Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 67 031
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Skandity, явно си имаш и ИР, и Хашимото, изследванията и оплакванията ти това показват. Определено ще ти е от полза да ограничиш въглехидратите, както те посъветва и Cioccolata. Цинкът ти все пак е доста близо до долната граница, няма да е излишно да взимаш добавка, например цинк под формата на Пиколинат, до 20-30 мгр. Виж и желязото как е, много е вероятно да си с изчерпани депа (нисък феритин).. за коса и нокти се сещам още за Биотин и вит. А, може би. Колагенът има много ползи, никога не е излишен.

А, ако не се намери лекар, който да ти изпише хормон и да разбере, че не си добре въпреки "показателите в норма", може да опиташ на своя глава.

Neji_s, тя беше казала, че няма време за форума напоследък, все пак е с две малки деца. Wink

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 11:46 от veseto5775

# 226
Здравейте мили дами! 😊
Преди седмица си пуснах профилактипно ПКК +хормони +урина. Всичко беше наред освен TSH, който беше 0.009... Ендокриноложката ми изписа Тирозол от 5 mg 2х1. Вчера ходих за ново изследване само на хормони. Покоазателите са следните :
fT4- 60.675 (мин. 32.77, макс. 63.14)
ТSH - 0.033 (повишило се е леко след приема ми на Тирозол около 6 дни)
МАТ- 151,404 (max : до 30)

Днес ги погледна и ми изписа с Тирозола да пия и Преднизолон от 5mg (за 10 дни пак 2х1; след това пак кръвно изсл.).. Та въпросът ми е: Пили ли сте тази комбинация, как се чувствате.. Аз съм на 20 год. и сега разбирам за този мой проблем. Според вас трябва ли да отида при друг ендо за второ мнение преди да започна 10-те дни на кортико? 🤔😨😓

# 227
Изследванията  TSH,  Ft3, Ft4  има ли значение в кой ден от МЦ се правят?

Аз имам едни в норма /според мен/ ,  но  напоследък все по -често започнах да преглъщам трудно, да се задушавам докато преглътна  и това плюс още някои симптоми ме кара отново да се замисля дали пък нямам проблем с  ЩЗ.  Ще се самоиницирам и този месец да пусна пакета от трите показателя и вит. Д.

# 228
  • София
Деня няма значение само да е чист без менструално кървене.

# 229
Пуснах си изследвавия ето резултатите

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TSH       2.718       uIU/ml     0,35 - 4,94   
fT4       0.9       ng/dl     0,7 - 1,48   
fT3       2.01       pg/ml     1,88 - 3,18

Добре са нали.? Но аз се чувствам все така изморена ,и имам косопад Confused и нямам апетит.Дали да не взема някакви витамини.?

# 230
Ами всъщност не са много добре Sad , като за симптоми са. ТСХ е добре да е към и под 2, а фт3 и фт4 са ти на долна граница - жлезата не работи оптимално. Витамините не си ли ги изследвала? В края на зимата е много вероятно да си с дефицит на Д, ако не си приемала добавка, а пък умората си е класика за дефицит на В12. Освен това, ако се държат към горна граница, витамините подпомагат и жлезата, твърдо съм "за" приема им. Но все пак трябва да знаеш нивата към момента, за да се определи дозировката - за поддържане е една, при дефицит друга. Особено за Д - не трябва да има предозиране.

# 231
Моите са в други мерни единици и не мога да се сравня.  Но са в средата на рефернтните от лабораторията.  TSH  чета много мнения, че трябва да е под 2 ,  mkLu /ml ли ? Аз съм с 2.22 mklU/ml

# 232
По резултатите на nelly13 и реф. стойности на лаб. - средата е за фт4 - 1,09 и за фт3 - 2,53, така че нейните стойности никак не ги виждам да са в средата.

# 233
Себе си имах предвид,  че  съм около средата. В12 май е  нисък
Скрит текст:

тук  кръв,  липиден профил и глик. хемоглобин 
Скрит текст:

# 234
Да, нисък е В12 - в тази мерна единица ти трябва да е над 350. Трябва да внимаваш и с лошите мазнини (хидрогенирани, термично преработени) - VLDL е съвсем близо до горната граница.

