Каква пералня - 2 част

• 95 715
  • 778
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
И аз съм пред дилемата за избор на нова пералня. Тъй като пространството ми е ограничено търся пералня с дълбочина до 45 см. Оставам с впечатлние, че като цена качество марките Горение и Беко не са лоши варианти.
Освен тях, набелязала съм си този модел на Бош
http://technika.bg/product/17282/peralnya-bosch-wlg24260by.html# … ailed-description
Серията е малко стара вече, но пък не видях голяма разлика със шеста серия, а цената е 250 лв. нагоре.
От прочетеното в темата и техническите коментари на ВМ21 си правя заключение, че немските марки в ниския ценови клас не са много за предпочитане. Честно казано не мога да се ориентирам дали горепосочения модел е нисък клас, защото не е евтин, като се има предвид, че е стара серия.
Имате ли идея как мога да разбера чие производство е и можете ли да дадете някакви отзиви ?
Ако ВМ21 е имал сблъсък с 4-тата серия на Бош (и изобщо Бош), ще съм му благодарна да сподели какви са му впечатленията откъм качество на частите и цена на ремонтите.

Принципно предпочитам Bosch/Siemens пред AEG/Electrolux, защото поне слагат читави лагери, но като дизайн им отстъпват. Тази слим версия, която сте избрали, много силно ми се набива цената в очите 760лв. а дори няма инверторен мотор.
Като цяло при Bosch си плащате за марка, за това обичайно съветвам хората да се насочат към "Gorenje", като качество не отстъпват, но са на значително по-приемливи цени, както за покупка, така и за ремонт.
Скрит текст:
Даже, ако сравните, като характеристики Bosch WLG24260BY с Gorenje w6523/S, набива ми се на очи, че немската машина е значително по-шумна, 58/85dB срещу 56/70dB при словенската машина, което ме навежда на мисълта, че най-вероятно немците са спестили, дори евтиния долен звукоизолиращ панел. Не виждам от чисто техническа гледна точка, на какво се дължи тази висока цена при бош, освен за марката. И двата уреда са с полимерен-споен казан, и двата уреда ползват скъпи, маркови лагери SKF и NSK, доволно масивни корпуси, но в комбинация с полимерен люк, няма скъпи иноксови, алуминиеви или хромирани детайли по корпусите, моторите и при двете не са инверторни с еднакви обороти. И двете машини са със съвременни електронни органи за управление, само че немската струва 760лв, а словенската 480лв. За мен и двете са отлични машини и бих ги предпочел пред Електролукс и Индеpит/Аристон, по простата причина, че в тези марки слагат евтини и некачествени лагери PPL.
По-голям смях не бях чела в тая тема... да се твърди, че горение е по-добро от бош  hahaha Все едно да ми каже няой, че индезит и по-добро от миеле  Joy. Не заблуждавайте така хората само защото имате лични предпочитания или нещо друго общо с марката. Вярно е, че за бош, аег и др. се плаща и за марката, ама по-важното е че си плащаш за качеството. Дори евтините турски бошове са по-добри от най-скъпото гоение. Изпират петна по-добре, не се чупят през 3 месеца, не правят дупки в дрехите и т.н.

# 436
За тази пералня нещо да кажете?
https://techmart.bg/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%2 … B0%20LG%20FH2C3TD

налага се от реален магазин-Технополис,техномаркет,техмарт  7-8 кг.

Последна редакция: нд, 03 юни 2018, 19:37 от Трапезица

# 437

По-голям смях не бях чела в тая тема... да се твърди, че горение е по-добро от бош  hahaha Все едно да ми каже няой, че индезит и по-добро от миеле  Joy. Не заблуждавайте така хората само защото имате лични предпочитания или нещо друго общо с марката. Вярно е, че за бош, аег и др. се плаща и за марката, ама по-важното е че си плащаш за качеството. Дори евтините турски бошове са по-добри от най-скъпото гоение. Изпират петна по-добре, не се чупят през 3 месеца, не правят дупки в дрехите и т.н.

