За сметките, любовта и удобството

• 28 196
  • 394
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Не съм изчела цялата тема, а само първата страница.
Аз също бих се издразнила, ако всеки месец има да се плаща нещо на едно и също число и партньорът е вечно неподготвен. В крайна сметка, ако плащате наема на 25-то число, а си получавате заплатите до 5-то, означава, че трябва да отделяш отрано сумата, за да си готова на съответната дата.
От друга страна репликата, че ще се раздели с теб, защото не си плащаш навреме наема, показва, че явно тази връзка не му е много приоритетна и не е особено склонен на компромиси. Ако вноската за наема е  в състояние да ви прекатури отношенията, това не е добра атестация за тях.
Нещата са лесно решими при добро желание - единият плаща наема, другият плаща режийните и храната, примерно, според датите, на които е удобно. Мен лично подобно счетоводство и цепене на точни половинки би ме докарало до тиха лудост.

# 76
...или да му върне парите, щом го е ощетила толкова?
И, ако хзяйката не би била против, какъв е проблемът да изместят датата, така че тя да дава своевременно пари, а той да задържа, като е толкова Оправен?

Преместването на датата няма да научи авторката на финансова дисциплина. Контролът трябва да идва отвътре, а не отвън. В бъдеще ще има и други задължения, които няма да чакат авторката да се натутка. Неспособността да се нагодиш като възрастен за нещо толкова елементарно би ме притеснявало и мен като партньор и планиращ да взимам сериозен заем. Съвсем накратко - авторката е разпиляна и на нея не може да се разчита. Вероятно и за други неща, тези качества на характера са в система с други.

Като цяло и от предишните ѝ мнения оставам с впечатления за незрялост. Особено искането на брак и деца, защото другите 24-25 годишни наоколо вече имали. Тези двамата не могат да говорят помежду си, а са тръгнали да обмислят брак. Абе детинщини.

# 77
  • София
Хванах се за главата.
Това, че авторката няма финансова култура, така както някои я заклеймиха, не е драма.
Драмата е, че мъжът до нея прави фасони и се тръшка, вместо да поеме и нейната част от наема, която тя след определен брой дни да му върне. Тук ми напират въпроси защо след 4 години гаджелък още не са си напаснали бюджета, но явно няма смислено обяснение. Абсурд, ако не знам какъв е размерът на заплатата на мъжа ми, нали в една двойка всичко се споделя. Разбирам да е някаква секретна информация, но явно не е.

Нещата са лесно решими при добро желание - единият плаща наема, другият плаща режийните и храната, примерно, според датите, на които е удобно. Мен лично подобно счетоводство и цепене на точни половинки би ме докарало до тиха лудост.
Това е много добра идея. На същото мнение съм!
Като тук бих допълнила, че ако тайната заплата на мъжа е по-висока от тази на авторката, господинът може да се озори и да поеме малко по-голяма част от сметките, няма да му падне реномето.

# 78
Нещо авторката я няма .... това е нормално, ако си пуснал тема и да не участваш !

# 79

От друга страна репликата, че ще се раздели с теб, защото не си плащаш навреме наема, показва, че явно тази връзка не му е много приоритетна и не е особено склонен на компромиси.

или това е било последната капка, от която му е преляло

дали не му е бил запушен носа и просто да е подсмърчал в спалнята докато авторката мие чинии в кухнята плачейки и надявайки се и на него да не му се разделя с нея?

# 80
защо трябва той да дава повече. реално те са съквартиранти с *привилегии*. нали уж живеем във феминистки времена - равност във всичко.

# 81
  • София
За мен в нормалната връзка разходите се поделят пропорционално, а не поравно. Ако единият от двамата е с малка заплата, а другият - с висока, това равно разпределение би било доста стресиращо за този с ниските доходи.
С мъжа ми живеем заедно над 10 години, разменяли сме позиции за по-големия дял в разходите. Държим парите по лични сметки, но си знаем заплатите/бонусите, имаме пълномощни за теглене и разпореждане и обсъждаме по-големите разходи. Ако разбирателството липсва, и най-малкият разход ще катурне каруцата.

# 82
  • София
Не знаех, че в новото време една връзка минава под формата на "съквартиранти с привилегии". Аз явно съм от старомодните.

