Каква пералня - 2 част

• 96 051
  • 778
  •   1
Отговори
# 405
Честно да ви кажа,моята не беше нито препълнена,имаше си място,много дребни дрехи,не предразполага да е дисбалансирана.Дано това наистина да е била причината,а не дефект.  АЕГ,почти нова.

Нормално е в 90% от случаите. Може да я проверите, дали е изправна по много лесен начин. Пускате я празна на центрофуга, ако откаже да центрофугира празна, най-вероятно има проблем с датчика на електромотора.

# 406
После пуснах на същата пералня само центрофуга,дори не съм размествала вътре в барабана. Центрофугира си нормално. Благодаря за насоките !

# 407
Благодаря ви за отговорите за почистването. Самсунгчето ми е ново и искам да си го пазя. Предната ми пералня, вече на 5.5. г, с почистване на всеки 3-4 месеца и правилна експлоатация, още си работи идеално, нищо че е Беко.
Засега няма миризми, няма гадости, но точно това искам - да няма.
Тя си има лампичка, която светва на всеки 40 пранета. (аз тези 40 пранета ги правя за има-няма 3 седмици). Самопочистването й е около 2 часа, на 60 градуса - така си е зададено и не пипам нищо, барабанът се върти доста по-различно от обикновеното пране. Оставям да си прави, каквото си знае, ако възникне проблем ще сложа малко прах за бяло.

До проблема с неизцентрофугираните дрехи - бекото ми го прави това, когато има много малко пране (защото ми го е правила само на кратката програма, а аз там слагам само 5-7 дрешки). Та има резон в това, което BM21 пише - да не е разпределила правилно прането и затова да не е изцентрофугирала.

# 408
Моята пералня е Канди и също понякога прескача центрофугата.Мой колега се оплаква от същия проблем...
Иначе е на повече от 10 години и няма никакъв ремонт.Много съм доволна.

# 409
Благодаря ви за отговорите за почистването. Самсунгчето ми е ново и искам да си го пазя. Предната ми пералня, вече на 5.5. г, с почистване на всеки 3-4 месеца и правилна експлоатация, още си работи идеално, нищо че е Беко.
Засега няма миризми, няма гадости, но точно това искам - да няма.
Тя си има лампичка, която светва на всеки 40 пранета. (аз тези 40 пранета ги правя за има-няма 3 седмици). Самопочистването й е около 2 часа, на 60 градуса - така си е зададено и не пипам нищо, барабанът се върти доста по-различно от обикновеното пране. Оставям да си прави, каквото си знае, ако възникне проблем ще сложа малко прах за бяло.

До проблема с неизцентрофугираните дрехи - бекото ми го прави това, когато има много малко пране (защото ми го е правила само на кратката програма, а аз там слагам само 5-7 дрешки). Та има резон в това, което BM21 пише - да не е разпределила правилно прането и затова да не е изцентрофугирала.

Да, споменахте и нещо, което аз пропуснах, а именно продължителността на програмата. Ако за дълга програма памук, максималното допустимо време за разпределяне е (примерно) 10 минути, при по-кратките програми това време може да е значително по-малко, а вероятността да прескочи центрофугата по-голяма. При всяка перална машина е различно, но тук не опира само до марка, а даже до модел. Колебанията, които при най-евтините 5-6кг. перални от една марка са повод за подминаване на центрофугата, при големите 9кг. изобщо не се усещат, но там противотежестите са доста по-масивни и уредите надхвърлят 80кг, докато 5-6 килограмовите рядко надхвърлят 60кг.

# 410
ММ закара Милето най-накрая да го видят в сервиз. От врата едва ли не му казали, че сигурно инверторната платка е заминала. Показали му ударена от токов удър. Нищо общо с нашата. Въобще нашата пералня както и да я гледаш под капака няма да кажеш, че е ползвана ... Та това им дефектирало според тях на новите Милета. Имали точно същата като нашата да я продават отремонтирана от същия проблем. Ще я мъчат сега и моята платка.

# 411
Нали точно за това говорим, каква защита на барабана, ако той не е претоварен. По-скоро машината грешно отчита теглото примерно, което си е проблем. Нямам против симпатиите ви към Горение, просто на майка ми се случва същото нещо с центрофугата, което е много неприятно, и със сигурност не се случва, понеже се претоварва пералнята. А това, че корпусите на Горение са много здрави, може да е супер важно само за човек, който си ползва пералнята в баня. За всички останали това не трябва да е водещо според мене. По-важното е машината да пере добре и да не дава проблеми.