Единственото смешно тук са твоите постове, при положение, че не отсъства всякаква техническа и фактологическа аргументация, а само глупости и общи приказки.

Indesit няма как да е по-добър от Miele, защото отстъпват във всяко едно отношение, тегло, обороти, шумоизолация, бетонени срещу чугунени тежести, масивност на корпусите, и какво ли още не. Хайде като си толко начетена, обясни ми ти къде и с какво Bosch превъзхожда Gorenje, конкретно двата модела които съм съпоставил?

Всяка една пералня може да къса дрехите, достатъчно е само да се нарани барабана или маншона и гледай какво става (Включително Miele). Хайде разкажи, в кои компоненти точно се изразява това качество на Bosch, че ми стана много интересно?

Последна редакция: нд, 03 юни 2018, 23:26 от BM21

# 438
  • в града на вечния купон
Плащаш си за марка при Боша, но не точно плащаш си и за обслужване и за качество.........
Всеки си е фен на определена марка, но чак генерални изводи.
Няма как да се сравняват машини с различни години на производство и да се правят изводи.

Стига БОш е номер 1 е Европа марка, а Горение е известна само в бившите Юго републики и по мое лично мнение в БГ поради ниски цени.

# 439
Плащаш си за марка при Боша, но не точно плащаш си и за обслужване и за качество.........
Всеки си е фен на определена марка, но чак генерални изводи.
Няма как да се сравняват машини с различни години на производство и да се правят изводи.

Стига БОш е номер 1 е Европа марка, а Горение е известна само в бившите Юго републики и по мое лично мнение в БГ поради ниски цени.

Реално няма място за сравнение между Gorenje и Bosch, по редица причини. В крайна сметка Bosch e компания с вековна история създадена през 1886г. Бош имат пъти по-голям капитал и от Miele, макар да им отстъпват значително от към качество при пералните. Реално автомобилната индустрия носи най-големи приходи на Bosch.
Gorenje e компания създадена по времето на комунизма в Югославия 1950, но грешите ако си мислите, че са популярни само в бившите югославски републики и България. В Германия са доста разпространени. Знаете че в България често се внасят употребявани немски перални Miele , AEG , Bosch, Siemens, сред тях има и много Gorenje разграфени на немски език, запазени в отлично състояние.
Словения е много малка страна , към 2 млн. население, и за тях тази компания си е гордост, продават качествени уреди из цяла Европа, и дори извън Европа. Жалко че ние в България и 1 подобна компания не успяхме да си съхраним. Нашия "Елпром" правеше много качествена бяла техника. Gorenje имат отделна фабрика в Сърбия, там продукцията отива предимно за страните от бившия СССР (Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, Грузия, Армения и мн.др.) Трябва да отчетем и факта, че в началото на 90-те с падането на комунизма, тази компания започва една ли не от нулата, а в момента е доста популярен бранд с увеличаващи се приходи.
Всъщност надеждни и доказали се уреди, като пералните машини "Перла" и "Тамат", водят началото си от Югославия. Точно от тях ние и Чехословакия купуваме лицензи за производството на автоматични перални. Това са доказали се уреди, леля ми до ден днешен ползва ТАМАТ 500, на повече от 30 години. Смятам че югославската индустрия в областта на бялата техника си е заслужила уважението, с качествените продукти, които е създавала. Не знам защо някои хора се опитват да приравняват Gorenje с Indesit и Beko, значително по-качествени уреди правят словенците, и не говоря само за пералните. Indesit също на времето правеха много качествени уреди, но явно тръгнаха по друг път. Ако не се лъжа Indesit и дъщерните им компании, като Ariston са лидер по продажби на перални в Европа, но ако става дума за лидер в качеството, това несъмнено е Miele.

