За сметките, любовта и удобството

• 28 145
  • 394
  •   1
Отговори
# 255
Моля, дайте линк към темата за жените издържани от мъжете си Heart Eyes Тази тема е за пресметливи сметкаджийки!

# 256
Вие, ако закъсате финансово, защото всичко се случва, как бихте се почувствали, ако най-близкият ви човек ви каже, че ще ви изхвърли? Ама, забравих, на вас не може да се случи, защото сте финансово грамотни...
Вероятно правиш разлика между закъсване и системно забавяне на плащане. А авторката е тотално бебе, при това съвсем неграмотно и безотговорно към парите. В последния си пост се похвали, че е подарила на гаджето си професионални слушалки, каквито никой друг в България нямал. Да беше заделила парите за тези слушалки, да си оправи финансите, вместо да купува супер-дупер подарък, докато няма пари за своята част от наема.

Кой е казал, че тогава е имало забавяне, нека не си измисляме.
Не се хваля, нито хваля него, а давам примери както за хубавите неща, които правим един за друг, така и за конфликтите.

# 257
Ти самата написа още в първия си пост, че редовно забавяш плащанията.

# 258

Няма такова нещо, обясних на тази страница малко по-нагоре от колко месеца е забавянето.

# 259
Много ясно, че няма да дава зор за деца, кой знае какви ще се пръкнат и няма да си плащат наема, а той ще крещи и реве по цели нощи и сутринта ще им прави АМ от гузна съвест ...

Пък ако не ти махнат конците на уговорената дата след раждането, не знам, големи истории ще стават... Няма да те чака той ден-два, като си казала - в четвъртък съм без конци, ще спазваш! Да не са му от желязо нервите ...

# 260
Много ясно, че няма да дава зор за деца, кой знае какви ще се пръкнат и няма да си плащат наема, а той ще крещи и реве по цели нощи и сутринта ще им прави АМ от гузна съвест ...
Salsisha, вие на каква възраст станахте финансово независима? И на колко родихте?

# 261
  • MI
Авторке, седнете да поговорите сериозно кой как вижда нещата - от годежа до бюджета. Спокойно, но категорично, не сте вече деца. А прахосмукачка и робот са подарък и за него, за разлика от слушалките. Wink И да, нормално е който в момента е по-добре да поеме по-голяма част от разходите, но само в сериозна връзка. Въпросът е той за такава ли я има и ако да що за човек е, коректен ли е. 

# 262
Salsisha, вие на каква възраст станахте финансово независима? И на колко родихте?

Това във всяка тема ли ще ме пита по някой капацитет, да си направи аматьорския анализ? Чети там публикациите и си отговаряй на въпросите.

Аз съм финансово, емоционално и всякак зависима. В семейството ни, всички сме зависими един от друг. Капиш? Няма аз и ти. Всички заедно.

# 263

Няма такова нещо, обясних на тази страница малко по-нагоре от колко месеца е забавянето.
Няколко месеца забавяне не е инцидент, а система. На теб самата, ако ти забавяха плащанията, да кажем 5 месеца подред, щеше ли да си ОК с това?

# 264

Няколко месеца забавяне не е инцидент, а система. На теб самата, ако ти забавяха плащанията, да кажем 5 месеца подред, щеше ли да си ОК с това?
Не съм, защото ми се бавят и от там става страхотен кръговрат.

# 265
За това, че нямам финансова култура или грамотност - от 15-годишна съм започнала да работя, мога да си оправям финансите, но през последните няколко месеца имах екстра разходи основно от здравословно естество (пример: 300 лв. за един зъб, 200 лв за дерматолог) и така нататък.
На прав път сте като цяло, но се хващам за това, защото наистина според мен не си давате сметка доколко нямате финансова култура. 300 лева за зъб и 200 лева за дерматолог (който принципно не е животозастрашаващ и може спокойно да мине през личен лекар). Ами ако се беше наложила скъпа операция? Дори по здравна каса гледат пациента в ръцете и ако не иска да го шият с кълчища, или да му оправят херния така, че след 2 месеца пак да е за операция, трябва да кихне къде 1000, къде 2000.

Никаква финансова култура нямате и ми омръзна да ги чета тези потребители, които от 15 годишни били сираци или били започнали да работят. На 15 човек трябва да учи, не да работи, както и на 20 (естествено ако е сирак няма какво да направи, но пак не е някакъв кой знае какъв повод за хвалба, по-скоро е нещастно обстоятелство). Иначе върти разни съмнителни бизнеси, които я ударят печалба, я потънат. У нас има 3 милиона души в работоспособна възраст и 2 милиона фирми. Всеки се бара бизнесмен. Но финансова грамотност означава точно това да имате някакъв буфер, след като прекрасно съзнавате, че свободната професия няма регулярен доход.

