Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 335
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
Бабите ми разказват неща, които за нас звучат като фантастика. Едната е живяла в Балкана, ходела е пеша на училище в понеделник и си е носела хляб и мас за цялата седмица. Хляба са си го месели, ще излъжа точно от какво- ръж и други неща, но не пшеница.Бил е с квас и е издържал цяла седмица. Имали са едно кило захар за цялата година, за 5-6 членно семейство, и е седяла под ключ за специален повод. Другата е била от по-"богато" семейство, така да го кажем, с повече видове зеленчуци и жито, но отново е израснала с черен хляб, мас, масло, домашни яйца. Дори боза са си правели сами. Когато по фурните е започнал да излиза бял хляб, козунак, са ядяли и са се дивяли. Едва в последните години са навлязли неща като маргарин, дунапренен хляб и шоколади, но ги кнсумират ограничено и по икономически причини. И до ден днешен и двете не ядат сладко, цял живот са се лекували с билки и чайове, и вино или ракийка. Още от дете знам за кефирената гъба/камбуча, защото баба ми се беше запалила и пиеше, както и берат и сушат билки и си ги пият. Да, имат болежки, но едната живее над 60 години вече с един бъбрек! Крепи го, пази го, с движение, храна, билки, въздух- живее в малък, зелен град, д планината. Редовно се занимават с градинарство, и си лягат още в 8-9 вечерта.
Ми да, по-здрави са от нас. Всички тези неща са допринесли за това, и всички тези неща ги препоръчват напоследък по лъскавите блогове и книги. Сън, простичка храна от пасищни животни, въздух, движение, хоби.

# 676
Една баба имах аз, градска, село не знаеше. Рано си отиде жената, куп инсулти.
Но неведнъж съм споменавала, че откак ходим в селото на мъжа ми и като се задържим по-дълго време там - месец, два, се чувствам прекрасно. Сякаш всичко ми е наред. Като се прибера в града и всичко ми се разбутва. Особено след почивката на село. То хормони, цикъл, безсъние...
На село заспивам по- рано (ни ТВ ми трябва, ни филм да си пусна), то просто там дрямката те тегли с тишината, чистотата на въздуха. Събуждам се отпочинала.
Цял ден съм навън, в къщата влизам да готвя или да спя. Докато в града съм цял ден между 4 стени. Излизам навън само до магазина, примерно. Изнервена съм дори от шума от улицата, който при нас е доста децибели.
И да, друго си е храната от градината ни. Друго е да откъснеш зеленчук или плод и веднага да ядеш. Друго е да вземеш от комшийката зайче, яйце, яре, пуйка и патка, друго е от магазина.
Едната комшийка всекидневно прави количества козе сирене и никой не ти чака зреене, че да не се зарази с нещо си. Чак от румънско и изкупуват количества, че взе да не остава за нас.
И всякакъв зеленчук може да си купи човек, яйца, мед, и други неща. Обичам да съм на село, за съжаление няма как да живеем там.

# 677
  • София
Здравейте!

И аз покрай изледванията на Човечето май нещо се филмирах и се чудя дали да не си направя такова обременяване с глюкоза.  Confused Няма оправия с моето дебелеене, последните месеци съм все нагоре с килограмите, въпреки че постоянно съм на диета. Вече месец и нещо съм с коригирана доза, по добре се чувствам но пак ми се доспива рано, но поне изчезнаха нощните будения. Помрънках...  Wink

