За сметките, любовта и удобството

• 28 181
  • 394
  •   1
Отговори
# 120
За това попитах на колко са години.
Ако са студенти - да,вероятно е редно да делят наема.
Но ако са 30+... е друго.
Очаквам да поеме наема да.
И изобщо това да не подлежи на обсъждане.
Аз бих поела други неща в реванш,също без да коментирам.
точно липсата на коментиране води до големите проблеми в последствие.
аз не очаквам от никой да ми плаща каквото и да било в началото на връзката. предпочитам равенство.

# 121
Изобщо не бих допуснала да погледна на някого като потенциален мъж,ако има първоначално условие да си делим наема. Бих се изпарила на секундата.
Изобщо не бих си и помислила да отида да живея в нечия квартира, без да предложа да си делим наема.

# 122
Ами както става ясно всички са различни.
За това и не знам при авторката как е.
И кое доколко е нормално за нея.

# 123
Някой по-горе беше казал, че не са семейство. Защо да не са? Нали се нарича съжителство на семейни начала?

Какво прави едно съжителство семейно? Общата квартира и сексът ли? Юридически ли говорим или житейски? За мен - общи деца или планове за имане (или пък нямане) на такива, общ бюджет, някаква договорка, че отношенията са сериозни и се придвижват към следващ етап, обща визия за съвместно бъдеще, общи планове. Този човек дали е наясно как авторката вече очаква пръстена и предложението или всички сериозни разговори се смотават под килима - както разговорът колко взима, накъде вървим... За 4 години би трябвало да има някаква визия.

Norvy, авторката е на 24, за мъжа не се знае. Peace

# 124
За това попитах на колко са години.
Ако са студенти - да,вероятно е редно да делят наема.
Но ако са 30+... е друго.
Очаквам да поеме наема да.
И изобщо това да не подлежи на обсъждане.
Аз бих поела други неща в реванш,също без да коментирам.

Няма как да има разделен бюджет без обсъждане Wink

# 125
Затова всяка си прави сметката дали й изнася връзка с човек, който не може да си плаща наема и ипотеката сам, или иска по-платежоспособен.

# 126
Тонка*, имат уговорка, на която тя се е съгласила. В такъв случай следва да не разчита на неговите пари всеки месец, а да си направи сметка на харчовете за да може да си поеме своята част.
Днес наема не може да си плати, утре ипотеката, след време ще чака на него за да осигурява храна и памперси за детето, защото тя нали е с широки пръсти и е купила нещо незначително днес, защото знае, че запасите ще й стигнат за още ден ...
За домакинската работа е същото - ако уговорката е да я вършат и двамата, а той се скатава, спокойно може да му държи сметка както той на нея. Ако само тя я върши може да му каже 'Или си я делим, или компенсираш с еди-какво-си'. Но като чета коментарите й хич не вярвам той да се скатава от нещо, за което имат дори и негласна уговорка да се върши от него.

# 127
Горе видях няколко мнения,  от рода на "абе авторката е финансово безотговорна, ама това не е чак толкова голяма драма"...

Извинете, ако авторката остане без този мъж ще стане изведнъж по-финансово отговорна ли? Всъщност, отговорих си. Ще стане. Ако се разделят, ще трябва да си плаща наема навреме Wink

# 128
Излиза че мъжете са длъжни да ни издържат! Никой в този живот не е длъжен на никого. И аз искам да не работя, и да го раздавам като героиня от турските сериали от хай лайфа ама....
Та малко крайни идват някои мнения,но разбира се всеки има свое виждане.
Нещо в отношенията между авторката и половинката й може би куца. Но не ми звучи сериозно  мъж така да ми каже. Но пък и толкова да не можете да се разберете и да си плащате на време ми е странно. Сякаш пък е много трудно да се завърти един телефон и да се уточните плаща се еди на кое число, удобно и за двамата и това е. Има нещо друго тук, това плащане е само подводен камък.

# 129

И все пак остава неясно закъснението. Тя пише, че нямат договор и конкретни уговорки. И че без изключение всеки месец дава дължимото. Че не е на датата, която гаджето ѝ е избрало е отделен въпрос. Но очевидно плаща редовно.

Не знаем подробности, но е напълно възможно да не е токова несериозна, просто той да си е такъв тип човек, щом си крие и сумата за заплатата... Пише, че е по-голяма от нейната, а тя покрива същата сума от заплатата си като него за разходите им. Така че не е токова странно, че този с по-малкото пари не може да го стигне.

Интересно ми е в такъв тип семейства примерно той/тя с доход, позволяващ по-голям апартамент, в който да кажем детето/децата имат отделна стая/стаи, но другият е с по-ниска заплата и му идва тежко. Какво правят? Взимат малък имот и спят в една стая с децата? Или по-"бедният" си дава всичките пари и не му остават никакви лични?
Тъжна картинка, далеч от семейство.