Когато бях на заплата, тя се превеждащаше на всяко 5то число (ако се наложи забавяне - сигурно 3 пъти за 5 години от счетоводството ми звънят да ме питат дали не ми трябват спешно тези пари). Тогава поддържах буфер 1-2 заплати в сметката + дълбок влог, в който само влизаше, нищо не излизаше. Дълбокият влог - за сериозни здравни проблеми, буферът - за сметки. При необходимост (без деца и без да имам наем т.н.) можех да издържа с буфера 1/2 година. След като минах на свободна професия - буферът се увеличи на 3-4 заплати, отделно вкарваме и двамата във влог на името на съпругата ми "за черни дни". Златното правило пък ако имате ипотека, е да имате такъв спестовен буфер, че да можете да живеете от него 1 година.

За мен лично нямате финансова култура, само прекомерно самочувствие на бизнесменка и меринджейка на 20 години. Не знам честно казано дали това му е проблемът на него - наистина говорете, вижте, повечете мъже не са много склонни да кажат директно каквото мислят (някои за съжаление не са способни да го формулират експлицитно, не знам защо, някаква специфична вербална интелигентност предполагам, която липсва дори при много интелигентни мъже). Но като човек с малко повече опит от Вас ще Ви кажа, че дълбоко се заблуждавате, че имате контрол над финансите си. Човек който не може едновременно да се погрижи за здравето си и за покрива над главата си не е много за бизнес. На Ваше място бих си намерил някаква по-постоянна работа, пък на бизнес си играйте в свободното време. Както правят мои приятели - не че не им стискам палци да им се получи, но е много малко вероятно.... А ако наистина решите да правите семейство, най-важното е сигурност и стабилност, каквато не виждам много нито при Вас, нито при него.

Говорете, обсъждайте какви са проблемите, но внимавайте с финасовата страна на нещата. Сега е лесно - дори да се разделите, сте много млади, животът е пред Вас. Но дойдат ли децата, не може здравето и дома да са на кантар и да се разчита не някакви неизвестни (в случая неговия доход). Помислете по този въпрос, наистина толкова хора съм виждал които живеят на ръба и лишават и себе си и децата си от неща от първа необходимост, не защото имат толкова малко, а защото са безкрайно неумели в приоритизирането....

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 00:04 от Анонимен

# 266
  • над кукувичето гнездо
Ако мъжът ми навре под елхата домакински електроуреди или тенджери и тигани, ще съм силно разочарована. Това са неща за домакинството, а не подаръци, подходящи за жена, независимо от празника.
На 24 е нормално жена да не бърза да ражда в днешно време.

# 267
Оф, добре, Salsisha. Ама кат си толкоз независима, що нападаш грубо свързващите 2-та края трудно? Защо мислиш, че от висотата на независим човек можеш да раздаваш съвети как да живеят други хора? Те трябва ли да следват твоя светъл пример Sunglasses

# 268
Смятам, че това момче си губи времето с теб. И не заради непрактичното ти отношение към парите, а заради социалната ти незрялост. Ако ми беше син, нямаше да съм много доволна от връзката ви. Но пък твоят човек има поне десетина години пред себе си, които може да прекара в иди ми-дойди ми.

С ММ сме процедирали по един и същи начин от момента, в който заживяхме заедно: всички пари се декларират на масата и заедно се вземат решения какво да се купува. Уточняват се планираните разходи, те се заделят предварително, заделят се и някакви лични суми по груба оценка. Ако остане нещо, отива във фонд "сигурност" на обща сметка. Не сме делили 50:50, не сме си броили приносите. Съзнавам, че един вид и двамата сме извадили късмет предвид опасността всеки от нас да беше попаднал на неблагонадежден партньор, който да изфиряса с общите пари (примерно). То не е късно, де Mr. Green.

# 269
Ето, ти не си ОК със забавянето на плащанията, значи можеш да разбереш защо и гаджето ти не е ОК. Вземете и обсъдете делово нещата, вместо да ревете нощем като благородни девици от 16 век. И няма да е лошо, ако си пренаредиш финансовите приоритети, че някой път може да изпаднеш в далеч по-кофти ситуация от нацупено гадже.

Общи условия

Активация на акаунт