Американски колеж - единадесета тема

• 92 564
  • 763
  •   1
Отговори
# 435
  • София
За статистиката - тест 30.14, есе - 9.50.

# 436
Да, има училище, което предпочита пред Американския колеж.
Успех с НВО и пожелания да ви приемат по първо желание!

# 437
Темата напреднала.... Сетих се, че днес е Денят за резултатите и реших да погледна... Честито  на всички - и на приетите, защото получават една възможност, а да имаш възможности в живота е безценно, честитио и на неприетите - за куража да пробват и куража да приемат резултата и да продължат напред.
Честито и на вече обявените тук студенти по Щатско, Нелсън, респект за постигнатото, Пенева, стискам палци, както и на другите родители на 12-токласници, как пък с един не се познаваме лично (май само с Пенева на една род.среща...)   

# 438
Здравейте.

Поздравления на всички приети и успех на резервите.

Следя от известно време темата, дъщеря ми е 6 –ти и клас и следващата година и предстои кандидатстване, ориентирала се е към АК. Проверявам възможностите за подготовка, но освен Лого – 3 не намирам почти никакви други опции.

В Лого – 3 ми обясниха, че хорариумът за подготовката е 300 учебни часа при старт на курса септември. Това би означавало 6 месеца без нито един почивен ден за детето и откровено казано не смятам такава натовареност за полезна.

Бихте ли споделили къде и как се подготвяха децата ви за приемния изпит? Освен школи има ли преподаватели, които бихте препоръчали.

Благодаря предварително.

# 439
  • София

Бихте ли споделили къде и как се подготвяха децата ви за приемния изпит? Освен школи има ли преподаватели, които бихте препоръчали.

Според мен подготовката е следната:

1/ Много добра подготовка по училищна математика  - разбиране на материала и бързина при решаване на задачите. За целта може да се работи по сборници като този на Коала прес, Просвета и пр. Може да се посещава и школа по математика при нужда;
2/ Добре е детето да потренира и задачи от състезания, като Европейско кенгуру например;
3/ Четене на разнообразни книги - по жанр, тематика и националност на авторите;
4/ Да намери теми за есета, да помисли върху тях и  да опита да напише есе за 30 минути.
Добре е после някой да го прочете и провери;  
5/ Да намери примерни есета, подходящи за тази възраст, и да ги чете.  Аз съм попадала на такива, но на английски;
6/ Да поработи върху четене с разбиране - например по тази книжка:
https://www.book.store.bg/p177259/chetene-s-razbirane-13-treniro … nia-cherneva.html

Според мен горното е достатъчно, като в 7 клас е добре да се направят 2-3 пробни изпита за трениране на формата, ако детето не ходи на математически състезания.

За есето е много важно първо да се разбере темата (или картинката), да се осмисли в пълнота, от различни гледни точки и тогава да се пристъпи към писане. Темите от тази и миналата година са добър пример - някои деца не са забелязали клавиатурата и респ. темата, а миналата година въпросът с посланието беше пропуснат от доста деца. Т.е. да не се пише на прима виста, а  да се огледа добре заданието.

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 17:29 от Prizma

# 440
  • гр. София
Prizma много точно е описала как родител може да подготви детето си! Аз бих добавила и решаването на тестове за интелигентност – има много такива онлайн и в книжарниците също има книжки с тестове за интелигентност от съвсем малка възраст, та чак до нашата.Nerd
Честито на всички приети!!! Стискам палци на резервите, да бъдат поканени! На онези, на които не им достигнаха няколко стотни, пожелавам успех на НВО и им пожелавам най-желаното от всички училища!

# 441
  • София
Ще дам информация, въпреки че съм адски афектирана:
Подготовка в Лого 3 от септември - БЕЛ и математика. На пробните там: в топ 5. Есе - първа от 104 деца. Пробни при Хасъмска - топ 10 на всичките. На изпита - есе 9.50.
Детето ми беше спокойно на изпита, отиде без стрес. Пълна отличничка от първи клас до ден днешен.
Така че подготовката е много относително нещо и към днешна дата аз много съжалявам за стреса, на който подложих детето си.

# 442
По повод информирането на родителите в АК...
Това получих по имейл (като част от месечния бюлетин на колежа):
Светозара Генова, училищен психолог:

"Идеята на нашия здравен курс е да се обсъждат ключови теми, които са важни за физическото, психическо и емоционално здраве на учениците и съответно за качеството на живота им както в тези години, така и по-нататък. През втория срок на осми клас курсът покрива теми като съня – какво представлява физиологично, защо е важен, как ни се отразява липсата му, какви навици е необходимо да си създадем, за да спим качествено; наркотичните вещества и различните форми на пристрастяване, в това число и към интернет и видео игри; и темата за агресията и тормоза.

По темата за зависимостите, училищният лекар, д-р Антоанета Георгиева, обяснява действието на веществата и механизма на пристрастяване във физиологичен план, а аз говоря от психологична гледна точка. Поканили сме и гост-лектор, който ще им разкаже подробно за видовете психоактивни вещества, за краткосрочните ефекти и дълготрайните последствия от тяхната употреба, за законовата рамка. За последната ни тема ще поканим колега психолог, която ще проведе ролеви игри с тях за агресията и тормоза, които нагледно, през личното преживяване, им показват колко е лесно да тормозиш някого и никой да не се намеси, какво е чувството и как трябва да се постъпва в такива ситуации. Това е важно, защото в тяхната възраст тормозът е честа проява, с която много деца не знаят как да се справят.

Стремим се тези часове да приемат формата на дискусия – насърчаваме учениците да задават въпроси, да споделят собствения си опит, да изказват мнения и да прилагат наученото."

Благодаря за тази информация, Ezhko.

Честито на всички приети деца и умната! 

В реда на мислите, изложени от мен по-рано, честито на НЕприетите деца.  Човек не знае какво печели, когато губи.  С размисъл в такива случаи по любимия ми цитат от Джефри Чосър: "Понякога, уви, така безумно, срещу съдбата ний роптаем шумно.  А тя ни дава, често без да знаем, дар по-голям отколкото желаем."  Хубав уикенд!

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 17:53 от mimi_block

# 443
Браво на приетите! На мои приятели детето е извън класирането, но ги чака сега НВО.

# 444
Eleksir, съжалявам. Нещо я е спънало, явно, все пак пробните са пробни, но изпита е друго нещо - обстановка, усещане, вълнение да не се изпусне мига, стремеж към концентрация...
Може би наистина ние родителите на моменти пренавиваме пружината и без да искаме амбицираме децата на всяка цена да дадат всичко от себе си и НЯКОИ от тях, стремейки се на всяка цена да го направят, всъщност допускат грешки, които друг път не биха допуснали...
Коментирали сме през годините назад във форума, че нерядко шанса на отлично подготвено дете с огромна мотивация само и единствено да учи в Колежа, готвило се година/и има по-слаб резултат от такова, решило да се пробва , пък да види какво ще стане....
Определено няма рецепта. Абсолютно индивидуално е, ако едно дете изкарва на прима виста 40% друго след курсове може да изкара 30%, факт.
И проблема е, че трудно някой може да каже какво точно ще изкара детето ти... Школата НЕ ГОТВИ за изпита, тя преговаря материала, какъвто е бил даван (условно, защото няма изтекли изпитни материали), учи на хватки, пропускани в общия  начален курс, симулира изпита като формат - въпроси, отговори, време, шаблони, и това е, но всъщност нерядко се наблюдава описаното от Вас - отлично представяне в школите и недостатъчно на изпита. И няма еднозначна причина - едва ли е материал или подготовка по материала, по-скоро е психика.
Не унивайте, всяко зло за доброо са казали мъдрите.
Прочее, на моя колежка дъщерята след 2 години в Испанската си държа английския и си продължи в Колежа, много искаше да учи там. Ако дъщеря Ви е още мотивирана догодина, може да опита по този начин.
Успех на детето на НВО, сигурен съм, че ще успее в най-желаното училище.

П.С. Не съжалявайте за причинения й стрес. В тази възраст са държеливи, а ведно със стреса, със сигурност е научила много. Не е било загубено време!

# 445
  • В офиса
Eleksir, чета те и не вярвам. Жалко че не можете да видите работата. В такива абсурдни ситуации единственото, което ми идва наум е да е разместило редовете на отговорите от едно място нататък. Не знам дали във формата на изпита това е възможно. Но, всъщност 108 е една добра позиция със (според мен) над 50% шанс за покана. Много малко са годините, в които местата се запълват и няма допълнителни покани.

# 446
  • София
Заради по-големия прием тази година очаквам да поканят резерви. Първите 10 вярвам, че имат сериозни шансове.

# 447
Според мен курсове за спец.подготовка не са необходими. Нужна е добра подготовка по математика (повече от училищна математика) + описаното от Prizma. Явяването на състезания по математика и пробни изпити за НВО помагат за намаляване на стреса. Посещение на отворените врати и запознаване с формата, както и съветите давани от колежа са супер ценни.

# 448
  • софия
Заради по-големия прием тази година очаквам да поканят резерви. Първите 10 вярвам, че имат сериозни шансове.
и аз мисля така!

# 449
  • София
Зная, че няма да ми повярвате. Но това е истината. И сега детето ми е в ужасно състояние. Забравих да добавя и няколко призови места по състезания и 8 място на ЕК. Както и да е. Животът е шарен.

Общи условия

Активация на акаунт