Американски колеж - единадесета тема

• 92 623
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря на Prizma, elementaK, shrekie и eleksir за споделените мнения във връзка с подготовката за кандидатсване.

# 511
  • София
Още двама завършващи колежа приети в USA по последни данни, единият от които в  Колумбийския университет... С това броят на завършващите колежа, приети "зад Океана" стават 7, от които 4 в "бръшляновата лига"...

# 512
  • Sofia
Записвам се да Ви чета.

# 513
Още двама завършващи колежа приети в USA по последни данни, единият от които в  Колумбийския университет... С това броят на завършващите колежа, приети "зад Океана" стават 7, от които 4 в "бръшляновата лига"...

Много благодаря на Hellsun, че писа, защото няма никаква статистика никъде каква точно е успеваемостта по критерий бръшлянова лига на випуските.  4 деца от випуск 143 си е 2.8% май. 

Което, обаче, не значи че няма да станат образовани хора в други университети другите деца.  Успех на всички завършили.  Аз не бих искала да съм кандидат-студент сега.  Твърде голяма отговорност е да избереш какво да учиш и често е определящо за дълго време от живота ти.

Hellsun, къде учеше детето ти преди да отиде в АК?

# 514
  • София

Здравейте mimi_block. В математическата гимназия в град Бургас... Не е вземал частни уроци, нито е карал подготвителни курсове. На изпита за АКС се яви със знанията си от училище...

# 515
А какви са пътищата на останалите деца? От споделено тук разбираме, че в САЩ са приети 7, няколко във Великобритания, но това са малка част от един випуск от 100+ деца? Thinking

# 516
E, все пак е още началото на април - за Холандия става ясно на 14-15 т.м., за Германия се кандидатства с получената диплома и резултати има до август, за Австрия също е рано, за Италия мисля че още тече срока за апликациите... Както и за Франция, там е до края на март, началото на април, а тепърва ще се чакат отговори. Има време, на сайта може да се види къде се реализират питомците.
Колкото до Острова - предполагам, че както и досега през последните години, най-много ще учат там. При това много опитват на няколко места и се определят в един момент кое предложение да приемат...

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 23:20 от StefanB

# 517
  • София
Подкрепям мнението на СтефанБ. Знам за ученик, който е в waiting list на американски университет, имаоферти от 2 британски, но ще решат след окончателния отговор от САЩ.

# 518

Здравейте mimi_block. В математическата гимназия в град Бургас... Не е вземал частни уроци, нито е карал подготвителни курсове. На изпита за АКС се яви със знанията си от училище...

Hellsun, какво според Вас даде на сина Ви колежа, което е различно и не можеше да се получи от математическата гимназия в Бургас?  Аз мисля, че списъкът на дни на отворени врати в градове извън София са показателни.  Има много талантливи деца, които са добре подготвени от добри училища в провинцията.  Синът Ви получаваше ли стипендия в колежа?  Разбирам, че Вие сте доволна от образованието на сина си и щастлива с реализацията му в университет сега. 

# 519
  • София
Здравейте, имам въпрос.
Ако някой от Вас е получил намаление на таксата поради ниски доходи, доколкото видях това намаление е само за годината. Следващата година успяхте ли да запазите въщото намаление - при същите доходи.
Не зная дали се изразих добре. Какъв е шанса да ни дадат намаление в таксата през първата година и после тя да стане непосилно висока за нас.

# 520
Здравейте, имам въпрос.
Ако някой от Вас е получил намаление на таксата поради ниски доходи, доколкото видях това намаление е само за годината. Следващата година успяхте ли да запазите въщото намаление - при същите доходи.
Не зная дали се изразих добре. Какъв е шанса да ни дадат намаление в таксата през първата година и после тя да стане непосилно висока за нас.
Не виждам такъв шанс. За сериозни промени във финансирането съм чувала само в обратната посока, при сериозен срив във финансовото състояние на семейството да се увеличи драстично финансирането.
При нас дохода малко ми се вдигна, финансирането остана почти същото. При записване на ученика в Колежа тъкмо приключвах с майчинството и започнах работа, т.е. те имаха ориентир не само година назад, а и текущ доход който се запази, т.е. яниари-март беше с доход който продължи да е средмомесечно същия и следващите години.  (5% увеличено финансиране, т.е. 5% по-малко самофинансиране, което май почти точно покриваше разликата в таксата от година за година).

mimi_block, не съм Hellsun, но познавам синът й, та ще си позволя да дам малко информация (рядко влиза в последно време) - момчето е с участия в мюзикъла през всичките години в АК, клуба по драма на английски език (има и на български), пише - и на български и на английски, хуманитарен профил е, започна да свири и на пиано (не знам дали само с консултации при учител в АК или и допълнително) като вече няколко години участва на класическите концерти... не съм запозната с участията му в другите клубове (точно кои не знам), но не се ограничаваше само с мюзикъла и драмата Wink И едновременно с това си поддържа интереса и към природните науки (видно от избраните  minor&major при кандидатстване). Това дали би било възможно в ПМГ... де да знам!

А за "с реализацията му в университет": "децата" още не са се записали, някои още не са си получили всичко оферти, а и не са решили "а сега накъде?!?" и тепърва ще разбираме дали този "прием" е равен на "реализацията", която те искат. Те вече са млади хора със собствена визия за своето бъдеще. За нас нещо може да ни се струва "прекрасна възможност", а за тях да е "Добре, де! Става! Но ме отдалечава/отклонява от това което искам за себе си!". Та най-рано следващата пролет ще можем да споделим, кой колко е доволен от избора си Simple Smile

# 521
  • София
peneva_a , Много благодаря!

# 522
Та най-рано следващата пролет ще можем да споделим, кой колко е доволен от избора си Simple Smile

Което също може да е преходно. В тази възраст спокойно може днес да си щастлив от ситуацията, а утре да решиш, че не само може повече, а всъщност да откриеш съвсем нови цели, немислими до тогава.
Пример -  девойка от класа на голямата ми щерка - завърши в Лондон икономика с френски, направи стажове в две банки, започна работа в Ситито, изкара близо година в инвестиционното банкиране и каза - не, това не е за мен... Записа втора магистратура в Париж , там е двегодишна, изкара я, сега живее и работи там в област, която няма нищо общо с банките...
Е, и до човека си е , разбира се, някои от 12 годишни искат нещо определено, имат мечта и я реализират, други са цял живот мечтатели.
Кое е за предпочитане е трудно да се каже, важно е всеки да е в хармония и да е щастлив с постигнатото...

# 523
Малко разнообразие в забързаното ежедневие с Клуба за българска драма на децата от Колежа:
"Заповядайте тази събота на "Характери" по Чудомир и споделете с чудните ученици-актьори от Клуба за българска драма 75 минути хумор и добро настроение, в Дома на науката и техниката, Раковска №108 - от 17 или 19 ч.!"
Скрит текст:

# 524
  • София
Билети на място ли се купуват или от Колежа?

Общи условия

Активация на акаунт