# 412
Мога ли да получа отзиви от използващи перални с технологията OKOMix на AEG. Става въпрос за предварителното смесване на препаратите преди да постъпят в барабана.
Звучи като маркетинг и се чудя дали си струват 200лв повече за да избера модел от 8-ма серия с тази технология вместо такъв от 7-ма серия. Двете перални са почти идентични като изключа OKOMix, по-голям дисплей с повече информация и индикация за количество перилен препарат, който трябва да се постави (до колкото разбирам той просто показва какъв процент от стандартното количество препарат трябва да се сложи на база на изтегленото вече от пералнята пране, спрямо избраната програма).

# 413
Нали точно за това говорим, каква защита на барабана, ако той не е претоварен. По-скоро машината грешно отчита теглото примерно, което си е проблем. Нямам против симпатиите ви към Горение, просто на майка ми се случва същото нещо с центрофугата, което е много неприятно, и със сигурност не се случва, понеже се претоварва пералнята. А това, че корпусите на Горение са много здрави, може да е супер важно само за човек, който си ползва пералнята в баня. За всички останали това не трябва да е водещо според мене. По-важното е машината да пере добре и да не дава проблеми.

Не става дума само за претоварване, а и за балансировка. Когато прането е само в едната част на барабана и не може да се разпредели равномерно, при завъртане се получават силни вибрации. За това модерните машини преди центрофуга въртят бавно, разпределяйки дрехите равно по всяка част на барабана. За да ви го обясня по по-лесен начин, виждали ли сте, как изглежда устройството създаващо вибрации във вашите телефони? То изглежда ето така:

Както виждате това е просто електромоторче с тежест само от едната страна, от другата е изрязана/облекчена. В резултат на този дисбаланс при въртене, вие усещате доволно силни вибрации па вашия телефон, нищо че размерите на това нещо са около сантиметър дължина и милиметри дебелина, няколко грама като маса. Представете си сега мокра възглавница (примерно) само в едната част на барабана. Тя като собствено тегло със сигурност не претоварва пералнята, просто тя стои само от едната страна на барабана и в резултат на това центробежните сили са много сериозни. Получава се принципът на вибрационното моторче в телефона.

Това е техника и без значение от марката понякога се случва и да даде дефект. Аз имам 2 уреда на този произовдител и подобни проблеми не съм имал. Възможно е в машината на майка ви да има проблем с датчика на електромотора. Да извика техник и ще ѝ го оправят за по-малко от 20 минути, ако е сигурна, че проблемът е в самата машина. Това е лесен и сравнително евтин ремонт, но да твърдите, че си е нормален проблем при всички машини е неоснователно.

# 414
  • В къЩи.
Скрит текст:
Имам колега,който се оплаква от същото с неговото Горение. Казва,че пренареджа дрехите преди центруфуга и тогава всичко е Ок.
Тъй като и аз съм се насочила към марката,даже вече съм избрала кой модел, искам да попитам този проблем само Горение ли го имат или всички "модерни " перални натъпкани с един куп сензори и модернизаций?

Това не е проблем, а е защита от саморазбираве, изместване, изкупване на кабели, маркучи и подобни. Всяка съвременна машина прави така, ако прането не може да бъде балансирано в барабана. При мен се е случвало последно, като пробвах да изпера една голяма възглавница. Да пералнята бе далеч от препълване, но тази възглавница, няма как да се разпредели нормално в барабана, стои само от едната страна, поела мн. вода и придобила голяма маса, при високи обороти центробежните сили са много големи, пералнята изчислява, че няма да ги издържи. Центробежните сили се гасят с тежки тежести, и амортисьори с голямо съпротивление. "Gorenje" са сред най-тежките в класа си, най-евтините им 6кг модели започват от 64кг плюс 2 амортисьора по 120N. Същото може да се получи, ако заредите половината барабан със синтетика, а другата с памук.
Аз се старая да не мешам синтетика с памук и да не слагам крупни неща, които не могат да бъдат разпределени в барабана.

Оказа се,че проблема при колегата е била нивелацията на пералната.
Днес пак го попитах и ми разясни,че от както я е нивелирал не е имал проблеми. Peace

Направо се уплаших,че търсенето на перална ще започне от начало. ooooh!