# 440
Горение ползваха мои близки в Германия.
Повече от 10 години непрекъснато въртене без какъвто и да било проблем.
Даже не съм наясно защо я смениха с нова (друга марка), но там не чакат техниката да умре напълно, че тогава да се
погрижат за нова.
По препоръка на моите близки техни приятели си купиха половин година по-късно същата
пералня, но тук в България. Чак ми стана жал за тези хора - страшно много проблеми с тази покупка.
Така че едно е Горението за Германия, а съвсем друго за България.

# 441
  • Sofia
Напомнихте ми за Перла ...такъв ужас беше ..като започне една пяна да изтича от отделението за перилен препарат. Добре, че има друг тип перални вече .

# 442
Пяната от Перлите излизаше само в случаите на грешно избран прах за пране.
Навремето много хора не бяха наясно, че прах за ръчно пране не се ползва за автоматична  пералня.
Аз моята съм я въртяла повече от 20 години и я изхвърлих все още работеща.
Много, много съжалявах, особено като се натъкнах на едно прехвалено Канди, което ми създаде
проблем още с инсталирането. Не тръгна, та се наложи да сменят цял блок и после куп неприятни изненади
периодично.

# 443
Напомнихте ми за Перла ...такъв ужас беше ..като започне една пяна да изтича от отделението за перилен препарат. Добре, че има друг тип перални вече .

То това ще стане с всяка пералня от този тип. Когато препарата се предозира и пяната няма къде да се дява вече , тръгва по маркуча, който свързва отделението за прах с барабана.

https://www.youtube.com/watch?v=YkKPPUjM_h0

# 444

Така че едно е Горението за Германия, а съвсем друго за България.

Имам 2 машини на gorenje произведени в Словения и за сега да чукам на дърво проблеми не съм имал. До колкото знам, няма разлика в качеството, защото се правят в един завод в Словения за целия ЕС, а в Сърбия за останалите страни. На сръбски не съм попадал, но е възможно да имат разлика. Примерно Индезит италианско и индезит руско производство от един и същ модел се различават силно в качеството. В италианските образци слагат 6204+6203 ,а в руските от същия модел супер малки лагери 6203 + 6202, изкарват си гаранцията 2г. и почти веднага след това умират. И за Бош руска сглобка така говорят впрочем:
https://www.youtube.com/watch?v=sU9bX271SzY

# 445
  • София
Пералня FINLUX, моля за мнение.....?
https://zora.bg/product/fxp-1207fl-1

# 446

Перални турско производство, компанията е Vestel. Те произвеждат и за брандове, като: Ayco, Elitte, Diplomat , Neo ,Crown и мн.др.
Не блестят с особено високо качество, но за сметка на това са евтини, и като начална покупка, и като поддръжка. Ползвал съм пералня на тази компания и през бая ремонти мина за 15-тина години. Поне при по-старите модели корпусите нямат заден люк, който да улеснява ремонта, за смяна на един нагревател трябва да се разглоби едва ли не половината машина. Корпусите са от тънка ламарина, разбиват се и ми си бе наложило при моята да го захващам допълнително със саморези. Пластмасата е слаба и пожълтява, чупила се е дръжката на люка, късала се е носеща пружина на барабана, сменял съм клапаните и съм заварявал крепление на единия амортисьор, че се бе откъснало от слабия корпус. Поне лагерите 6204 турски и 6203 китайски, не създаваха проблеми през тия години, но и така ремонтите не ѝ бяха малко. Мисля че все още ги правят с разглобяеми казани, което е плюс.

# 447
И аз в тази тема за нова пералня. Какво да се гледа при избора? И какво ви е мнението за комбиниран със сушилня уред?

# 448
И аз в тази тема за нова пералня. Какво да се гледа при избора? И какво ви е мнението за комбиниран със сушилня уред?

Комбинираните уреди, ако имате възможност за отделна пералня плюс сушилня ги забравете. Те са много непрактични и с над 3 пъти по-голям разход на енергия, заради коренно различния принцип на действие, в сравнение със модерните компресорни сушилни.

