Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 339
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, майка ми от много години е с оплаквания, типични за Хашимото и може би ИР. Постоянно се оплаква, че не може да стане, че и се лежи, че е дебела и тежка.
При всеки мой опит да я помоля да пусне изследване се случва едно и също: зверска агресия към мен, крещи обидено.,казва че всичко е от възрастта и, че е изморена от работа и отчаяна, защото животът и е скапан. После рев, и накрая аргументът, че няма пари за изследвания (това не е вярно, а извинение).
И нещата продължават, ежедневно мрънкане и никакво желание да видим откъде идва проблемът.
Имате ли идея как да я убедя да направи нещо?

# 661
Вероятно се плаши от резултатите, които може да не са добри. Опитай се да я включиш в някоя кампания, например сега има дни на ЩЗ, разни семинарчета по здравословно бля бля, или пък й кажи че от работа ви пращат, да те придружи в лабораторията да не си сама, и й пусни и на нея...с две думи- прилъжи я с нещо. Друг вариант, идете на диетолог. Д-р Ригов взима скъпичко, ама пуска точно такива изследвания, ако нямаш готови, да види дали проблема ти е здравословен или само хранителен режим.

# 662
Обясни ѝ, че като се открие причината с малка намеса за лечение ще усети чудеса и ще си върне предишния живот.
Успех!

# 663
Morning Sun, ако тя не пожелае, нищо не можеш да направиш общо взето. Лично аз, показвайки безусловната си любов, бих й казала директно да спре да се самосъжалява и да вземе здравето си в ръце, най-малкото, защото искаш да имаш жива майка до себе си. Хашимото е коварно и подмолно заболяване от гледна точка на психиката и съсипващо целия организъм от здравословна. Излезе ли един хормон извън граници, цялото тяло и останалите хормони излизат от ритъм. Каквито и да са резултатите, с хаши се живее нормално. Взимаш ли си хормона, качеството на живот е както трябва. Обясни й, че една ИР, ако се развие в нелекуван диабет, нещата могат да станат грозни, тежки и болезнени - хемодиализа, гангрена, рязане на крайници. Няма да се извинявам  за директния изказ, защото това е реалността. А дори и да няма пари, предполагам, че ти си готова да помагаш, за да запази здравето си. Личният лекар дори има право да й пусне ТСХ. Избягвам съвети, защото всяка ситуация и съдба е много лична, но самосъжалението убива. Всеки има нужда от морален стабилен гръб и малко разтрисане като вземе много да плаче за себе си. Хаши не е нито страшен, нито смъртоносен, но нелекуван води до неочаквани резултати. 😉

# 664
  • Перник

Да питам и аз, виждам, че сте говорили за ИР.
Винаги на гладно захарта ми е около 4.5 макс 4.8. Сега е над 5. Възможно ли е да е от това какво се е хранил предната вечер човек. И този НОМА индекс в моя случай какво тр да ми говори?
Благодаря предваригелно.

# 665
Здравейте! Днес бях при лекаря - няма да пия лекарства, само трябва да се следя през определено време. Подпитах го за режим, тренировки, добавки... Ами според него няма никакъв смисъл да изключвам храни, да си спортувам щом се чувствам добре, а ефектът от добавките не бил доказан, така че да не прекалявам. Подобно мнение съм чувала и от друг ендокринолог - че цялата истерия покрай глутена и био храните обслужват интереси извън здравето на пациентите. Ха сега, де?!

# 666
~Tony~, и аз така направих, за съжаление нещата доста се влошиха. Съжалявам, че не започнах лечение като видях, че ТСХ ми е около 3. На твое място бих направила втора консултация при някой от препоръчаните тук ендокринолози. Не съм специалист, но от опит - отлагането на лекарствата води само до влошаване.

# 667
Благодаря за съвета, ще потърся и друго мнение. Иначе аз твърдо вярвам, че храната влияе върху всичко. Два дни вече не съм яла глутен и захар. Мисля да се придържам в голяма степен към принципите на ВМ НВД.
Не се сърди, човече, пиши след прегледа в четвъртък. А ако искаш сподели как се развиха при теб нещата, за да се стигне до тук?

# 668
Че има истерия и е "модерно" да се храниш безглутеново и БИО, така е, но обикновено хората не минават на такъв режим на хранене, ако са здрави и се чувстват добре. Или единици са тези, които го правят. Повечето стигат до това хранене след като вече се е случило нещо, не се чувстват добре, било покрай някакво заболяване, проблеми със стомах и черва, напълняване и т.н. А че производителите се възползват от случая и продават иначе евтини храни доста по-скъпо, това е друг въпрос.
С добавките е същата работа. Хората, които започват да ги приемат, усещат ползи от приема им и не им е нужна някаква статистика, или някой да им доказва, че именно тези добавки са полезни за тях. Те сами виждат резултата.
Първият ми ендокринолог единствено ми каза да изключа белите убийци Simple Smile Захар, брашно, ориз... Не е много, но пак е нещо, на фона на много други, за които и това е безсмислено. Да не приемам газирани напитки, да избягвам сладкиши и да ям повече пресни храни. Това на фона на леко повишена сутрешна захар и налично автоимунно заболяване.
Не мога да приемам куп добавки, но периодично приемам някакви, според случая. Не всички споменати за нашите заболявания, но поне една част. Периодично съм приемала Геритамин (А и Е), по дълъг период само на Е, витамин Д, Милгама (В1, В6 и В12), но се споменават ползи и от други В витамини). Милгамата не е най-добрият избор и излиза доста по-скъпо, за сметка на други В комплекси, закупени от чужди сайтове, но при мен даваше положителни резултати. Омега 3 - 1000 мг, Магнезий, Витамин С - 1000 мг.
Може за начало да се проверят нива на витамин Д, В12, за които често се споменава, че са в занижени стойности при нашите заболявания и в 90% излиза така. Да се знае изходната точка и с какви дози да се започне.