Или пък по-богатият иска да ходи на скъпа почивка, но жена му няма пари да плати своя си дял. Или не отиват на почивката или той си отива сам. Светът стана прекалено сметкаджийски и материален, бракът загуби първоначалния си смисъл, а любовта е на изчезване.  Интересното е, че в едно семейство децата са общи (децата които реално са на жената защото са излезли от нейния корем и решението да ги роди е главно нейно), но пък пари изкарани с ръцете и главата на мъжа са си негови - тя да се оправя с нейните си доходи както може. Да не говорим, че обикновено се получава, че общите деца почти само жената ги гледа, той само си държи правата над тях. Каквито мъже си възпитаме, такива после ще си ги търпим. В случая авторката ми изглежда безотговорна. Интересно дали на работата си спазва правилата. Най-вероятно - българите имат навика да спазват правила само ако им плащат, а помежду си са безотговорни и непукисти. Ами щом не и пука да си спазва уговорката и че го дразни си заслужава да я разкара. Айде поне малко уважение бе госпожице, любов се е видяло че няма

# 130
  • София
Днес наема не може да си плати, утре ипотеката, след време ще чака на него за да осигурява храна и памперси за детето, защото тя нали е с широки пръсти и е купила нещо незначително днес, защото знае, че запасите ще й стигнат за още ден ...
Зизу, не мисля, че е престъпление когато живееш с един мъж, да си позволиш да разчиташ на него. При това не говорим за нещо кой знае какво, при положение, че момичето му се издължава, макар и със закъснение. Пък този младеж/мъж или там какъвто е, можеше вместо да мрънка по нейн адрес и да прави хлапашки сцени, да й каже, че няма възможност да плаща и нейната част, защото остава без пари примерно, докато тя му се издължи. Ако му остават пари, но въпреки това е недоволен, не говори добре за него.
И относно финансовата култура да си кажа. Преди да родя харчех яко и за нищо не правех сметка. След това обаче, нещата коренно се промениха. От прахосница, станах спестовница (но не като ония откачалки по TLC, в съвсем разумни граници). Човек се учи с времето. На 24 г. хвърчах още в облаците с розовите очила на лицето.

# 131
И аз съм на мнение, че авторката е доста неадекватна с финансовите въпроси. И оставам с впечатление, че лееекинко се измъква по тъча.
Пуска само полуистини – не се разбра тя дали взема заплата, има ли доход, откъде, какъв.
Доколкото разбирам не са с брак, живеят под наем, тя работи в неговата фирма, говори за отчитане на някакви фактури, явно ги минават през фирмата. В такъв случай ми се струва в реда на нещата тя да не е наясно какъв е доходът на мъжа, ако фирмата е на негово име и всеки месец доходите са различни.
Не виждам стиснатост аз тук от мъжа – виждам една леко плъзгаща се по повърхността жена, която малко лековато разсъждава. И е свикнала да харчи без особено да се замисля, че някои разходи наистина изискват срокове, дати, организация. Явно не ѝ се е налагало да поема досега сериозни финансови отговорности и въобще отговорности.
Не бих се тюхкала, че мъжа ще ме напусне, а бих поработила над комуникацията с него и собствената си финансова дисциплина.

# 132
Имаме изчезнал автор. Оттук насетне е ясно, че мненията ще се разделят на две.

Тип "Амур" - не ме интересува, че е 21 век. парите на мъжа са за семейството, парите на жената са си за нея. жените не сме излезли на пазара на труда, за да плащаме наеми и да пазаруваме. жените сме на пазара на труда, за харчим за маникюр, педикюр, украса, декорация, обувки, обувки, обувки, тук-там ботуши, дамски чанти, дамски чанти, дамски чанти, тук-там портмонета и кафета, матинета и соарета с приятелки. Точка. Тоя е мухльо, да го напуска.

Тип Каролин Бингли - 21 век е момичета! Ако у вас гори носталгия по онези времена, когато мъжете носеха парите и ни издържаха, моля, хващайте си машината на времето и се връщайте там. Ама само да ви напомня, че тогава освен, че плащаха всичко, имаше и някои други екстри. Примерно нямахме право да се оплачем, ако ни побийва, нито имахме право да му държим сметка, ако прави секс с още 5 освен нас, а също така и в обществото ни брояха за втора ръка пол, който бе толкова незрял и несъвършен, че не заслужаваше дори да му се даде правото да гласува на избори. Благодаря, но не, благодаря! Искам си 21 век и да си плащам наравно наема. Защото който плаща, той поръчва музиката. Не искам никой да ми я поръчва.

Темата е полезна, защото дава прекрасна картинка над вижданията на съвременната бг жена по тези въпроси.

# 133
Пуска само полуистини – не се разбра тя дали взема заплата, има ли доход, откъде, какъв.

Ако се съди по предишната ѝ тема – занимава се с фрийланс и има много работа и високи доходи. Поне там така се похвали.  Simple Smile
Колко да са ти високи доходите, щом не можеш да отделиш за половин наем?

# 134
А, ако погледнем малко по-общо от чудесното дженрър синтезиране на казуса, предложено от господин Телефон, въпросът опита до това трябва ли да се спазват поетите финансови ангажименти, или когато ни е удобно, можем да ги тълкуваме творчески?

Общи условия

Активация на акаунт