# 235
Благодаря за мнението. Това VLDL до сега не бях разбрала как да го тълкувам.

# 236
Извинявайте ,но за моите резултати не разбрах точно какво не им е наред.??Sad

# 237
Нели, хормоните ти са в норма, но са неоптимални, затова не се чувстваш добре. ТСХ е добре да ти е под 2. ФТ4 и ФТ3 е добре да са към средата на реф. граници, а според много автори - дори по-близо до горната граница. Но разбира се, за твоето конкретно състояние може да има и друго обяснение, например анемия или някакъв друг дефицит.

# 238
  • Варна
Здравейте, позагубих се малко от темата, но дойде редовната ми контрола и влизам да ги пообсъдя с вас ...
Малко не прецених точния ден за контролата, но поради ред причини нямам време да я отложа, и затова пуснах сега , т.е. в ПМС съм и очаквах ТСХ да е завишен, но такава стойност -не , а и този път много леко карам ПМС -няма ги болките в гърдите, сърцебиенето и тн, което обикновено си е налице  и ми подсказва винаги,че ТСХ е скочило, но после си влизам в ритъм , без оплаквания

Цялата зима, т.е. от октомври съм на 37.5мг Еутирокс, обаче тогава ТСХ се въртя около 3 и не вдигнах дозата
Ето днешните
FT3    3.35   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4   12.00   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH 6.33   mkIU/ml    0.27 - 4.20
Незнам дали да скоча направо на 50мг, или да редувам 37,5 и два дни в седмицата, вторник и събота примерно, да пия 50мг, но със сигурност трябва да я вдигна ...

Нещо ,което ме зарадва е, че за по-малко от 3 месеца (от 29януари до 14 април) съм успяла да вдигна вит Д, който тогава беше 7,73ng/mL , а сега е Витамин D ( 25-Hydroxyvitamin D )   23.91   ng/mL , но продължавам с капките, само че ще ги намаля от 10 на 6 капки .И аз , както някой друг беше писал в темата, усетих подобрението в съня, започнах да спя по-дълго и по-спокойно

И конкретно към Cioccolata , бих те помолила за коментар по холестеролния профил , ако ти се занимава , разбира се Grinning
На предишната контрола -29януари Триглицеридите бяха 1,45/0.6-2.20/ , а общия CHOL 5.10/3.20-5.60/
Днес 14април , доста по-разширено е изследването ...

Холестерол ( CHOL )   4.18   mmol/L   3.20 - 5.60
HDL-Холестерол   1.45   mmol/L   1.17 - 2.07
LDL-Холестерол   2.37   mmol/L   1.81 - 3.88
VLDL-Холестерол   0.36   mmol/L   0.00 - 0.26
Триглицериди ( TRG )0.66   mmol/L   0.60 - 2.20

Радостното е, че триглицеридите са доста паднали, но пък е видно, че лошия холестерол ЛДЛ е по-висок от хубавия ХДЛ...Сега на къде ? Т.е. оптимално или не ,е положението в случая ?
На фона на предишната контрола общия Холестерол е паднал, може би заради ниските Триглицериди ...

# 239
Здравейте!
И аз да се включа по въпроса с мастния профил.Малко предистория..с менопаузата дойде високия холестерол–8.6.Започнах диета но свалих само до 7.6.По настояване на личната започнах да пия станини...свалих го на 6.
От осем месеца започнах вегански режим на хранене..само растителна храна и спрях станините.Ето резултатите от вчера.
Глюкоза–4.64 /3.3–6.4/
Общ холестерол–7.09 /2.3–5.2/
ХДЛ холестерол–1.9 /0.9–2.7/
ЛДЛ холестерол–4.54 /по–малко от 4.7/
Триглицериди–1.42 /0.5–2.3/
АСАТ–18 /до 38/
АЛАТ–14 /до 31/
А сега накъде?Да започвам ли пак станините?Явно с внимателно хранене и диета няма да станат нещата...
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт