Каква пералня - 2 част

• 95 790
  • 778
  •   1
Отговори
# 345
BM21 или някой друг може ли да препоръчаш бюджетен уред 2 в 1 (пералня и сушилня), няма място за два отделни. Или пък това ОК ли е, май е без термопомпа?

https://www.tehnomix.bg/peralnya-sas-sushilnya-aeg-l7wbg47w

# 346
BM21 или някой друг може ли да препоръчаш бюджетен уред 2 в 1 (пералня и сушилня), няма място за два отделни. Или пък това ОК ли е, май е без термопомпа?

А има ли място да се монтират два отделни уреда един над друг? Принципно 2в1 е най-непрактичния вариант. При тях заради ограниченото пространство охлаждането на въздуха и извличането на влагата от него става най-бавно и се губи много енергия и вода. Един вид нагрятия влажен въздух се охлажда попадайки в отделение охлаждано от постоянно течаща вода при уредите 2в1. При модерните компресорни сушилни е един вид, като хладилник, който е доста по-ефективен, съответно и за това сушилните от този тип са доста по-икономични.

Не е лошо това AEG продължителна гаранция има, но забележете, максималния капацитет на пералнята е 7кг, а може да суши едва 4 или иначе казано, ако перете пълна пералня, след изпиране ще се наложи да извадите половината пране и след това да го пуснете и то да се суши. Това е загуба на много време. Друго си е от 9кг пералня да преместите директно в 9кг сушилня. Това пести 3 пъти по-малко време.
Също така ако се перат силно замърсени дрехи и се отлагат налепи по стените на уреда, тези налепи при нагряване вмирисват прането при уредите 2в1. Като цяло за себе си не бих избрал комбиниран уред.

# 347

Ако имате възможност монтирайте уредите по този начин:

Много по-удачно и икономично е да са 2 отделни уреда. Ако въпреки всичко нямате място и обезателна трябва да е 2 в 1 , гледайте поне количеството за сушене да е поне 6кг.

Примерно този Самсунг:
https://www.tehnomix.bg/peralnya-sas-sushilnya-samsung-wd-90j6410-aw-le

# 348
Няма къде да се сложат едно над друго. Става въпрос за ателиенце. Ще се ползва от 1 най-много двама души. Забелязах параметрите 7/4 кг, но за сам човек или двама дали не е ОК?

# 349
На нашата АЕГ,от която иначе съм доволна ( 6-та серия) ,дето дупчи дрехите,не открих никакви неравности нито по барабана,нито по пластмасовите разделители в барабана. Мога ли нещо да направя друго ,от къде би могло да идва този проблем? Не препълвам,средно,въртя на 800 оборота центрофугата.На друг случва ли се ?

# 350
  • в града на вечния купон
Много благодаря за съветите!
Обръщам се към собствениците на прерални Bosch. На коя програма перете най-често слабо замърсени памучни дрехи. Гледам по снимки в интернет, че програма памук е над 3 часа и това ми се вижда свръх дълго. Знам, че може да се променят някои параметри на програмите, но едва ли ще намали осезаемо времето.
Има и програма микс, но пералнята още не е при мен, за да проверя тя с какво времетраене е.
На стара пералня използвах най-често програми около 1.30 часа, максимум 2.

кой ти е модела?
Принципно  ги разцъкай всичките, при мен на айдоса- деикатните са ми най-късата опция на 30%, която я ползвам точно за дрехи облечени за няколко часа.

# 351
  • Ловеч
Вече я пробвах няколко пъти. Повечето ми програми са около и под час.
Аз съм свикнала да си пера ежедневно на програма около 1.30мин., но сега имам една такава за пух и тя е за 3,5 кг пране. Синтетика ми е 1,55мин. Струва ми се за час не могат да се изперат добре дрехите. Това е моделът

https://www.tehnomix.bg/peralnja-za-vgrazhdane-bosch-wiw-28540-eu

# 352
На нашата АЕГ,от която иначе съм доволна ( 6-та серия) ,дето дупчи дрехите,не открих никакви неравности нито по барабана,нито по пластмасовите разделители в барабана. Мога ли нещо да направя друго ,от къде би могло да идва този проблем? Не препълвам,средно,въртя на 800 оборота центрофугата.На друг случва ли се ?

Най-често дупчи дрехите, когато по някаква причина луфта между барабана и гумения маншон на вратата се увеличи и започне да захапва дрехите. Това най-често е в следствие на разбити лагери, разбита кръстачка, или нарушение на целостта на самия маншон. Не е обезателно да е разкъсан маншона и да тече, от триенето с нещо твърдо, като метален цип в продължение на времето може да го износи и да се появи въпросния луфт. В такъв случай теч няма да има, но ще се късат дрехите.