# 678
Здравейте, ще се радвам ако можете да ми помогнете тъй като проблемите се увеличават, а вече мисля за забременяване и здравето ми е от първо значение. Историята е такава, на 26 години съм, през 2011г бях оперирана по спешност (лапароскопия) поради спукана фоликулярна овариална киста, след което бях диагностицирана със СПКЯ. Винаги съм имала редовен цикъл, поради което в следващите години лечение не е имало.
През 2016г в следствие на стрес, няколко нервни кризи и паник атаки направих изследвания:
Tsh 3.62 (0,40/4,00)
Глюкоза 5.48 (3.5/6.1)
Ft4 13.7 (11.50/23.50)
Пълна кръвна картина в норма.
След като всичко беше в референтни стойности, лечение не беше предприето.
В края на 2016г изпаднах в депресия, при консултация с психиатър ми бяха предписани Серопрам, Атаракс и Деанксит. След 1 година постепенно намаляне на дозата и отпадане на последните две лекарства, преминах на Золофт, с идеята за забременяване. Тъй като ми се наложи операция на челюстта, забременяването се отложи, но междувременно качих близо 15кг. Отново изследвания: 17.04.18
Глюкоза 5.34 (3.5/6.1)
Кръвна картина в норма.
Tsh 6.2 (0,35/5.1)
Ft4 8.8 (7.7/15.5)
 3 ден от МЦ
Prolactin 191 (102/496)
Lh 7.25 (2.4-12.6)
Fsh 6.67 (3.5/12.5)
Estradiol 9.95 (12.5/166.0)
Testosteron 0.15 (0.06/0.82)
След два дни:
Tsh 4.820 (0.300/4.200)
Ft4 14.71 (12.00/22.00)
След предполагаема (без фоликуметрия) овулация:
Progesteron 11.1 (1.7/27)
Последва преглед при ендокринолог + узд щит. жлеза
Симптоми: сърцебиене, слаба памет, изпотяване, повишено окосмяване, ниско либидо
Диагноза:
Хипотиреоидизъм, евентуално Хашимото
Жлезата е с променена форма, нормални размери, структура-нехомогенна, дифузни структурни промени. Ехографски образ като при АИТЗ.
Назначена ми е терапия с Еутирокс, редуват се 25/50 мкг
Изследвания на tsh, ft4, мат и тат след 1 месец.
Съответно те са:
Ft4 9.7 (7.7/15.5)
Tsh 2.0 (0.35/5.1)
Anti tpo 563.9 (0/9)
Atg tat 1.9 (0/4)
Предстои ми консултация с ендокринолог след една седмица.
Благодарности!

# 679
Dove777, задължително си пусни и Инсулин + Кръвна захар на гладно. Много възможно е да имаш Инсулинова резистентност, без да знаеш. Confused

Още през 2016-та нещата никак не са били добре. Жалко, че още тогава не си започнала лечение!

# 680
Така е, но това го разбирам чак сега, тъй като никой не ми е обяснил, че да си в рамките на референтните стойности изобщо не е достатъчно... 🙁 Просто ми е омръзнало да бъда третирана като касичка без дори да ми се обяснят елементарни неща. Благодаря отново!

# 681
Между другото, ако искаш половите хормони (тези, които си правила на трети ден от МЦ) си ги пусни за разчитане в тази тема - www.bg-mamma.com/?topic=1020831 - успех! Peace

# 682
Ти нямаш наднормено тегло, нали?
Имам. Много.
Когато започнах да качвам "от въздуха" преди години, веднага поисках направление и отидох на ендокринолог. Но не бях толкова навътре в нещата и не знаех какво е нужно за диагноза. Обясних симптомите, докторката ми опипа врата и каза, че нямам никакви проблеми. Успокоих се, че съм здрава, и се започна - спорт, диети, спорт, диети, докато бях на НВД около 3 г. позадържах положението, но като минах на балансирано хранене направо превъртах кантара, докато накрая започна душенето и другите симптоми, които за щастие изчезнаха след като започнах лечението с Лтироксин. Тогава спря и пълнеенето.
Имах и нисък Прогестерон, който също се води причина. Назначиха ми Дуфастон, докато го пиех също качвах.

Но и щитовидните хормони имат значение - гледай да докараш по-високи Т4 и Т3, не гледай само ТСХ.
Не са ми ниски май.
FT4 - 14.5 (8.9 - 17.2)
FT3 - 4.71 (3.2 - 6.Sunglasses

# 683
  • София
Здравейте!
Тъй като виждам, че сте много наясно с щитовидните проблеми, искам да попитам : според вас притеснтелни ли са занижени нива на Тиреоглобулин? ( резултат 0.504 при референтни 1.4-78)
Благодаря предварително  на отзовалите се!

