовидни възли съществува риск от развитие на рак, което изисква хирургично лечение.
-
Как да се подготвя за тиреосцинтиграфия?
-
Какво представлява процедурата на тиреосцинтиграфия и как се извършва?

Нова съм тук! На 30г. съм.Та накратко за мен:това лято претърпях две операции на щитовидната жлеза. На първата операция биопсията ми показа умерено диференциран фоликулярен вариант на папиларен карцином с инфилтрация в капсулата,но без инфилтрация в жлезата. След тази диагноза проф. Димов беше категоричен,че трябва да се направи втора операция, за да се изреже цялата жлеза за да няма рецидиви. След втората операция ендокринолога ме посъветва да направя сцинтеграфия. Та вчера ми мина стингеграфията в НОЦ София и добри новини-нямам никъде разсейки. 🙆 Въпросът е,че имам значителен остатък от жлезата около гласните струни и трахеята,където не може да се изреже. Проф. Пиперкова,която е началник на отделението по нуклеарна медицина ме съветва задължително да направя един курс с йод аблация, за да сме сигурни,че йода ще изгори жлезата и след време няма да даде рецидив някъде другаде. Ендокринолога ми също е категоричен,че трябва да се направи,защото е по-малкото зло! Да потушим проблема на време,за да няма чудене дали ще има нещо,което да работи в мен и да даде расейки след време. Притесненията ми са,че не съм раждала още и ще се отложи във времето най-малко година и половина,но ми поставиха,така въпроса,че това е на дневен ред и да не си правя оглушки,преди всичко аз да се оправя,пък това няма да ми попречи за забременяване след време,просто ще се отложи,докато се стабилизират нещата.