# 353
Ама тя е на половин година пералня Sad

# 354
Denyil,преди около два месеца взех Бекото.Много съм доволна,пере чудно.Въпреки,че е слим е за 7кг. и одеала и юргани си влизат без проблем.

# 355
  • София
Ама тя е на половин година пералня Sad
С транспортен дефет ли е купена или не? Щом е на половин г. я пращай на сервиз.

# 356
Не,от магазин,с гаранция,ама не всички дрехи излизат скъсани ,само на някои забелязвам малки дупчици. Не е като да дере повсеместно.Може би аз не правя нещо като хората,знам ли .

# 357
Някой има ли мнение за този модел: https://shop.miele.bg/665-peralnya-miele-wce-670-wcs-tdos-wifi.html

# 358
Здравейте, нашата хубавица май сдава багажа и съм се разтърсила за нова. Беше Самсунг, переше перфектно и нямах забележки. 10-на годишна е и изобщо не съм в час с новите подобрения в пералните. Инвенторен мотор ли да търся? Парата е нещо съвсем ново за мен - за какво и как се използва? За цена, към 600 примерно, но ако се убедя като попрочета повече, че по-скъпите си заслужават, ще дам и повече....

# 359
Здравейте, нашата хубавица май сдава багажа и съм се разтърсила за нова. Беше Самсунг, переше перфектно и нямах забележки. 10-на годишна е и изобщо не съм в час с новите подобрения в пералните. Инвенторен мотор ли да търся? Парата е нещо съвсем ново за мен - за какво и как се използва? За цена, към 600 примерно, но ако се убедя като попрочета повече, че по-скъпите си заслужават, ще дам и повече....

Когато стария ви "Самсунг" е прал перфектно, за какво изобщо се замисляте за разни спорни "екстри" и други маркетингови трикове, вместо да се замислите и да дадете повече пари за по-здрав уред, от механическа гледна точка, който ще издържи дълго без да създава проблеми?

Колкото до инверторния мотор, ако смятате, че за няколко децибела по-тихо въртене на барабана си заслужава да дадете над 100лв от горе, да. При инверторните мотори управлението е по-сложно, има цяла платка, която се грижи за това. В общи линии конструкцията става по-сложна, съответно по-висок риск нещо да се развали, и разбира се по-скъп ремонт. Ако мислите, че пералните с инверторни мотори са супер тихи, грешите. Едни от най-шумните процеси, като звука на помпата, впръскването на вода, центрофугата, и шумът от прането и водата в барабана са абсолютно същите, освен ако не вземете много скъп уред с хубава вътрешна шумоизолация, двоен  панел на люка и други подобни екстри, но цената вече ще е далеч от 600лв. С други думи инверторния мотор не е панацея срещу шума от пералнята, просто лекото жужене от четчиците на стандартния мотор, отсъства при инверторния и това е всичко.

Моя съвет е, ако можете спокойно да извадите около 1000лв за уред от по-висок клас, действайте. Ако обаче сте с по-ограничени възможности, е излишно да се натоварвате с много скъп уред. За около 500лв може да намерите много добра пералня, без да се товарите излишно финансово. Това си е персонален избор.

Аз примерно имам в апартамента по-просто слим изпълнение на Gorenje W6503/S, но не стоя там често. Живея постоянно в къща, с много пространство и си позволих да взема на изгодна цена 2 уреда пералня и сушилня пак на "Gorenje". Пералнята е W98F65I/I доволно скъпо и качествено изпълнение с осветление в барабана, подробни данни на сравнително голям дисплей, добра вътрешна шумоизолация, инверторен мотор и така нататък, но ще ви излъжа, ако ви кажа, че съм открил "топлата вода" или Америка с нея. Цената и то при голяма отстъпка, защото я взех в комплекс със сушилня, бе 2х по-висока от тази на бюджетната, която имам в апартамента. И дума не може да става за 2х по-добро изпиране и подобни заблуди. Фактически при уредите висок клас се плаща за далеч не обезателни екстри.
Та както казах по-горе, всеки си преценява според личните финансови възможности. Може да се живее и без скъпи глезотийки, прането ще е все така добре изпрано и при скъп и при бюджетен уред. Аз лично съм доволен и от 2-те перални.

Последна редакция: пт, 18 май 2018, 12:19 от BM21

Общи условия

Активация на акаунт