Колкото до въпроса "Какво да се гледа при избора?" Всеки си има свои разбирания, едни гледат марката (което не винаги означава качество), други гледат цената, трети дизайн, четвърти гаранция, пети се зарибяват по разни инверторни и директ драйв мотори.
Аз конкретно най-голямо внимание обръщам на лагерите, защото това е може би най-скъпия и труден ремонт. Разбиването на лагерите и продължителното използване на уреда без ремонт може да унищожи втулката на кръстачката и ремонта да стане още по скъп, с времето отзад започва да тече, случва се при стичане на тази вода да попадне при електромотора и да изгори платката. Отделно от тия леки натичания корпуса корозира. Казаните е хубаво да са разглобяеми, макар не винаги това да е панацея, защото при LG примерно въпреки разглобяемия казан, семерингът се забива, не директно в металната втулка, в която стоят лагерите, а в полимера, който при избиване на старите лагери и семеринг може да се нарани, а при уредите на възраст към 10г. полимера сам си се напуква, през тези пукнатини преминава влага и може скоро след подмяна на лагери пак да възникне проблем. LG е доста противоречив производител, едни не могат да ги нахвалят, други ги ругаят. Аз ще ви кажа следното, ако уредът се предвижда да бъде поставен в баня, влажно помещение като цяло, или не достатъчно стабилен под, не взимайте LG, защото корпусите са слаби и гният. Ако монтирате уредът в сухо помещение върху масивен под, тогава вече може да разгледате и моделите на LG.

Плюсовете при избор на уред, поне в моите разбирания са, качествените лагери, разглобяемия казан, масивния корпус. Като цяло фактори предразполагащи към надеждност. Вече дизайна и разни търговски трикове, като акваспрей ,еко бъбъл, инверторни мотори и подобни не ме интересуват особено. Те само усложняват конструкцията на уреда и са потенциални компоненти, по които може да се появи неизправност.

Марките, към които аз бих ви насочил са следните:

Miele - Като най-надеждни и масивни във всяко отношение. Това са може би единствените перални, за които реално се плаща за качество в днешно време. При тази марка основните недостатъци са високите цени на самите уреди и на частите за тях.

Gorenje - Слагат качествени лагери SKF, цените на самите уреди и частите за тях са на достъпни цени, корпусите са доволно здрави, шумоизолацията е добра. Основния им минус са споените казани, но за разлика от други уреди с подобни казани, разрязването им е лесно.

Bosch/Siemens - Поставят качествени лагери NSK, достатъчно масивни корпуси, но цената и на уредите и на частите е доста завишена заради марката. Почната и те със споените казани, но при тях гадното е, че при нужда от ремонт и разрез на този тип казан на пътя стоят крачетата на електромотора и пластината фиксираща нагревателя, което усложнява ремонта им. Принципно производителя не предвижда ремонт на споен казан, а цялостната му замяна заедно с кръстачка, лагери и барабан в едно, но това е крайно неизгодно. Заради едни лагери, за пералня която сте закупили примерно за 800лв, трябва да дадете към 400лв за нов казан, което е леко казано неизгодно. За производителя е силно изгодно, но за потребителя изобщо не е.

Samsung - Не слагат маркови лагери, разни корейски и китайски поставят, но пък казаните са разглобяеми и замяната на лагери не е така сложна. Като цяло не са лоши, цените не са така силно завишени, като при немските конкуренти.

# 449
Благодаря за изчерпателния отговор. Имам 25 годишна перла 05. Досега без забележки, сменян е ключ и един кондензатор. Но отскоро започна да издава особен шум при центрофуга. Погледнахме отзад, май са разбити лагери, има даже някакви натичания. Ще работи в суха ниша, но над нея е бойлерът и нямам място за отделен уред. Досега съм действала без сушилня, но си помислих и за комбиниран уред. Не е казано, че такъв ще купя. За цената не ми се дават над 1000 лв. Не считам за оправдано, но диапазона 600-800 бих дала. Е, ако е комбиниран уред вече у над 1000 ще дам.

Общи условия

Активация на акаунт