Все още се двоумя между два модела. Решаващо ще е на коя от двете затварянето и самата врата е по-надеждно и добро. Това са пералните:
http://technika.bg/product/21643/peralnya-gorenje-w7723.html
и
http://technika.bg/product/19233/peralnya-gorenje-w7523.html

Малкия ми калпазанин обожава да стои и да гледа как пере пералната,но и също да си играе с вратата й - отвара я и затваря доста грубо,направо си я дърпа и блъска.

# 415
Скрит текст:
Имам колега,който се оплаква от същото с неговото Горение. Казва,че пренареджа дрехите преди центруфуга и тогава всичко е Ок.
Тъй като и аз съм се насочила към марката,даже вече съм избрала кой модел, искам да попитам този проблем само Горение ли го имат или всички "модерни " перални натъпкани с един куп сензори и модернизаций?

Това не е проблем, а е защита от саморазбираве, изместване, изкупване на кабели, маркучи и подобни. Всяка съвременна машина прави така, ако прането не може да бъде балансирано в барабана. При мен се е случвало последно, като пробвах да изпера една голяма възглавница. Да пералнята бе далеч от препълване, но тази възглавница, няма как да се разпредели нормално в барабана, стои само от едната страна, поела мн. вода и придобила голяма маса, при високи обороти центробежните сили са много големи, пералнята изчислява, че няма да ги издържи. Центробежните сили се гасят с тежки тежести, и амортисьори с голямо съпротивление. "Gorenje" са сред най-тежките в класа си, най-евтините им 6кг модели започват от 64кг плюс 2 амортисьора по 120N. Същото може да се получи, ако заредите половината барабан със синтетика, а другата с памук.
Аз се старая да не мешам синтетика с памук и да не слагам крупни неща, които не могат да бъдат разпределени в барабана.

Оказа се,че проблема при колегата е била нивелацията на пералната.
Днес пак го попитах и ми разясни,че от както я е нивелирал не е имал проблеми. Peace

Направо се уплаших,че търсенето на перална ще започне от начало. ooooh!

Все още се двоумя между два модела. Решаващо ще е на коя от двете затварянето и самата врата е по-надеждно и добро. Това са пералните:
http://technika.bg/product/21643/peralnya-gorenje-w7723.html
и
http://technika.bg/product/19233/peralnya-gorenje-w7523.html

Малкия ми калпазанин обожава да стои и да гледа как пере пералната,но и също да си играе с вратата й - отвара я и затваря доста грубо,направо си я дърпа и блъска.

Пералните са почти еднакви, просто W7723 е с по-скъпия контролен панел и дръжките на вратите са различни. При W7723 дръжката е една идея по-здрава, но и двете са пластмасови и могат да бъдат счупени, ако се блъска и дърпа рязко. При "gorenje" частите не са особено скъпи, нова дръжка е около 10лв.

# 416
  • В къЩи.
Да,пералните са почти еднакви,затова решаващо за избора ми беше вратата.
Аз бях решила,че по-здрава е другата врата понеже няма издадена дръжка.
Благодаря .Полезен както винаги!

# 417
Да,пералните са почти еднакви,затова решаващо за избора ми беше вратата.
Аз бях решила,че по-здрава е другата врата понеже няма издадена дръжка.
Благодаря .Полезен както винаги!

И без да е издадена, може да я хване и издърпа рязко, а вътре има едни полимерни крачета дето не им трябва много да се отчупят.
И един съвет, към всички четящи тук. Ако се случи дръжката да се отчупи, и вратичката да не може да бъде отворена, не се мъчете да ръгате с ножове, отвертки и подобни от външната страна, защото най-малко ще надраскате корпуса, може и да счупите пластмасата на самия люк. При подобен проблем се сваля горния капак и от там с отвертка или нещо подобно се натиска ключалката, враната се освобождава и отваря с лекота.

# 418
и вратичката да не може да бъде отворена, не се мъчете да ръгате с ножове, отвертки и подобни от външната страна,
Нямат ли пералните до филтъра извод, където да е предвидено механично,
с издърпване да се отключи блокировката след като се източи водата?
Скрит текст:

# 419
и вратичката да не може да бъде отворена, не се мъчете да ръгате с ножове, отвертки и подобни от външната страна,
Нямат ли пералните до филтъра извод, където да е предвидено механично,
с издърпване да се отключи блокировката след като се източи водата?
Скрит текст:

Голяма част нямат. Особено пералните от по-нисък ценови клас, при тях има само капак за филтъра и нищо повече.

Последна редакция: пн, 28 май 2018, 22:38 от BM21

Общи условия

Активация на акаунт