За мен в нормалната връзка разходите се поделят пропорционално, а не поравно. Ако единият от двамата е с малка заплата, а другият - с висока, това равно разпределение би било доста стресиращо за този с ниските доходи.
Точно това думам и аз. Пет пари не давам за някакъв си феминизъм.  Mr. Green

# 83
Щом го определяш като партньор значи трябва да си партнирате. Партнирай му, говорете, установете правила и всеки да ги спазва. Ако е любовна връзката ви за един закъснял наем едва ли би те оставил. Но и ти ако го обичаш, щом виждаш, че нещо го дразни, ще се постараеш да не го дразниш. Ако не ти пука, че се дразни, значи не го обичаш достатъчно. От къв зор тогава той трябва да те толерира? Аз лично бих направила всичко за да се чувства моят любим комфортно с мен. Назидателно ако се наложи, ако той ме дразни ще го издразня и аз, но това е само за да види какво ми причинява и белким се коригира. Почни да си плащаш навреме и това е. Въпреки че и за мен това делене по равно на сметките не е признак на любовна връзка, а по-скоро на взаимно изгодно съжителство, което също е ОК. Но тогава всеки трябва да спазва правилата. Другият вариант е вместо да цепите стотинката на две да се разберете кой кое плаща и да си спазвате удворката. Така е по-лесно и по-приемливо за мен поне - не мога да си предсатвя да деля всичко по равно с мъжа си  - това са съквартирантски отношения, а не нормална връзка. Дори и приятелите един път единия плаща, друг път другия, а не делят сметките в кръчмата.

# 84
  • София
Аз да попитам кой върши домакинската работа в квартирата им?
В случай, че авторката се появи да отговори.

# 85
за мен в нормалното семейство парите са общи. плащат се разходите, процент се отделя, процент се харчи, всеки има по *нещо* свое ако иска, без значение кой колко взима. това обаче е неприложимо ако живееш с  безотговорен партньор. както казах по горе, ако с бившият ми имахме общ бюджет детето щеше да умре от глад, че и аз.
с мъжът ми сметката е обща с две карти. имаме план и гледаме да се придържаме към него.  нещата са лесни, защото и двамата знаем че можем да разчитаме един на друг. ако единият не може да си прави сметката - такова положение не функционира. наблюдавам го в познато семейство. абсолютен провал е.
Не знаех, че в новото време една връзка минава под формата на "съквартиранти с привилегии". Аз явно съм от старомодните.

ти на това връзка ли му викаш. щото моите представи за връзка са доста по различни.

# 86
Всяка двойка избира правилата. И ако и двамата имат еднакви разбирания, няма драма. Проблем е обаче, когато се различават, както в случая. Аз също не приемам такъв тип отношения.
Минали сме през всякакви години, в някои тежестта е падала в/у единия, в други - в/у другия. Имаме разпределение, което е по-скоро на база това кое е по-удобно за всеки от нас в момента, но при някакво забавяне или невъзможност, просто се плаща без уговорки. Парите ни са общи, имаме си данните от картите взаимно и се случва да плащаме с чуждата.

Не изключвам и случаи, в които единият е безотговорен и пръска всичко, разчитайки, че човекът до него сам ще поеме отговорността за наем/заем и т.н. Но това е съвсем отделен проблем и няма да се реши с отделен бюджет. Дават се няколко възможности и после всеки по пътя си, пък дано виновният си извади поука.

# 87
  • Варна
Вижте сега, няма значение кой как вижда нещата с финансите в една двойка. Всеки си има гледна точка за това и всеки, създал семейство, някак го е нагодил със своята половинка. Проблемът тук е друг. Те (по някакви си свои причини и критерии) са уточнили, че наемът се плаща от двамата наполовина. Защо са го решили така си е тяхна работа. Обаче после започват проблемите, защото авторката, явно системно, не разполага с нужната сума. Значи - има уговорка, но тя не се спазва. Това е разковничето. Оттам нататък кой какво плащал, ама дали знаел колко взима другия, пък единия се отчитал, а другия не - това са си техни договорки, които не бъркат никой друг.

И мрънка, защото мъжът си е отворил устата да й направи забележка, че е несериозна. Да, такава е. И поздравления за човека, че си е казал  позицията за бъдещето на връзката им при това положение. Поне е откровен и тя е наясно с мнението му.

# 88
Самата уговорка е неадекватна, затова и последствията са такива.
Не ви ли се е случвало да ви забавят заплатата?

Когато дадена черта от характера на човека до вас не ви харесва какво правите? Дресирате го със силови методи или говорите с него, обсъждате, търсите решение. Ако се види, че той отказва да работи по проблема, раздяла.
За мен второто е по-цивилизовано и работещо.

# 89
Авторке, а защо ти не задействаш тази 'смяна на датата' и смяташ ли, че трябва хазяинът да се съгласява с това ти искане?

Аз лично не бих живяла и ден с човек като авторката. С месеци да знаеш, че на еди-коя-си дата имаш да плащаш сметки, но все да нямаш пари е нелепо. Че и искала още няколко месеца да я търпят, пък други да се съобразяват с нея ... И защо? Защото била с широки пръсти и не може да не харчи пари за глупости.
Братята роми са с този манталитет и всички виждаме как живеят ... Изкарат някой лев, изхарчат го за глупости и после 'Нямаме пари как да си платим тока?'.

Общи условия

Активация на акаунт