За сметките, любовта и удобството

• 28 174
  • 394
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Явно на авторката й е трудно. Пък и предположенията не излизат винаги верни.

# 106
Някой фиш не се ли търкаля в квартирата.Yum

# 107
не е толкова важно кой колко изкарва, а че имат уговорка която единият не спазва. ако авторката трябваше да плаща издръжка на дете вместо наем  Thinking, а ако мъжът трябваше да плаща издръжка и се държи по този начин  Thinking

# 108
  • над кукувичето гнездо
Добре де, хора. Аз на 24 имах почти мизерен доход. За мен е било глезотия този месец да си купя шоколад или изобщо стока извън първа необходимост и когато съм го правила е било за сметка на нещо друго, което не ме прави прахосник. В такъв момент, ако вчера съм върнала заела за платения наем, няма как днес да отделя същата сума за месец напред, ако няма кой да ми покрие останалите разходи, защото няма да имам пари за базови нижди.
Не говоря за ходене по молове, козметик, кино дори. Случвало се е две седмици да карам на хляб с лютеница или на ориз и картофи. Не всеки 24 годишен рине стотачки и хилядарки. И понятието глезотия може да е доста разтегливо, погледнато от страна на човек с малко финанси.

# 109
И като изкарва повече да я носи на гърба си ли? И защо? Защото на нея й е кеф да си харчи парите за глупости? Ами и той е човек, защо да не си харчи своите пари за своите неща, подобно на нея?

# 110
НСЧ, случвало се е забавяне на заплатата ама не е много нормално това да е всеки месец без изключение, нали?
Вече отговорих:
Когато дадена черта от характера на човека до вас не ви харесва какво правите? Дресирате го със силови методи или говорите с него, обсъждате, търсите решение. Ако се види, че той отказва да работи по проблема, раздяла.
За мен второто е по-цивилизовано и работещо.
И все пак остава неясно закъснението. Тя пише, че нямат договор и конкретни уговорки. И че без изключение всеки месец дава дължимото. Че не е на датата, която гаджето ѝ е избрало е отделен въпрос. Но очевидно плаща редовно.

Не знаем подробности, но е напълно възможно да не е токова несериозна, просто той да си е такъв тип човек, щом си крие и сумата за заплатата... Пише, че е по-голяма от нейната, а тя покрива същата сума от заплатата си като него за разходите им. Така че не е токова странно, че този с по-малкото пари не може да го стигне.

Интересно ми е в такъв тип семейства примерно той/тя с доход, позволяващ по-голям апартамент, в който да кажем детето/децата имат отделна стая/стаи, но другият е с по-ниска заплата и му идва тежко. Какво правят? Взимат малък имот и спят в една стая с децата? Или по-"бедният" си дава всичките пари и не му остават никакви лични?
Тъжна картинка, далеч от семейство.

# 111
  • Варна
не е толкова важно кой колко изкарва, а че имат уговорка която единият не спазва. ако авторката трябваше да плаща издръжка на дете вместо наем  Thinking, а ако мъжът трябваше да плаща издръжка и се държи по този начин  Thinking

Аха. Точно. Ама мнозинството пишещи викат в един глас "той е мъж, той трябва да плаща" и някак не го схващат това с уговорката.

Добре де, хора. Аз на 24 имах почти мизерен доход. За мен е било глезотия този месец да си купя шоколад или изобщо стока извън първа необходимост и когато съм го правила е било за сметка на нещо друго, което не ме прави прахосник. В такъв момент, ако вчера съм върнала заела за платения наем, няма как днес да отделя същата сума за месец напред, ако няма кой да ми покрие останалите разходи, защото няма да имам пари за базови нижди.
Не говоря за ходене по молове, козметик, кино дори. Случвало се е две седмици да карам на хляб с лютеница или на ориз и картофи. Не всеки 24 годишен рине стотачки и хилядарки. И понятието глезотия може да е доста разтегливо, погледнато от страна на човек с малко финанси.

Тук съм съгласна с теб. В този случай има много лесен начин - сядаш, говориш с половинката, обясняваш и поставяш молбата си този месец той да плати целия наем без да му връщаш парите за да може от другия месец да влезеш в график. И обещаваш да си редовна. Не мисля, че би отказал като види, че правиш усилия.

# 112
  • София
Или отиваш и говориш с хазяйката, егати, толкова ли е трудно?

Върнах се обаче и аз да прочета някой друг пост на авторката и ми се струва вече, че като цяло във връзката тя вижда и очаква повече, отколкото реално има там.