# 684
Здравейте, Моля тези от Вас, които са минали на преглед при д-р Катя Тодорова да пишат дали същата разполага с ехограф в кабинета си в гр.София и колко струва прегледа на частно при нея, заедно с ехограф и кръвни изследвания? Също така, ако сте проследявали бременността си при нея, как става това: с еднократно направление или ходене всеки месец, не ми е много ясно как ще се следи от ендокринолог дали се взима необходимата доза хормони през бременността?

# 685
... не ми е много ясно как ще се следи от ендокринолог дали се взима необходимата доза хормони през бременността?
За другото ти питане нямам информация, но... "дали се взима необходимата доза" лекаря знае точно толкова, колкото и кардиолога знае дали свекърва ми си пие хапчетата за кръвно!
Поне за хормоните може да ти пуска контролни изследвания или ти да си ги пускаш сама редовно... иначе няма как точно Hands V
ПП: Кръвните изследвания може да си ги пуснеш преди първия преглед, че да ги гледа готови, да не ходиш два пъти в началото, после за контролните кога и какви тя трябва да ти каже...

# 686
Никой няма как да следи кой какво и колко приема. Единствено могат да съдят по резултатите от изследванията - ако са добри, значи приеманата доза е подходяща.

# 687
Здравейте, Моля тези от Вас, които са минали на преглед при д-р Катя Тодорова да пишат дали същата разполага с ехограф в кабинета си в гр.София и колко струва прегледа на частно при нея, заедно с ехограф и кръвни изследвания? Също така, ако сте проследявали бременността си при нея, как става това: с еднократно направление или ходене всеки месец, не ми е много ясно как ще се следи от ендокринолог дали се взима необходимата доза хормони през бременността?

Миналата година ходих на преглед при Доц.Д-р Катя Тодорова - прегледа е 30лв и ехографа е 30лв, или общо 60лв се плаща. Има ехограф в кабинета си. Работи само на частно - платен преглед, не работи с направления. Проследява и бременни жени, аз докато чаках се появи момиче, което и се беше обадило по телефона за спешен преглед - бременна, но не знам каква и е цената и по какъв начин процедира с прегледа на бременните.

# 688
  • Бургас
Аз чакам резултати за калций, магнезий и вит.Д. Това ми покрива застраховката.
 А с триста зора и спор с лекаря да ми назначи и другите искани от мен. Нямали значение, не съм в недостиг, млад човек. Цинк и селен, б12 за какво ми били. Ами за да имам косопад явно има някакъв недостиг на нещо. За храната изобщо нищо нямало значение.
Без никакви изследвания как лекуват, не знам.
Сега следващия преглед ще си взема направление. Какво мога да пусна по здравна каса- ПКК, желязо, друго?
Иначе аз нямам излишни килограми, напротив поддържам горе долу едни същи кг от ученичка, дори и след две бременности, чувствам се добре, наспивам се, имам енергия. Откакто спрях глутена се чувствам още по добре, лека.
Четох че консумацията на стрък копър преди хранене помагало за хормоните.
Засега установявам, че копърът е голям диуретик. За хормоните не знам дали ще подейства, ще се види на следващите изследвания, но диуретичното му действие мисе отразява много добре.

# 689
Днес бях на лекар. Лтироксина засега остава в същата доза, за резултатите от натоварването с глюкоза каза, че е Инсулинова резистентност. Изписа ми Глюкофаж. Даде ми съвети за храненето, почти нямам какво да променям. Не е крайна в препоръките, по-скоро точно балансирано, здравословно. Без бяла захар, без бяло брашно, сокове и бира. Може малко ракия и бяло вино. Не ми изписа желязо и Б12, засега да наблягам на месото и септември ще видим.
Питах за причините за ИР, каза, че е характерно при проблеми с щитовидната.

Към 19 ч. пих първата доза Глюкофаж, сигурно си въобразявам, но тази вечер за първи път от много време не се чувствам подута, усещането ми е, че съм свалила 10 кила Joy

Общи условия

Активация на акаунт