Човече, изследванията не изглеждат добре, но по принцип симптомите, които имаш, са типични за една редица заболявания. Аз се чувствам по същия начин в момента. Не мога да отлепя, като парцал съм. Била съм така и доста години, преди да се разболея. Имам си такива периоди, обикновено пролетта.
Но при всички случаи, явно при теб има проблем със захарта и инсулина. Ще се коригират нещата.
Ти нямаш наднормено тегло, нали?

# 669
Човече, наистина може да видиш витамин Б12 и Д как са ти, но със сигурност нестабилните захар и инсулин могат да доведат до такова състояние като твоето. Така че вземи мерки и на този фронт - на първо място трябва да ограничиш високовъглехидратните храни, а да ядеш повече зеленчуци. Като не обичаш месо, поне яж яйца, хубаво зряло сирене, но белтъчини ти трябват на повечето хранения. Бобовите не са толкова препоръчителни като източник, а и те внасят основно въглехидрати и доста малко белтъчини. Освен това изключи обикновеното олио и маргарина (то не знам дали много хора ползват маргарин в днешно време, но ако го ползваш, го замени с масло). Използвай зехтин, свинска мас. Гледай и да се движиш повече - колкото и каквото можеш.

Но и щитовидните хормони имат значение - гледай да докараш по-високи Т4 и Т3, не гледай само ТСХ.

# 670
Аз пък да кажа за себе си, че след като започнах приема на необходимите добавки, (които научих от тук, а от книгата, разбрах кое кога да приемам), се чувствам много по-добре.
Иначе в началото също бях постоянно отпаднала, уморена, без сили и желание за нищо. Именно тези симптоми ме подтикнаха сама да си направя изследвания.
Относно лекарите, ами явно повечето си лекуват по схемата- или изписват хормон или изчакват, но да предпишат нужните добавки, че да се попълнят липсите на организма, не..., с храната е същото нещо- човек едва ли не може да си яде на воля, каквото му се иска.

Аз също не ям месо, освен риба. Но гледам на всяко хранене да имам някакъв протеин - сирене, извара, пъдпъдъчи яйца, макар и в малко количество. 

Тези дни ще пусна нови изследвания, да видя, дали ще имам нови подобрения на хормоните си.

# 671
Миналата година доста често се наложи да имаме взаимоотношения с гастроентеролози, та при един от прегледите при възрастен и известен гастроентеролог от столична болница, се поразговорихме за глутена, и той спомена, че вече и те(гастроентеролозите) го спират. Та, вероятно може да се окаже, че не е само мода.
След време, сигурно ще се разбере повече, а ние сега мисля, че е добре поне да пробваме, пък то ще си покаже. Simple Smile

# 672
При последното ми посещение при един от ендокринолозите, при които ходя редовно за контролни прегледи, ми каза, че е желателно силно да огранича глутена. А преди 3 години твърдеше, че няма абсолютно никакво значение приемът на глутен. Simple Smile Така че лекарите, които искат да се развиват и си наблюдават пациентите, не са толкова смели в твърденията за "мода".

# 673
Честно казано, от гастроентеролог съм получила повече съвети и препоръки за щитовидната, отколкото от ендокринолог  Confused

# 674
Ако сте си поръчали книгата на Сара Балантайн, тя много добре ще ви обясни защо глутенът е една от най-големите напасти за човечеството.Simple Smile Вярно, че всеки път се намира кой да възрази, че баба му цял живот яла хляб и починала на преклонна възраст, защото... се удавила, примерно. Да, и моята баба цял живот е яла хляб и доживя до 97, и беше по-здрава и от децата, и от внучките си. Но за това според мен има много обяснения и мисля, че най-важното е в какви условия е заченат този организъм, в какви условия се е развивал вътреутробно, а после и в детството - с много по-чисти и естествени храни, без олио и маргарин, без много захар, без хормони и химикали, с по-чист въздух и вода - сещате се. За съвременния човек тези неща не важат, затова и вероятно сме станали податливи на ефектите на глутена. Но освен това и съвременният хляб вече е по-различен от този, който баба ми е яла в детството си, защото пшеницата е силно модифицирана.

Общи условия

Активация на акаунт