# 113
  • София
Някой по-горе беше казал, че не са семейство. Защо да не са? Нали се нарича съжителство на семейни начала? Сега е момента да разберат става ли от тях семейна единица или не. Според мен не! Стигне ли се до такива дребни сметки, пиши я приключила тая връзка! И не, нямам предвид, че мъжа е длъжен да носи жената на гърба си. Нямам дори предвид уговорката за деленето на наема.
Тук просто цялостната концепция за отношения е сбъркана изоснови.

# 114
Добре, а не смятате ли, че той си е в правото да изисква да се плаща всичко на време, за да не се прехвърля тежестта върху него? И освен това, при някакъв кредит и падежна дата за плащане на същата сума няма кой да ме чака, може би за това ми говори така, смята ме за несериозна.
Да, в правото си е. И да, банката няма да слуша терзанията ти, че плащаш, ама нищо че не е на определената дата, а директно ще ти тръсне лихви и неустойки. Аз също намирам подобно отношение към финансовите ангажименти за несериозно и посмъртно не бих се обвързала финансово с такъв човек.

# 115
  • София
И като изкарва повече да я носи на гърба си ли?
Ти къде видя носене на гръб?
Макар и със забавяне, момичето дава нейната част от наема. Не останах с впечатление, че му е длъжница. И в тая връзка да питам, макар че отговор надали ще получа, кой върши домакинската работа? Ако е тя, той трябва ли да й плаща? Въпрос към бунтарките в темата, които смятат, че той не й е длъжен с нищо.

# 116
Изобщо не бих допуснала да погледна на някого като потенциален мъж,ако има първоначално условие да си делим наема. Бих се изпарила на секундата.
Бих приела подобни условия от всеки друг,но не и от потенциален партньор.
Не знам какво да те посъветвам - ако за теб това,че си делите наема е ок,значи ще намерите изход за падежа и отговорността към него.
На колко години сте ?

# 117
  • София
А аз обратното - първоначално бих настоявала за подялба на наема. С времето и задълбочаване на отношенията ще очаквам общ бюджет или поне някакво разумно разпределение на финансите.
Норви, ти какво очакваш - мъжът да поеме изцяло наема при една прясна връзка? Не че нещо, хората сме различни и аз лично бих се чувствала не особено комфортно.

# 118
За това попитах на колко са години.
Ако са студенти - да,вероятно е редно да делят наема.
Но ако са 30+... е друго.
Очаквам да поеме наема да.
И изобщо това да не подлежи на обсъждане.
Аз бих поела други неща в реванш,също без да коментирам.

# 119
Скрит текст:
Скрит текст:
Добре, а не смятате ли, че той си е в правото да изисква да се плаща всичко на време, за да не се прехвърля тежестта върху него? И освен това, при някакъв кредит и падежна дата за плащане на същата сума няма кой да ме чака, може би за това ми говори така, смята ме за несериозна.
Тоест той се чувства длъжен да има определена сума пари на еди си кое число, за да плати каквото трябва.
Може би не му харесва това, че не може да разчита финансово на мен постоянно.
Скрит текст:
И освен това, аз съм му обещала, че ще си наваксам с финансовата част до месец-два и всичко ще е навреме, но днес този разговор беше капката, която преля чашата.
Той е от хората, които не харчат за глупости, не е крайно стиснат, поръчваме си често храна, излизаме, купуваме си домакински принадлежности. Мисълта ми е, че аз харча повече от него за странични неща, но не съм спряла да си плащам сметките и наема, както и останалите разходи, които имам за фирмата, а той няма.
Реално той е с по-голям чист доход и явно го дразни това, че му бъркам плановете, но как ...
Много ми е криво Sad
А пък от мъж, който не може да се справя САМ финанасово и ще разчита и на мен, че и ще ми натяква как не се справя без моя принос, бих избягала с двеста.
Скрит текст:
Не казвам, че жените не трябва да допринасят с финанси, ако искат и могат, а че мъжът трябва да може да поеме цялата финансова тежест сам.Ако жената допринася с още финанси-о.к., ако не може или не иска, мъжът пак трябва да е о.к.
Аз не споделям днешната "модерна семейна визия", описана по-горе...от типа "всеки в ресторанта вади портмонето и си плаща пицата".
Ако в началото на 21 век в целия свят всички жени, които са с мъж, чиито доходи не достигат да издържа цялото семейство, така че заплатата на жената да отива само и единствено за нейни нужди, то...

Всеки може да завърши това изречени с различни логични завършеци.

Общи условия

Активация на акаунт